Život

Muzej prijateljstva: ženska prijateljstva bila su ključna za oporavak od bulimije i anoreksije

Umjetnica Toni Mažuranić za miss7 Muzej prijateljstva napravila je svoje viđenje ženskih prijateljstava I i ispričala nam što prijateljice osobno za nju znače

"Žensko prijateljstvo zaista je drugačije, barem meni... Imala sam puno muških prijatelja, ali nikada to nije bila baš takva povezanost kakvu sam doživjela sa ženama. Možda je to zato što se u potpunosti možemo poistovjetiti što se tiče nekih problema. A i žene su (u zapadnoj kulturi) odgojene kao otvorenije i emotivnije nego muškarci, pa možda i to ima veze s time. Uglavnom ženska prijateljstva su mi zaista uvijek bila posebna.Takoder su mi bila ključna u mom oporavku od bulimije i anoreksije. Da u tom periodu nisam imala svoje prijateljice kraj sebe, iskreno ne znam bih li se oporavila" rekla nam je slikarica Toni Mažuranić koja je za naš Muzej prijateljstva koji se 15. studenog otvara u Mimari napravila projekt "Teen Pink".

Tema je, naravno, ženska podrška, a u gledatelja bi njezina rekreacija ružičaste sobe tinejdžerke trebala potknuti sjećanja iz teen razdoblja. "To je period kada u životu krenu problemi i kada počinjemo stvarati prava, često doživotna prijateljstva" kaže umjetnica. "Često nam je prijateljica u tom periodu najbitnija. S njome smo prošle prve menstruacije i prve grudnjake. Prve dečke i prve poljupce. Prve parfeme i prve britvice. Prve maskare i olovke za oči. Ali ujedno, to je i period razvoja gdje i nastaju mnoge nesigurnosti. Rad će ujedno simbolizirati te nesigurnosti i koliko nam je prijateljstvo bilo ključno (i još uvijek je) u nošenju s tim nesigurnostima. Od malih nogu bombardirane smo raznim očekivanjima – kako izgledati, kako se ponašati, kako zadovoljiti suprotni spol... Mislim da se svaka žena moje generacije može složiti da taj period razvoja nije bio nimalo lagan", objasnila je svoju ideju za Muzej prijateljstva. 

 | Autor: miss7 miss7 Glavnu skulpturu unutar instalacije bazirala je na nekoliko ideja - kako smo jedna drugoj ogledalo, kako smo si podrška koja može dovesti do transformacije, kako se međusobno uspoređujemo, ali i kako sve te nesigurnosti možemo pretvoriti u još čvrsće prijateljstvo. O kojem Toni još kaže: "Sa ženama se ipak osjećam kao da mogu razumjeti te neke mračne i negativne misli koje znamo imati same o sebi, na što sam rijetko naišla u muškom prijateljstvu. A mislim da je zbog vremena u kojem živimo jako bitno imati nekoga tko to razumije."

Možda vas zanima Prvi muzej koji govori o tebi (i tvojoj najboljoj prijateljici) Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Pixsell/Sandra Šimunović Pixsell/Sandra Šimunović

Ova 29-godišnja akademska slikarica iz Zagreba pohvaliti se može i diplomom prestižnog Cleveland Institute of Art, jednom od top 10 akademija za likovnu umjetnost u Americi, te brojnim izložbama u periodu od 2008. godine do danas, s ove i one strane Atlantika: u Clevelandu, San Pedru, Zagrebu, Trstu... i članica je HDLU. 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0