Beauty

U njega se kunu i dermatolozi: retinol dokazano pomlađuje kožu, a evo kako i zašto

  • Kažu da je za žene nakon 30-e godine savršeno vrijeme da uvedu retinol u svoju rutinu njege kože
  • Ovaj sastojak u borbi protiv starenja kože ima brojne blagotvorne utjecaje - potvrđuju dermatolozi
  • Što je retinol, kako točno utječe i što radi našoj koži te koje proizvode preporučujemo?

Kad su u pitanju beauty teme i njega kože čini se kako se svi slažu oko jednoga - u svakodnevnu rutinu njege lica nakon tridesete poželjno je uvrstiti retinol. Dermatolozi, brendovi za njegu kože lica i beauty influenseri toliko ga hvale da nam se čini kao da je napokon otkriven eliksir mladosti. Potiče proizvodnju kolagena, prevenira i reducira bore, ubrzava proces izmjene stanica kože, pomaže kod problema s porama i hiperpigmentacijama, posvjetljava ten - ima li nešto što retinol ne radi? 

S ciljem da budemo što informiraniji (i, naravno, živimo svoj najbolji život bez bora), odlučili smo dublje istražiti što je točno retinol, kako funkcionira, na koji način ga uključiti u svakodnevnu rutinu njege kože, te najvažnije -  koje proizvode izabrati od široke ponude brendova koji nude proizvode s retinolom.

Što je retinol?

Retinol je vrsta retinoida, derivata vitamina A, koji se koristi protiv starenja i nalazi se u mnogim proizvodima za njegu kože. Iako mnogi imaju dojam da je retinol piling, on je zapravo antioksidans, otkriva Maryann Mikhail, liječnica dermatologinja za Byrdie. " Da bi retinol uopće djelovao na kožu, mora proći kroz dva koraka. Prvi je da se pretvara u retinaldehid, a potom u aktivni oblik retinoične kiseline. Međutim, ako koristimo ester retinola, on će morati proći kroz tri koraka da postane aktivan jer se prvo mora pretvoriti u retinol. Nakon što se retinoidi pretvore u aktivni oblik, retinolnu kiselinu, ugrađuju se u stanice unutar i ispod kože kako bi utjecali na ponašanje kože".

Čista retinolna kiselina dostupna je samo na recept, dok se esteri retinola, retinol i retinaldehid mogu nabaviti u slobodnoj prodaji. Ukratko - što je proizvod bliži retinoinoj kiselini, to jače djeluje, ali i više isušuje i iritira te se nikako ne treba uzimati bez konzultiranja s dermatologom koji će iz posebnih razloga dopustiti korištenje retinolne kiseline (recimo osobama s problemima s aknama). Drugim riječima, retinaldehid je najjači, zatim retinol, pa retinol ester.

Iako se radi o sastojku koji se u proizvodima nalazi u različitim postocima, oni pozitivno djeluju na kožu u bilo kojem postotku, jedina je razlika što oni koncentriraniji brže postižu rezultate. Koji izabrati ovisi o pojedinom tipu kože, koliko je koža podložna reakcijama i osjetljiva.

 | Autor: Shutter Shutter

Koji su benefiti retinola?

“Korištenje dobro formuliranog i postojanog proizvoda s retinolom vidljivo će smanjiti pojavu oštećenja od sunca, smeđih mrlja, linija, bora i širokih pora. Može potaknuti metabolizam stanica kože i potaknuti proizvodnju kolagena”, objašnjava Rouleau. "Njegova je čarolija u sposobnosti obnavljanja teksture kože za glatkiji, ujednačeniji izgled" objasnila je Renée Rouleau koja stoji iza istoimenog brenda linije za njegu kože.

Proizvodi koji sadrže retinol, kao što su kreme i serumi za lice, dokazano smanjuju vidljivost sitnijih linija na licu i bora, pogotovo u predjelu čela i usana. Također, oni povećavaju čvrstoću kože i njezin tonus i neutraliziraju mrlje, jer retinol sprječava proizvodnju melanina, omekšava kožu i čini je ugodnijom na dodir.  Osim toga, stanice na površini kože bit će brže zamijenjene, pomažući glatkoći kože koja je glavni razlog izgleda mlađe kože.

Postoje li loše strane korištenja retinola?

"Nuspojave retinola su da može izazvati suhoću, ljuštenje i iritaciju kože. Također, žene koje su trudne, planiraju ili doje ne bi trebale koristiti retinol", govori Miklail, dok njezina kolegica, dermatologinja Rachel Nazarian dodaje: "Retinoidi mogu oštetiti kožu samo ako imate superosjetljivo stanje kože poput ekcema ili rozaceje i mogu se razbuktati i pojačati upalu. Ipak, pacijenti s osjetljivim stanjima kao što je rosacea još uvijek mogu koristiti retinoid, ali moraju ga postupno uvoditi u svoj režim njege kože, možda samo jednom tjedno, i pripremiti kožu lokalnom hidratantnom kremom prije nanošenja retinoida.

Kako i kada koristiti retinol?

Važno je zapamtiti da je svačija koža različita, ali općenito se kao dobro vrijeme za početak korištenja retinola spominje 25 godina, jer se tada razina kolagena u našoj koži počinje smanjivati. Najkasnije bi trebalo započeti kada primijetite prve znakove smanjene elastičnosti kože, finih bora i nepravilne pigmentacije. 

Koje proizvode s retinolom preporučamo?

Na našem tržištu mogu se naći brojni proizvodi s retinolom - od seruma, ulja do krema. Izdvojili smo one koji se često hvale i smatraju kvalitetnima.

Kiehl´s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

Kiehl’sova posljednja inovacija u obliku seruma sadrži pažljivo osmišljenu dozu retinola koja djeluje tako da postojano potiče obnovu površinskih stanica kože. Sa svakom dozom dnevne količine potrebne snage, nove stanice postupno izbijaju na površinu te daju koži svjež i obnovljen izgled.
 

Kiehl´s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum | Autor: Promo Promo

Cijena: (30ml) – 414,00 HRK ; (50ml) – 633,00 HRK

Vichy Liftactiv Advanced Filler

Vichy Liftactiv Advanced Filler je visokokoncentrirana njega s čistim retinolom. Sadrži kombinaciju 2 snažna aktivna sastojka poznata po djelovanju protiv bora: čisti retinol u vrlo visokoj koncentraciji i LR2412, kako bi korigirao izgled različitih oblika bora, čak i vertikalnih.

Vichy Liftactiv Advanced Filler | Autor: Promo Promo

Cijena: 269,00 kn

Retinol Fusion PM Night Serum

Jedinstvena, moćna otopina mikroinkapsuliranog retinola s vremenskim otpuštanjem od 1,5% pomaže u nježnom pilingu kože kontinuiranim naletom retinola tijekom cijele noći. Pojavljivanje finih linija i bora je smanjeno dok je izgled kože i tekstura poboljšan. Prožeta vitaminima C i E, ova hidratantna formula odgovara svim tipovima kože. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Retinol Fusion PM Night Serum

Cijena: 487,00 kn

Avène Ysthéal Intense koncentrat

Avène Intense koncentrat protiv bora sadrži retinaldehid – patentirani sastojak koji poboljšava staničnu aktivnost i potiče obnovu kože. Retinaldehid je prekusor retinoične kiseline (vitamina A) koji potiče umnožavanje i obnovu stanica površinskog sloja kože. Centralna je molekula u metabolizmu prirodnih retinoida te je jednako aktivna kao i čista retinoična kiselina, ali ne izaziva sistemske učinke, iritaciju kože niti fototoksičnost. U sastavu ovog koncentrata su i antioksidans koji štiti od utjecaja slobodnih radikala i Avène termalna voda. Nakon upotrebe bore su zaglađene, ten je blistav i ujednačen, a tekstura kože profinjena.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Avène Ysthéal Intense koncentrat

Cijena: 254,30 kn 

Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules

Elizabeth Arden odlučila je da će retinol fizički inkapsulirati u biorazgradive kapsule kako bi se osiguralo da je retinol najmoćniji. Kažu da je u svakom od njih formula 76% snažnija nego da je samo u tekućem obliku u boci. Unatoč svojoj snazi, super je nježan i oni s osjetljivom kožom mogu ga koristiti jer je u kombinaciji s ceramidima koji obnavljaju kožu.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules Cijena: 90 kom 655,00 kn

Elite Serum 24 Rapid Renewal 

Serum koji koristi i Victoria Beckham jedinstvena je mješavina LG-Retinexa, mikrokapsuliranog retinola i retinaldehida što čini Serum 24 pravim eliksirom mladosti što možemo vidjeti i na Victorijinoj koži.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design ELITE SERUM 24 RAPID RENEWAL COMPLEX Cijena: 867,00 kn

Alpha-H Vitamin A Serum s retinolom

Alpha-H serum s retinolom | Autor: Promo Promo

Cijena: 395, 00 kn 

Alpha-h Vitamin A serum osim spomenutog vitamina sadrži i dobru dozu retinola. Riječ je o nježnom noćnom serumu obogaćenom s retinolom u postotku od 0,5% i skvalanom koji kožu puni i učvršćuje tijekom noći. Smanjuje pojavu finih linija i bora, djeluje na neujednačen ton i teksturu te zaglađuje kožu. 

Photo: Instagram@skincarestandard

Komentari 0