Life&style 14. kolovoza 2020.

Kava podgrijavanjem postaje bljutavija, ali to možeš lako izbjeći uz ovaj trik

Shutterstock/Instagram.
  • Rijetko je što ugodnije od arome kave koju smo skuhali ujutro, ali što je s ostacima ovog napitka koji se potpuno ohlade?
  • Zbog kiselina i spojeva podgrijavanjem kava može postati gorka i bljutava pa mnogi zato bacaju hladnu kavu
  • No, uz ovaj jedini pravilni način podgrijavanja to više ne mora biti slučaj

Ostalo ti je kave od jutra i razmišljaš o njenom podgrijavanju? Svaki ljubitelj kave vjerojatno bi zakonom zabranio ovaj postupak i za to imaju dobar razlog. Naime, ponovnim zagrijavanjem kava postaje gorka i bljutava, a zato postoji i objašnjenje

Možda vas zanima... Uz ovaj odličan trik crna kava više neće više biti gorka - a ne treba ti šećer! Rubrika Life&style Life&style

Kava i prije prženja sadrži klorogene kiseline, a procesom prženja one se razgrađuju u kininsku kiselinu i kofeinsku kiselinu. Klorogena kiselina ističe se svojim gorkim okusom, ali kininska i kofeinska kiselina imaju još više izražen gorak okus. Kada se kava ponovno podgrijava, zapravo se potiče veća proizvodnja kininične i kofeinske kiseline. Pogađaš? Tvoja kava pretvorit će se u gorku i bljutavu tekućinu

Postoji li onda način da spasimo svoju kavu koja se već dobrano ohladila?

Prije svega, kavu nikada ne bi trebala zagrijavati u mikrovalnoj pećnici. Onima koje ne smeta aroma kave koja je potpuno razbijena te njezin gorak i ustajao okus, svakako to mogu napraviti. 

Možda vas zanima... Svijet obožava ovaj osvježavajući napitak od kave, a mi ti donosimo jednostavan recept kako ga pripremiti Rubrika Life&style Life&style

Pametno je i izbjegavati podgrijavanje kave od tamnog zrna kako ona već u procesu pečenja otpuštaju više kininske kiseline. Ponovnim podgrijavanjem vjerojatno ćeš završiti sa šalicom tamne bljutave tekuće nalik mulju. 

A tajna pravilnog podgrijavanja  kave koja neće previše izgubiti u svojoj aromi sasvim je jednostavna. Sve što trebaš napraviti je lončić s kavom staviti na štednjak i to na vrlo slab plamen. Ovim načinom zagrijavanja smanjit će se intenzitet kemijskih reakcija čime se i otklanja stvaranje dodatne gorčine u ovom kofeinskom napitku. Kavu nije potrebno miješati, ali svakako pripazi da ne proključa. Zapravo, s plamena je možeš skinuti čim uočiš paru

Uživaj u svojoj šalici omiljenog napitka! 

Komentari 0