Život

Tko je u pravu? Studentica se iz protesta profesorici skinula u donje rublje na faksu

Kakva buntovnica! Nakon što joj je profesorica rekla da 'su joj hlačice prekratke', studentica je prezentaciju održala u gaćicama i grudnjaku te pozvala kolege da učine isto. Neki i jesu

Sveučilišna profesorica medijske kulture na sveučilištu Cornell Rebekah Maggor sigurno nije pojma imala da će njezina opaska o odjeći koju je nosila studentica na fakultetu postati globalni slučaj. Profesorica je, naime, studentici Lettitiji Chai na probi prezentacije napomenula da su joj 'kratke hlače prekratke', na što se djevojka itekako uvrijedila i smislila plan čime će iskazati protest protiv 'ugnjetavačkih uvjerenja i diskriminacije". 

"Još mi je rekla, ispred svih studenata s moje godine da odvlačim muške poglede sa sadržaja moje prezentacije na svoje tijelo", napisala je gospođica Chai na Facebooku. Također je za sveučilišni list Cornell izjavila kako su i drugi studenti bili iznenađeni profesoričinim komentarom, ali da se jedan strani student složio sa profesoricom i rekao da Letitija treba "imati moralnu obvezu odijevati se konzervativnije iz poštovanja prema njezinoj publici".  

Studentica prepričava da ju je profesorica slijedila nakon što je izašla iz predavaonice i pitala što bi njezina majka mislila o njezinu izboru odjeće.   

"Što bi mislila moja mama? Moja mama je feministica, profesorica koja je posvetila svoj život osnaživanju ljudi svih rodnih identiteta. Zato mislim da mojoj mami ne bi smetale moje hlačice". 

 | Autor: YouTube Screenshot YouTube Screenshot

Letitia Chai je zatim putem Facebooka pozvala ostale studente da je podrže na dan njezine nove prezentacije i pozvala ih da se tijekom njezinog 15-minutnog predavanja skinu u donje rublje na 15 minuta. Događaj je snimljen na Facebook Liveu i jasno se vidjelo kako se studentica skinula, a dio njezinih kolega je slijedio njezin primjer. 

Profesorica je također dala izjavu za lokalne medije: 

"Ne govorim studentima što će odjenuti, niti ih određujem prema onome što se naziva prigodnim odijevanjem. Tražim od njih da odražavaju sami sebe i donose sami svoje odluke".  

Iako je većina studenata podržala Lettitijinu 'predanost ženskim pravima', ne slažu se s načinom na koji je događaj predstavljen javnosti i ističu kako je dotična profesorica 'iznimna članica sveučilišta' te da su njezine riječi stavljene u pogrešan kontekst. 

Photo: YouTube Screenshot

Komentari 0