Život

5 žena ispričalo nam je kakve su sve neugodnosti doživjele kod ginekologa

  • Ginekološki pregledi nisu ugodni, no katkad ih neki liječnici čine još neugodnijima...
  • Nažalost, grubost i nezainteresiranost su tek manji grijesi
  • Ove žene za dlaku su izbjegle puno veće tragedije

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije u sjajnom stanju, o tome slušamo svakodnevno. Liste čekanja na preglede su i po više od godine, liječnici odlaze iz Hrvatske, barem oni dobri čini se, zdravstveni radnici su demotivirani, ambulante pretrpane... A loših iskustava bilo je i prije; je li sad još gore? Teško je reći, ali takvih priča uvijek ćete čuti. Ako se raspitate u krugu pet, šest poznanika, sigurno barem jedan ima priču, makar iz druge ruke. Možda ih mi žene imamo i više jer ginekološki pregledi nešto su na što idemo cijeli život, redovito, i zdrave i bolesne, i kad želimo imati djecu i kad ne želimo. Sam po sebi nije najugodnije iskustvo, a onako izložene možda se osjećamo i još ranjivije. Evo nekoliko priča naših sugovornica o njihovim lošim iskustvima iz ginekoloških ordinacija i s ginekoloških odjela

Možda vas zanima Znanstveno je dokazano: izlazak s frendicama dvaput tjedno jako utječe na tvoje zdravlje. Evo zbog čega! Rubrika Beauty Beauty

Nina: "Gotovo sam izgubila dijete"

Nina iz Koprivnice ispričala nam je kako je zbog nemara ginekologa gotovo izgubila dijete: "Da odmah napomenem, mlada sam mama. Ostala sam trudna s 19 godina. Kada sam došla kod ginekologa da mi potvrdi trudnoću, prva rečenica bila je: 'Čestitam, trudni ste', a odmah potom ginekolog mi je ponudio abortus. Bila sam izvan sebe jer ni u jednom trenutku nisam spomenula da ne želim roditi. Poslije mi je govorio da je sasvim normalno što krvarim u trudnoći i ni na koji način nije pokušao saznati imam li kakvih problema. Na kraju je njegov nemar prouzrokovao prijevremeni porod. Na svu sreću, i beba i ja smo bile dobro."

 | Autor: Getty Images Getty Images

Anita, 33: Babica mi je ostala u najgorem sjećanju

Neugodno iskustvo u trudnoći imala je i 33-godišnja Anita: "Prvo dijete rodila sam 2005. godine i doslovno sam prošla kroz pakao. U ovom slučaju nisu krivi doktori, nego babica koja je tada radila u smjeni. Došla sam u bolnicu u sedam sati ujutro, a njezina smjena bila je do 15 sati. Osim što je bila užasno hladna i bahata prema meni, ostavila me je i samu u boksu. Za to vrijeme ona je 'skupljala' medicinske sestre po odjelu da idu jesti štruklje dok su topli i dok joj smjena nije gotova. To je bilo u 14:50 sati, a moja se curica rodila 25 minuta poslije. No, ono što je najgore u cijelo priči je to da je beba zamalo ispala iz mene dok se on 'gostila'. Da se doktorica nije došla 'na vrijeme', beba bi ispala bez dvojbe. Doktorica je odmah reagirala i napravila je 'frku' zbog toga, a kada se babica pojavila, počela je vikati na mene zašto tiskam jer nemaju pri ruci sterilnih škara za prerezati pupkovinu. Ona mi se urezala u pamćenje, ali nije više radila na tom odjelu kada se 2009. godine rodila drugo dijete."

Đurđevčanka: Ginekolog je urlao na mene kad sam potražila pomoć privatnika

Problema s trudnoćom imala je i jedna Đurđevčanka zbog svog ginekologa: "Suprug i ja smo imali problema sa začećem, što je moj tadašnji ginekolog jako dobro znao, ali po tom pitanju nije poduzimao apsolutno ništa. Nisam imala drugu opciju, nego potražiti pomoć u privatnoj ordinaciji. Nakon što me privatni ginekolog poslao na pretrage, morala sam otići kod svog ginekologa po uputnice. Tada je on urlao na mene i pitao me što si umišljam da idem privatno, imam li ja novaca na bacanje, jesam li normalna... Nisam mogla vjerovati da čovjek može biti toliko zao. Na sreću sam, unatoč njegovim ispadima, uspjela ostati u drugom stanju."

Možda vas zanima Dokazano je: žene dobivaju slabiju medicinsku skrb! Rubrika Life&style Life&style

Ines: Bila je gruba i nezainteresirana, a cistu nije ni primjetila

Greškom ginekologinje 20-godišnja Ines zamalo je ostala bez jajnika: "Ginekologinja kod koje sam bila jednom prilikom na pregledu (zbog preseljenja u drugi grad), bila je izuzetno gruba i nezainteresirana. Na pregledu mi je ugurala cijev za širenje rodnice tako da sam odskočila na stolu. Na ultrazvuku me okretala 10-ak minuta da bi na kraju rekla da je sve u redu. Nakon dva mjeseca završila sam na hitnoj zbog bolova na lijevoj strani trbuha. Tada su mi na lijevom jajniku otkrili tvorevinu veličine 6×7 centimetara. Ona ginekologinja to nije vidjela ili nije htjela vidjeti. No, to nije sve. Nakon toga uslijedio je šok na ginekološkom odjelu kada su mi dok sam ležala u bolnici u bolovima hladno rekli: 'Pa izvadit ćemo Vam cistu van i probat ćemo spasiti jajnik jer ste mladi.' Doslovno sam zanijemila u tom trenutku. Imala sam 18 godina. Sama riječ 'operacija' zvučala mi je strašno, a gdje tek pomisao da ću možda ostati bez jajnika. Nakon toga sam tražila otpusno pismo jer sam odlučila potražiti pomoć u privatnoj klinici. Medicinske sestre su me zbog toga 'napale' i ispitivale me što mislim tko sam ja i što si umišljam, govorile su kako su svi oni završili isti fakultet. Na kraju su me u privatnoj klinici hitno operirali kako bi mi spasili jajnik."

 | Autor: Getty Images Getty Images

Brođanka, 22: dva dana mi se krv izlijevala po utrobi

Zbog nemara ginekologa na operaciji jedna je 22-godišnja Brođanka gotovo izgubila život: "Imala sam cistu kraj jajnika koja se mogla ukloniti jedino operacijom. Nije bila riječ o hitnoj operaciji, ali ginekolog me savjetovao da to što prije riješim kako poslije ne bih imala problema. Nisam bila previše zabrinuta oko toga i operacija je, prema riječima liječnika, prošla u savršenom redu. No, samo dan poslije krenuli su problemi. Počela sam gubiti svijest svaki puta kada bih pokušala ustati, odnosno sjesti. Na odjelu su to pripisali niskom tlaku. A dva dana poslije, kada sam uspjela ustati iz kreveta, u donjem dijelu trbuha pojavilo mi se gotovo crno oteknuće. Liječnik je smatrao da je to posljedica operacije i dao mi je hladne obloge. No, ni nakon njih oteknuće nije splasnulo pa me poslao na ultrazvuk. Tamo je ustvrdio da imam unutarnje krvarenje i da moram na hitnu operaciju. Dva dana mi se krv izlijevala po utrobi što baš nitko nije shvatio. A zašto? Jer mi je liječnik prerezao žilicu tijekom operacije, a da nije primijetio. Da ne govorim o tome da se u medicinskoj dokumentaciji sve zataškalo. Nakon operacije roditeljima su rekli da se mole za mene jer mi samo Bog može pomoći ako krvarenje ne stane. Objasnili su tu prerezanu žilicu kao da trebaju pronaći iglu u plastu sijena."

Photo: Getty Images

Komentari 0