10 upečatljivih parfema koje žene najviše vole namirisati na muškarcima

@bulgari
Vidi originalni članak
  • Parfemi su naša omiljena luksuzna poslastica kojom volimo razmaziti sebe, ali i drage nam osobe
  • Iako svatko parfem bira prema vlastitom ukusu, svima nam laska kada nam netko kaže da divno mirišemo
  • Zahvaljujući mirisima koje smatramo ugodnima, druge osobe percipiramo kao privlačnije, a mi žene na muškarcima posebno volimo osjetiti ovih deset parfema

Prvi parfemi nastali su još u drevnoj Mezopotamiji i Egiptu, nakon čega su ih nastavili usavršavati Rimljani, Perzijanci i Arapi, a u posljednjih par stoljeća do savršenstva najvećim dijelom doveli Francuzi. Već desetljećima su jedan od naših najdražih luksuza kojima volimo razmaziti same sebe, ali i drage nam osobe, a što ne iznenađuje ako znamo da je dokazano da nam je, upravo zahvaljujući mirisima koje smatramo ugodnima, netko u stanju biti puno privlačniji.

Vjeruje se da smo mi žene najvažniji kritičari mnogih odabira naših partnera, a posebice njihovih parfema. Iako svatko od nas parfem bira prema vlastitom ukusu, svima nam laska kada primijetimo da nas netko neprestano šnjofka jer mu je naš parfem jednostavno neodoljiv, ili kada nam udijeli kompliment i kaže kako divno mirišemo.

Beauty 7 kolonjskih voda za muškarce po kojima će mirisati 2023.

Lista ženskih i muških parfema koji su, bilo odmah po svojem izlasku, bilo s godinama, stekli status klasika je poprilično duga, no neki se ističu po tome što im je nemoguće odoljeti, a pokazalo se da mi žene na svojim partnerima, ali i nepoznatim muškarcima, najviše volimo osjetiti ovih deset.

Dolce & Gabbana Light Blue

Ovaj je parfem lagan, svjež, oštar i čist s citrusnim notama u svom otvaranju. Neki u njemu prepoznaju cvjetnu notu, a koja je zapravo ružino drvo. U gornjim su mu notama sicilijanska mandarina, smrznuta kora grejpa, bergamot i kleka, u srednjim ružmarin, sečuanski papar i ružino drvo, a bazne su note mošus, tamjan i hrastova mahovina. Najbolje funkcionira kao ležerni dnevni parfem u toplijim mjesecima. Miriše na mladost, svježinu i odlično podiže raspoloženje, a sladak je tek malčice, taman koliko treba. 

Bvlgari Man in Black

Satkan je od začinskih nota, ruma i mirisa kože, a obožavaju ga svi zaljubljenici u Viktor & Rolf Spicebomb. U gornjim su mu notama  rum, kardamon i cimet, srednje note su tuberoza, iris i koža, a bazu čine benzoin, mahune tonke, guaiac drvo i crni jantar. Najbolje odgovara hladnim danima i prikladniji je za noć no dan, a mirisni će trag za sobom ostavljati satima. Ovo je pravi alfa muški miris koji je i topao i utješan i sladak, ali na mračan, muški način. Seksi je, zreo, samouvjeren i otmjen, poput Jamesa Bonda.

Tom Ford Noir

Ovo je sofisticiran, sladak i začinjen parfem obogaćen mirisima cvijeća i šume. Neki muškarci ga smatraju previše puderastim i androginim, dok ga drugi baš zbog toga smatraju muževnim. U gornjim notama su mu bergamot, verbena, kim, ružičasti papar i  ljubičica, u srednjim crni papar, muškatni oraščić, toskanski iris, geranij, bugarska ruža i muškatna kadulja, a bazu čine opoponax, jantar, list indonezijskog pačulija, vetiver, cibetka i vanilija. Savršen je za noć i hladne mjesece, i sve one najsvečanije prigode u kojima bismo odjenuli najfinije odijelo. Mješavina tamnih nota i ruže čini ga tajanstvenim, seksi, gotičkim i romantičnim u isto vrijeme.

Dolce & Gabbana The One

Ovaj slatki, začinjeni, aromatični orijentalni parfem vrlo je popularan za izlaske i klubove zahvaljujući svom muževnom i pomalo klasičnom mirisu. U gornjim notama su mu grejp, korijander i bosiljak, u srednjim notama kardamon, đumbir i cvijet naranče, a bazne note su drvo cedra, ambra i duhan. Prikladniji je za hladne mjesece i noć iako ga se zapravo nositi može u svakoj prilici. Ovaj parfem će većina žena opisati kao mekan, topao, seksi, utješan, džentlmenski i mladenački, ali ne i djetinjast, no definitivno već viđen. 

Gucci Guilty Eau Pour Homme

Prva asocijacija na ovaj parfem su slatkoća i muževnost. Ovaj drvenasti i aromatični parfem nastao je kao alfa inačica ženskog parfema Gucci Guilty. U gornjim su mu notama lavanda i limun, u srednjim cvijet naranče, a bazu čine kedrovina i pačuli. Nosiv je apsolutno uvijek i posvuda, a žene ga obožavaju zbog poruke koju odašilje: 'Muškarac sam, a ne dječak.' Više je mračan, misteriozan i romantičan nego seksi, a u tom kontekstu zanimljivo je spomenuti da je jedna nizozemska studija iz 2015. pokazala da umirujući mirisi poput lavande povećavaju povjerenje. 

Beauty Najbolji ženski parfemi za 2023. godinu: 5 mirisa koje stručnjaci najčešće preporučuju

Tom Ford Grey Vetiver

Baš kao što mu samo ime kaže, vetiver je nota koja se najviše osjeti, a uz zemljani aromatični miris ističu se slane note, drveće i citrusi. Miriše svijetlo, čisto i sunčano, ali i sofisticirano, muževno, zrelo i otmjeno u isto vrijeme. Gornje note su vetiver, cvijet naranče i grejpfrut, u srednjim su notama aromatična kadulja, iris i muškatni oraščić, a bazu čine piment, jantar i hrastova mahovina. Ne postoji prilika u kojoj nije nosiv, a iako nije jedan od onih napadnih parfema, nikada neće proći nezamijećeno. Ovo nije seksi miris, ali je beskrajno elegantan i otmjen.

Kenneth Cole Mankind Hero

Ovaj je aromatični drveni parfem poprilično živopisan i muževan. Miriše na svježi planinski zrak i bogatu, opojnu šumu. U gornjim  notama su mu talijanski limun i sjemenke korijandera, u srednjim drvo šljive, lavanda, muškatna kadulja i vanilija, a bazne note su 
kumarin, jantar, bijela mahovina i mošus. Nosiv je u svakoj prilici, a žene ga obožavaju zbog savršeno izbalansiranih muževnih nota i mazne i tople vanilije.

Salvatore Ferragamo F by Ferragamo Black

Ovaj je začinjeni aromatični parfem nastao 2009. godine kao elegantnija i intenzivnija večernja varijanta originalnog Ferragamo F. parfema. U gornjim mu je notama lavanda, u srednjim su crni papar i korijander, a bazne note su labdanum i tonka. Prikladniji je noćnim satima i hladnijim mjesecima, a podsjeća na 'zločeste dečke' koji najradije nose crnu kožnu jaknu i voze motor.

John Varvatos Artisan Black

Artisan Black je dugotrajnija, drvenastija i mošusnija varijanta klasičnog Artisana. Pun je citrusa i nerolija, a posebno muževnim ga čine note pačulija i kože. U gornjim notama su mandarina, Meyer limun, talijanska crvena narandža i calypsone, u srednjim notama su murraya cvijet, tuniški neroli, marokanski cvijet naranče, absolut indijski sambac jasmina, đumbir, ljubičasti đumbir, absolut kardamona i sjemenke korijandera, a bazne note su kephalis, belambre, boisiris, serenolid, vetiver, pačuli, meksički cueramo, meka koža i absolut korijena irisa. Ovo je još jedan klasik nosiv uvijek i posvuda, a žene ga obožavaju jer je mračan, bogat, senzualan i seksi.

Amouage Reflection Man

Ovaj slatki, drvenasti, cvjetno mošusni parfem sačinjen je od staromodnih kombinacija mirisa kakve se često može pronaći u toaletnim potrepštinama, fino mljevenim sapunima i brijačnicama. U gornjim su mu notama bobice crvene paprike, ružmarin i listovi gorke naranče, u srednjim su iris, jasmin i neroli, a bazu čine kedrovina, sandalovina, pačuli i vetiver. Najprikladniji je u toplijim danima i svečanijim prigodama, a žene ga vole jer je elegantan, otmjen, romantičan, staromodan, sladak, mekan i pristupačan. Osim toga, sastojci su mu stvarno vrhunske kvalitete pa miriše veoma prirodno i nimalo kemijski.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr