Beauty
Je li 'post kože' tajna zdrave i čiste kože? Evo što kažu stručnjaci

Je li 'post kože' tajna zdrave i čiste kože? Evo što kažu stručnjaci

  • 'Post kože' je pauza od korištenja proizvoda za njegu kože što može uključivati određene ili pak sve proizvode 
  • 'Post za kožu' nazvan još i 'detoksikacija kože' može biti dobar način za otkrivanje proizvoda koji uzrokuju iritacije, akne ili druge probleme s kožom
  • Također, to je odličan način da testiraš djeluju li proizvodi koje koristiš kako treba, a evo i trebaš li i kako isprobati post kože 

Za neke je njega kože proces od 20 koraka, i ujutro i navečer. Zbog čega se povremeno pitamo jesmo li pretjerali? Iz tog razloga se posljednjih godina pojavio trend 'posta kože', kojim obavljaš vlastitu verziju detoksikacijskog čišćenja kože. Dermatologinja Lindsey Zubritsky i dvije estetičarke, Natalie Aguilar i Karen Fernandez objasnile su što je to 'post za kožu'.

Tretman kolagen nitima - lifting bez skalpela revolucija je u anti-age njezi Možda vas zanima Tretman kolagen nitima - je li ovaj novi lifting bez skalpela revolucija u anti-age njezi? Rubrika Beauty Beauty

Što je post kože?

Post kože, nazvan još i 'gladovanje kože' je uzimanje pauze od svih trenutnih proizvoda koje koristiš za njegu kako bi svojoj koži dala vremena da diše, odmori se i ponovno pokrene. Teoretski, to omogućuje našoj koži da prirodno funkcionira onako kako je zamišljeno bez pomoći proizvoda za njegu kože.

 | Autor: Instagram@tatcha Instagram@tatcha

Iako je koncept prilično jednostavan, metodologija se može razlikovati od osobe do osobe. Kao i kod posta povezanog s hranom, mogu postojati različite razine koliko ćeš toga eliminirati i na koliko dugo. Teorija je dopustiti koži da obnovi svoj zaštitni sloj stratum corneuma kako bi se potaknuli bolje zdravlje i otpornost kože. To također može biti dobar način za otkrivanje proizvoda koji uzrokuju iritacije, akne ili druge probleme s kožom.

Iako postoje informacije o tome koji proizvodi najbolje funkcioniraju za određene tipove kože, koji proizvodi najbolje djeluju jedni s drugima i koje trebaš izbjegavati, lako je podlegnuti novim trendovima i biti opčaran novim proizvodima. Gladovanje kože ne mora značiti potpunu eliminaciju proizvoda za njegu ; ponekad to može biti samo postupno ukidanje jednog po jednog proizvoda kako bi se testiralo što najbolje odgovara tvojem tipu kože.

Kako započeti post kože?

Ako želiš započeti proces, pokušaj ukidati jedan po jedan proizvod iz svoje rutine . Za potpuni post kože, u potpunosti prestani koristiti sve proizvode za njegu kože. Bez čišćenja ili toniranja, ili nanošenja seruma, hidratantnih krema. Post kože znači dopustiti vlastitom prirodnom sebumu (ulju) kože da uravnoteži i zaštiti kožu. Važno je pratiti kako koža reagira tijekom cijelog procesa, koji prema Zubritsky može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

 | Autor: Instagram@milkandhoneyproducts Instagram@milkandhoneyproducts

"Preporučam da se držite osnovnih proizvoda kao što su sredstvo za čišćenje, hidratantna krema i krema za sunčanje, a da izbacite sve ostale proizvode", dodaje Aguilar, nudeći drugačiji pogled na gladovanje kože. Ako namjeravaš eliminirati zaštitu od sunca, onda bi trebala eliminirati i izlaganje suncu. Ako smo naučili jedno zlatno životno pravilo (njege kože), to je da uvijek nosimo SPF.

Zubritsky podupire Aguilar kada se radi o održavanju nekih osnova u rutini. "Uklanjanje svih proizvoda može potencijalno izazvati "nered" na vašoj koži, stoga je to nešto što ne preporučujem", kaže ona. Na primjer, ako prestaneš prati lice sredstvom za čišćenje, mogu se nakupiti prljavština, ostaci, šminka i ulje, što može dovesti do više prištića.

Osvježavaju, njeguju i daju blistav ten: upoznaj 7 genijalnih maglica za lice

Tko bi trebao isprobati gladovanje kože?

Oni s osjetljivom kožom mogu imati koristi od ovakvog procesa, slažu se dermatolozi. Post daje koži vrijeme bez aktivnih sastojaka koji mogu izazvati upalu. Post kože korisniji je onima sa suhom kožom, a masna koža i koža sklona aknama neće imati koristi od potpunog gladovanja kože bilo kojeg trajanja.

Svaka osoba koja ima problema s dnevnom rutinom njege kože također može imati koristi od manje ozbiljnog oblika gladovanja kože eliminacijom jednog po jednog proizvoda dok se ne otkrije iritant kože. Svatko može isprobati gladovanje kože, osobito oni koji osjećaju da je njihovoj koži potrebno ponovno pokretanje. Posebno je korisno za one koji imaju više mrlja, suhoće ili iritacije nego inače.

 | Autor: Instagram@skindiscover Instagram@skindiscover

Tko bi trebao izbjegavati gladovanje kože?

Dermatolozi ne preporučuju gladovanje kože onima koji imaju kožne poremećaje poput ekcema, nekontroliranih akni, rozaceje, melazme ili drugih koji zahtijevaju lokalne proizvode za pomoć. "Nisam obožavatelj potpune eliminacije svih proizvoda odjednom, pogotovo ako imate stanje kože koje zahtijeva aktivne sastojke", kaže estetičarka.

Preporučljivo je razgovarati sa svojim dermatologom ili liječnikom o prekidu uzimanja bilo kojeg proizvoda na recept koji trenutno koristiš jer se neki ne bi trebali prestati uzimati. Također, ne zaštiti kožu kremom za sunčanje je rizik. Ako si u posljednja tri dana koristila bilo kakve kiseline, osobito retinol, tada moraš nastaviti nositi zaštitu od sunca i ograničiti izlaganje suncu. Oni koji su potpuno zadovoljnji svojim načinom njege kože možda bi trebali preskočiti i ovu metodu. Kao što izreka kaže, ako nije pokvareno, nemoj popravljati. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

U konačnici, i gladovanje kože može se po uspješnosti razlikovati od osobe do osobe. Metoda ne odgovara svima, a osluškivanje potreba kože kad isprobavaš post, najsigurniji je način za nastavak.

Ako netko želi ovo isprobati, preporuča se da polako izbacuje jedan po jedan proizvod da vidi kako koža reagira. "Gladovanje kože u smislu 'detoksikacije' kože nema fiziološku ili znanstvenu osnovu", dodaje dermatologinja.

Možda vas zanima Pripremi savršen piling za lice uz prirodne recepte i savjete! Rubrika Beauty Beauty

Kao i svaka druga detoksikacija ili resetiranje, gladovanje kože može biti korisno za one koji žele novi početak. "Preporučam gladovanje kože svima koji osjećaju da je njihovoj koži potrebno ponovno pokretanje ili dvoje što je njihovoj koži potrebno", objašnjava Aguilar. Možeš istražiti što tvojoj koži možda nedostaje ili čega ima previše. To je također odličan način da testiraš djeluju li tvoji trenutni proizvodi za njegu kako treba.

Photo: Freepik

Komentari 0