Beauty

Bore nisu glavni krivac - zbog ovoga nam koža može izgledati starije

  • Iako prihvaćamo svoje bore, nitko se ne bi žalio ostati što duže mladolik, a istraživanja su pokazala kako najveći pokazatelj starosti kože nisu bore 
  • Postići ujednačen ton kože je iznimno teško - bilo da su tamne mrlje posljedica oštećenja od sunca, melazme izazvane hormonalnim promjenama ili pigmentacije potaknute upalnom reakcijom od akni ili ozljeda kože
  • Većina oštećenja i tamnih mrlja rezultat je pretjeranog sunčanja, ali postoje i drugi uzroci

Prije nego što zaronimo u ono što čini da izgledamo staro, ne možemo ne primijetiti da je posljednjih nekoliko godina postalo nepopularno - čak nefeministički - izražavati želju za održavanjem mladolikog izgleda.

Naravno, puno super stvari dolazi sa starenjem - iskustvo, mudrije donošenje odluka, više samopouzdanja, manje brige oko nebitnih stvari... I prihvaćanje kozmetike koja promovira naglašavanje (ne prikrivanje) jedinstvene i prirodne ljepote. No, činjenica je da ipak težimo što duže ostati mladolikog izgleda. 

Možda vas zanima Dermatolozi otkrivaju što kreme protiv starenja uistinu mogu, a što ne mogu učiniti i koja je najefikasnija Rubrika Beauty Beauty

Što nas zapravo čini starijima?

Ako se želiš 'boriti' protiv neprijatelja ljepote zvanog vrijeme, prvo se trebaš usredotočiti na ono što će ti zapravo pomoći da izgledaš mlađe. Evo gdje većina nas griješi. Mislimo da su bore najgori pokazatelj starenja - i da, dobivamo više bora kako starimo. Ali pravi vizualni pokazatelj mladosti je ujednačena boja kože. Studije su godinama pokazivale da raspodjela boje kože i tonus mogu dodati ili oduzeti čak 20 godina starosti žene.

Mnogo je uzroka neujednačenog tona kože, a prvi korak je utvrditi što uzrokuje problem. Najčešći je izlaganje suncu. Naše melanocitne stanice (stanice koje koži daju boju) aktiviraju se sunčevom svjetlošću i stvaraju više boje kao odgovor na to. Preplanulost je obično trenutni rezultat toga, dok se sunčane pjege razvijaju tijekom godina zbog dugotrajnog izlaganja suncu bez zaštite.

 | Autor: Instagram@skindiscover Instagram@skindiscover

Ostali uzroci uključuju postupalnu hiperpigmentaciju (na primjer, tragove prištića i tamne mrlje nakon uboda kukca ili opekline) i melazmu, koja je obično potaknuta hormonskom promjenom (na primjer, kada si trudna ili koristiš kontracepciju). Pretjerano lučenje masnoće kože (seboreja) također može biti faktor. To dovodi do neravnina i nepravilne debljine kože, čineći teksturu i ton kože neujednačenim.

Je li 'post kože' tajna zdrave i čiste kože? Evo što kažu stručnjaci

Kako bi održala ujednačen ton kože, trebaš izgraditi rutinu njege kože koja je usmjerena na izglađivanje teksture kože kao i na liječenje i sprječavanje hiperpigmentacije (tamnih mrlja).  Isprobaj ovih osam dermološki odobrenih savjeta za učinkovito poboljšanje teksture i tonusa kože:

Jednom tjedno napravi piling

Gornji sloj kože uglavnom se sastoji od mrtvih stanica kože. Redoviti piling pomaže ubrzati proces uklanjanja tih mrtvih stanica kože, otkrivajući svjetliju i glatkiju kožu ispod. Također pomaže u odčepljenju pora isisavanjem sebuma, prljavštine i drugih nečistoća koje mogu uzrokovati prištiće. Kada tražiš piling, imaj na umu svoj tip kože. Na primjer, ako imaš suhu, neravnu kožu, možda će ti trebati nešto što sadrži i kemijske i fizičke (mehaničke) pilinge. Oni koji su skloni aknama trebali bi izbjegavati fizičke pilinge jer su oni više abrazivni i mogu iritirati upaljenu kožu.

Pozdravi glikolne pilinge

Glikolna kiselina je alfa hidroksi kiselina (AHA) koja potiče proizvodnju kolagena i pomaže razbiti proteine ​​koji djeluju kao 'ljepilo' koje povezuje mrtve stanice kože. Nevjerojatna je za liječenje akni, tamnih mrlja koje blijede i površinskih ožiljaka, čak i ranih sitnih bora, kaže dermatologinja. Dolaze u mnogo različitih koncentracija. Pilinzi koji se prodaju bez recepta sadrže nižu koncentraciju jer su namijenjeni za kućnu upotrebu, dok dermatolozi koriste više medicinske koncentracije. 

Investiraj u dobar serum bogat vitaminom C

Vitamin C snažan je antioksidans koji pomaže u liječenju oštećenja kože izazvanih suncem i okolišem te neutralizira slobodne radikale. Također inhibira enzim koji se koristi u proizvodnji pigmentacije ili melanina, što ga čini učinkovitim sredstvom za posvjetljivanje. Da bi u potpunosti iskoristila njegove prednosti, nosi serum s vitaminom C tijekom dana.

 | Autor: pr/notino pr/notino

La Roche-Posay (305,00 kn), Paese (249,00 kn), Antipodes (345,00 kn)

Uključi retinol u svoju noćnu rutinu

Dermatolozi za navečer preporučuju korištenje ili retinola ili AHA kreme/seruma. Retinol, koji je derivat vitamina A, djeluje na hiperpigmentaciju na dva načina: blijeđenjem postojećih tamnih mrlja i suzbijanjem proizvodnje melanina, koji uzrokuje tamne mrlje. Također usporava razgradnju kolagena, dok istovremeno potiče brzu izmjenu stanica kože. Budući da se retinoidi razgrađuju na sunčevoj svjetlosti, najbolje je proizvode s retinolom nanositi noću. 

 | Autor: pr/notino pr/notino

La Roche-Posay (314,00 kn), Revolution ((129,00 kn), Planthe (174,00 kn)

Crvenilo tretiraj ceramidima

Ako je crvenilo tvoja glavna briga, prvi korak je utvrditi imaš li rosaceu ili ne. Umirujuće kreme koje sadrže ceramide često pomažu u smirivanju crvenila. Niacinamid, također poznat kao vitamin B3, još je jedan sastojak koji je učinkovit u smirivanju crvenih mrlja. Postoje i određene kreme na recept koje mogu pomoći, a dermatolozi ih često koriste u kombinaciji. Također je važno ne pretjerati s pilingom ili kombinirati previše proizvoda jer to može učiniti kožu osjetljivijom i sklonijom crvenilu.

 | Autor: Skintegra Skintegra Skintegra HYDRA B je serumska emulzija s niacinamidom

Možda vas zanima Pripremi savršen piling za lice uz prirodne recepte i savjete! Rubrika Beauty Beauty

Raspitaj se o laserskom tretmanu

I hiperpigmentacija i eritem, dva glavna krivca za neujednačenu boju kože, mogu se uspješno liječiti laserom ili drugim postupcima u ordinaciji. Ali mnogo toga ovisi o tome što je glavni uzrok problema s kožom. Hiperpigmentacija, na primjer, može biti uzrokovana fotostarenjem, melazmom, traumom na koži itd. Dakle, vrsta tretmana koja će ti biti ponuđena ovisi o tome koji je temeljni uzrok u tvojem slučaju, dermatolog će znati najbolje.

 | Autor: Instagram@skindiscover Instagram@skindiscover

Ako, usprkos svim naporima ne vidiš nikakvo poboljšanje tonusa kože u roku od nekoliko mjeseci, posjeti dermatologa što je prije moguće. Oni ti mogu pomoći da dođeš do korijena problema i osiguraš prave proizvode za njegu kože ili tretmane u ordinaciji.

Photo: Freepik/senivpetro

Komentari 0