Serumi s vitaminom C veliki su hit u njezi kože. Kako ovaj moćan antioksidans radi za njezino zdravlje i ljepotu?

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Pravilna njega kože izrazito je važna za zdrav i mladolik izgled kože 
  • Vitamin C jedan je od bitnih aktivnih sastojaka koji ublažavaju bore, sprječavaju i ublažavaju hiperpigmentaciju i pomažu proizvodnju kolagena
  • Donosimo što je vitamin C, kako ga koristiti te preporuke proizvoda s ovim sastojkom koji koža voli

Jedan od najvećih skincare hitova u posljednje vrijeme, vitamin C, moćan je antioksidans koji ima aktivan učinak na zdravlje i bolji izgled kože, a njegovo korištenje u raznim proizvodima za njegu kože odobravaju i dermatolozi.

Posljednjih godina naglašava se njegov pozitivan učinak na našu kožu te je vrlo popularan sastojak u proizvodima za njegu i osvježavanje kože i sve ga više žena uvrštava u svoju skincare rutinu.

"Zbog svojih učinkovitosti kao antioksidans, vitamin C pomaže prirodnom procesu regeneracije kože, koji omogućuje oporavak oštećenih stanica kože", rekla je dermatologinja Patricia Wexler za Allure

Kako vitamin C utječe na kožu?

Na isti način kako konzumiranjem hrane bogate antioksidansima pomažemo našem tijelu u neutraliziranju i borbi protiv izrazito reaktivnih molekula, slobodnih radikala, topički antioksidansi jednako rade i za našu kožu, pomažući odbijanju svakodnevnih agresora poput UV zračenja ili izlaganja onečišćenju zraka. 

Uz to što održava kožu zdravom te pomaže proizvodnju kolagena, koji učvršćuje kožu, topički vitamin C može pomoći spriječiti i preuranjene znakove starenja kože te ublažiti bore.

Također, još jedan pozitivan učinak vitamina C je i taj što posjeduje svojstvo koje sprječava proizvodnju melanina, koji uzrokuje diskoloraciju na koži poput tamnih mrlja i hiperpigmentacije, objasnila je dermatologinja Wexler. S kontinuiranim korištenjem topičkog vitamina C, on može pomoći spriječiti i sam nastanak tamnih mrlja, a pomaže i kod grube teksture kože čineći kožu glatkom.

Kako koristiti vitamin C?

Siguran je za korištenje na svim tipovima kože, no svakako treba krenuti s manjom količinom i rjeđim korištenjem i prilagoditi korištenje potrebama i tipu kože. Za korištenje vitamina C na osjetljivoj koži, na kojoj lako može doći do alergijskih reakcija, preporučuje se korištenjem proizvoda s vitaminom C u manjoj koncentraciji. Prije biranja proizvoda preporučuje se i konzultacija s dermatologom u vezi odabira vitamina C koji će najbolje odgovarati potrebama pojedinog tipa kože.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by dermalogica (@dermalogica)

Vitamin C može se koristiti na dnevnoj bazi ili svaki drugi dan, ovisno o potrebama kože i vrsti nepravilnosti na koži, a najbolje ga je uključiti u jutarnju rutinu. Može ga se kombinirati i s drugim antioksidansima poput vitamina E i ferulične kiseline, koje će poboljšati učinkovitost vitamina C i pružiti stabilnost sastojka.

Prije upotrebe svakako je potrebno napraviti patch test na malom dijelu kože te vidjeti kako će koža reagirati. Ako nema reakcije nakon 24 sata, proizvod se može koristiti. Vitamin C preporučuje se koristiti na očišćeno lice, kao serum, prije hidratantne kreme i SPF-a.

Beauty Bore nisu glavni krivac - zbog ovoga nam koža može izgledati starije

Proizvodi s vitaminom C

Beauty i kozmetički brendovi imaju pregršt proizvoda obogaćenih vitaminom C, od seruma do raznih krema. Korištenjem proizvoda koji sadrže vitamin C koži ćemo omogućiti da izgleda svježije i zdravije. 

Iako postoje i kreme s vitaminom C, za najveću učinkovitost, ipak se preporučuje korištenje seruma s vitaminom C, koji zbog teksture lakše prodiru u kožu i dolaze u pakiranju u tamnim bočicama. Vitamin C razdvaja se i gubi učinkovitost pri izloženosti svjetlu ili zraku pa pakiranje u tamnim bočicama pomaže održati njegovu stabilnost i učinak. Ako serum promijeni boju pod utjecajem vanjskim elemenata i oksidira, potrebno ga je prestati koristiti jer je time oslabljeno i njegovo djelovanje.

U nastavku donosimo neke od najboljih proizvoda s vitaminom C na tržištu koji će poboljšati izgled i zdravlje kože. 

Kiehl’s Powerful-Strength Line-Reducing Concentrate 

Kiehl'sova formula seruma s vitaminom C uz čisti vitamin C, sadrži i glicerin te koncentrat vitamina C, kao i hijaluron, koji hidratizira kožu. Djeluje kao anti-age njega te pomaže kod zaglađivanja kože i smanjenja vidljivosti bora, a kožu čini blistavom i svježijom.

 

Beauty U njega se kunu i dermatolozi: retinol dokazano pomlađuje kožu, a evo kako i zašto

Novexpert Booster Serum s vitaminom C 

Ovaj serum s vitaminom C sadrži 25% vitamina C te ima gelastu strukturu i namijenjen je svim tipovima kože, iako se kod osjetljive preporučuje dodatna hidratacija, a učinkovit je u borbi protiv znakova starenja kože. Zbog toga što sadrži stabilizirane molekule vitamina C, omogućena mu je stabilnost na zraku te je stoga pakiran u prozirnoj ambalaži.

La Roche-Posay Pure Vitamin C10 

La Roche-Posay vitamin C s koncentracijom čistog vitamina C od 10% regenerativni je serum protiv bora za obnavljanje kože, a namijenjen je korištenju čak i na najosjetljivijoj koži. Uz korištenje La Roche-Posay vitamin C koncentracijskog seruma, koji sadrži i salicilnu kiselinu te smirujući neurosensin, postiže se prirodan sjaj kože.

Dermalogica BioLumin-C serum

Iz Dermalogice dolazi formulacija seruma s vitaminom C razvijenog s inovativnom biotehnologijom, koja omogućuje prodiranje aktivnih supstanci u stanice kože te sprječavanje starenja kože. Uz BioLumin-C serum jača se obrambena funkcija kože te se koži i tenu vraća ujednačen sjaj i blistavost. Serum djeluje na postojeća oštećenja kože te smanjuje mogućnost nastanka budućih.

Skintegra Superba C

Serum s vitaminom C iz Skintegre sadrži već spomenutu učinkovitu kombinaciju vitamina C s vitaminom E i feruličnom kiselinom te se koncentrira na umanjivanje znakova starenja kože poput bora, finih linija i hiperpigmentacije. U kombinaciji sa SPF-om, snažna je zaštita kod izlaganja kože suncu, a sastojci ovog seruma pomažu kod održavanja kože sjajnom i zdravom.

Beauty 9 kultnih krema za lice koje obožavaju Amal Clooney, Kim Kardashian, Kate Hudson, Victoria Beckham...

Posjeti Miss7.24sata.hr