Život

Upoznaj par koji je zaljubljen u visine i jedno u drugo

Njihova priča u potpunosti nas je osvojila. Oni su pilotska obitelj, The Skyhunter Family - Magda Milas Gržetić i Tomislav Gržetić

"Tražila sam bijeg od stvarnosti, hobi s kojim se mogu baviti i kad nisam blizu mora, s obzirom da živim i radim u Zagrebu. Inače sam kreativna i romantična duša i volim plavetnilo. Gledajući u nebo sam shvatila da bi letenje bilo to", sanjarski započinje svoju priču magistra ekonomije i analitičarka upravljanja novčanim sredstvima u sektoru gospodarstva Magda Milas Gržetić. Ona ljubav prema visinama dijeli sa svojim suprugom Tomislavom Gržetićem, profesionalnim pilotom koji trenutno radi kao kapetan na putničkom zrakoplovu Fokker 100 (109 mjesta). 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Tomislav je kao dijete odlazio u zračnu luku na otoku Krku, divio se zrakoplovima te se tu rodila ljubav prema letenju. "Još za vrijeme osnovne škole sam ušao u svijet aviomodelarstva i gradnje motornih modela u kojem sam i danas, te upoznao elemente koji su učvrstili želju za letenjem." 

 | Autor: Instagram Instagram

Na Fakultetu prometnih znanosti upisao je aeroprometni, a zatim aeronautički smjer za civilnog pilota. Tomislav je kroz studij upoznao mnoge zanimljive ljude, pa samim time i Magdu, koja ima sportsku pilotsku dozvolu.

Od milja zvani Maggie i Tommy, ovaj cool par na jedan tipičan muško ženski opisuju svoj prvi susret. Logično, upoznali su se na Zračnoj luci Pleso, Nakon letačkog dana. "Filmski je Maggie prolazila ispred zrakoplova, te sam ju pozvao da mi se pridruži na letu prema moru. S par oklijevanja prihvatila je izazov i danas smo u braku s prekrasnom kćerkicom Laurom", objasnio je Tomislav. Maggie nije mogla dopustiti da sve ostane na kratkom, ali slatkom opisu:

"Bilo je to jedno prekrasno sunčano jutro krajem rujna na pristaništu generalne avijacije na Plesu. Taman sam završila let sa svojim instruktorom u Cessni 150.

Krenula sam prema zgradi zračne luke, prošla ispred još jedne Cessne i tu sam naletjela na Tommya, a on je pokušao započeti razgovor. Nema puno ženskih sportskih pilota u Hrvatskoj, tako da mislim da nije htio propustiti priliku. :) 

U svakom slučaju, to mi je bila odluka života.

I Tommyu i meni. "

"Siguran sam da sam najkritičniji pilot s kojim je letjela.", opisuje Tomislav svoj stav prema vožnji s Magdom, dok ona dodaje: "Istovremeno je prekrasno i užasno zahtjevno letjeti s Tommyem. U pravu je, najstroži i najkritičniji pilot je s kojim sam letjela i vjerojatno za njega nisam nikada dovoljno pripremljena. I sigurna sam da je njegova strogoća prema meni uvjetovana ljubavlju, jer je itekako svjestan što sve u avionu može poći krivo pa želi da budem spremna. A inače mi je zajedničko letenje najdraže na svijetu."

 | Autor: Instagram Instagram

Možda vas zanima Mateja i Zvonimir: zašto smo se vjenčali tako mladi Rubrika Život Život

Imati posao koji se stereotipno smatra muškim nije lako: "Predrasude se uvijek prisutne i uvijek će biti. To je tako. Otkako postoji čovječanstvo, postoji i podjela poslova s obzirom na spol i mislim da će to još dugo dugo trajati. I mislim da su žene od silnog dokazivanja ravnopravnosti s muškarcima i što sve mogu napraviti poput njih pa i bolje, zaboravile biti dame. Tako da mene ne opterećuju tuđa mišljenja, nisam ništa više pošteđena, jer sam žena ili manje sposobna od nekog muškarca jer sam žena. Gradivo, priprema i pravila su ista i vrijede za sve jednako."

Obitelj Gržetić od nedavno je bogatija za još jednog člana. Prije 14 mjeseci na svijet je došla Laura, a sve avanture ove cool obitelji Magda je vječno zabilježila i na svom Instagram profilu. The Skyhunter Family, Magda, Tomislav i Laura su i pravi Lego junaci. Hoće li i mala Laura postati  zaljubljenica u visine?

"Laura je navršila 14 mjeseci i jako je vesela i živahna djevojčica. Apsolutno ju sve zanima i neprestano istražuje svijet oko sebe. Sigurna sam da će pokazivati interes za letenje, a za plivanje i ronjenje već pokazuje jer je od 5. mjeseca života vodimo na redovno plivanje i ronjenje na bazen. Jako uživa u tome", zaključuju ponosni roditelji.

Letenje je vještina koja zahtjeva puno truda i odricanja, složit će se Magda i Tomislav. Pitali smo ih, što bi savjetovali osobi koja se želi upustiti u ovu avanturu? "Prvenstveno potrebna je motivacija, zatim standardna knjiga od koje sve počinje i naposljetku letenje, tehnike pilotiranja i želja za znanjem koje je uistinu opširno i nema limita, ističe Tomislav" a Magda dodaje: "Najgore je odustati i ne saznati što si mogao postići. Svako iskustvo bilo ono dobro ili loše je uvijek dobro, ukoliko se iz njega nešto nauči."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Posao profesionalnog pilota je dosta zahtjevan, tu je puno odricanja i ograničeno vrijeme koje Magda i Tomislav mogu provesti zajedno, a Tomislav nikad ne zna u kojem trenutku će ga pozvati na letenje, zbog čega su im dugoročniji planovi poput nekog putovanja otežani.

To je tako u svijetu “charter” letenja. U prosjeku je kod kuće možda tjedan dana mjesečno. Iako smo već navikli na takav život, iskreno nam svaki rastanak teško emotivno pada, ali zato su trenuci našeg zajedništva neprocjenjivi, pogotovo otkako je Laura došla u naše živote", ističe Magda, a Tomislav zaključuje: "Obaveze kapetana komercijalnog zrakoplova u Čarter kompaniji je teško uskladiti s bračnim životom, no nije nemoguće ako se vodite onom “happy wife, happy life”. Svakako da je potrebno strpljivost i razumijevanje.

 | Autor: Instagram Instagram

No, nemoj misliti da je to sve: Magda i Tomislav vole s vremena na vrijeme i zaroniti s bocama u dubine. Pogotovo Magda koja se ranije bavila i natjecateljskim ronjenjem na dah. Od 2016. i Tomislav ima dozvolu za ronjenje pa u rijetkim trenucima vole i zaroniti.

Za kraj, postavili smo Maggie ono ključno pitanje – visine ili dubine? 
"Možda bih ipak odabrala letenje, jer mi je Tommy tu. Voljela bih da možemo više vremena provoditi zajedno". 

Photo: Instagram

Komentari 0