Život

Slučaj žigosanja učenika u Zadru: Tko je kriv? Škola, roditelji, svi mi?

  • Zadar je sinoć digao na noge još jedan slučaj - žigosanje 15-godišnjakinje
  • proveli smo anketu među korisnicama Facebooka s pitanjem: "Tko je kriv, škola, roditelji, društvo?"
  • odgovori su različiti, ali u jednom srodni - obitelj odgaja djecu

Prijetnje smrću Ani Gurlici, majci 'Daruvarčeve' žrtve, nasrtaj slavnog pjevača na svoju suprugu usred grada i da, slučaj žigosanja djevojčice i dječaka u srednjoj školi - to su današnje vijesti iz Zadra. Sigurno si već čitala o ovom posljednjem slučaju - ukratko - u zadarskoj Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi jučer je učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova 'U' opekao i doslovno žigosao kolegicu i još jednog kolegu za vrijeme nastave. Ono to nisu smjeli prijaviti jer im se, kažu, prijetilo. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

"Takvi mali incidenti se događaju", rekao je ravnatelj škole Joso Dragić za N1, s druge strane otac djevojčice je rekao da su ne samo njegovu kćer žigosali, već su joj sinoć počele i dolaziti prijetnje smrću na telefon. Mali incident?! 

Ili možda pokazatelj da je smjer kojim ide naše društvo, naši mladi ljudi, potpuno promašen. Tko je kriv za ovo što nam se događa, pitali smo putem Facebooka i dobili zanimljive odgovore. Ovo su samo neki:  

Nicole Korpar (23): Najviše su krivi roditelji

"Po meni, svi su krivi. I škola, mediji, društvo, a najviše roditelji. Otkud djetetu od 14,15 godina pojam ustaštva? Po meni je i više nego očito da je to nešto što je on povukao od roditelja, što je i problem svih nas na kraju...Oni koji ovako razmišljaju većinom su pripadnici starijih generacija koje proživljavaju te ratove i gluposti u svojoj glavi svaki dan ponovno. Sad pričamo o tom slovu U što joj je užario u ruku. A kad pričamo o nanošenju boli slabijem od sebe, u ovom slučaju djevojčici, za to je kriv odgoj. Prema mom mišljenju, taj dečko treba na psihološku analizu skupa sa roditeljima..."

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

 

Tina Mijolović (33): Dio krivice snosi i društvo okrećući glavu od problema

"Mislim da je kriv odgoj s kojim direkt krivicu preuzimaju i roditelji. Dečku navodno to nije prvi takav eksces. Nemam riječi. Dio krivice snosi i društvo koje, iako možda u većini i ne prihvaća takvo ponašanje, svejedno okreće glavu od problema, opravdavajući se kako to i nije direktno njihov problem, a ne shvaćajući da zatvaranjem očiju isti ne nestaje već štoviše, raste, i ulazi u sve pore ovog jadnog društva. Nasilje, fašizam, rasizam, homofobija, seksizam... Nedopustivo je da takve stvari prolaze danas."

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Ana Žilić (20): U školi bi djeca trebala naučiti da se ne smije omalovažavati druge

"U tom slučaju krivi su roditelji koji bi po pravilu trebali poznavati ponašanje svog djeteta ili mu objasniti neke stvari u ponašanju... Što se tiče škole - škola je mjesto gdje učenici prvo od profesora trebaju naučiti da se ne smije omalovažavati drugu djecu. Smatram da je njezin otac kao roditelj ispravno postupio što se obratio medijima, da svi vide naš sustav. Isto tako, svaki roditelj treba promatrati djetetovo ponašanje, a pogotovo u pubertetu i pratiti ima li dijete neki problem u ponašanju. Tog dečka bi trebalo odvesti kod psihologa. Smatram da nije ružno ili sramotno da to roditelj učini za svoje dijete. Još je žalosnije da naša škola i policija zanemaruju ovakvo ponašanje. Ipak sva djeca trebaju biti upućena u dobrom smjeru i od strane roditelja i od škole...

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Marija Živković Paštrović (35): Roditelji trebaju odgajati djecu, a ne biti im prijatelji

"Primarno problem počinje od toga što je danas moderno biti prijatelj sa svojom djecom. Znači, djeca rade što god hoće, nemaju obaveza ni odgovornosti, ne moraju poštivati starije, profesore itd. Svako takvo dijete misli da je centar svijeta jer se njegovi roditelji tako ponašaju prema njemu. Drugo; krivo je društvo jer nije važno koje slovo joj je žigosao, nego činjenica da ju je žigosao i to na satu i u školi i da nitko u školi nije reagirao na pravi način. Znači, škole bi trebale biti sigurnost za djecu, a ne da ta djevojčica sada mora izostajati s nastave. U ovoj državi ako si nasilnik ili imaš dovoljno novaca, možeš kupiti sve i to je najveći problem. Svatko bi trebao savjesno obavljati svoje poslove i pola problema je riješeno. A odgoj mora biti "strog" jer ako vi ne naučite djecu lijepom ponašanju, onda neće nitko!

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Također smo dobili i gomilu komentara na pitanje koje smo postavljali na Facebook grupe. Ipak, velika većina je željela ostati anonimna, no ovaj anonimni komentar smo ipak odlučili podijeliti s tobom: 

"Svi smo kolateralne žrtve vlastite šutnje, pohlepe, gramzivosti, licemjerja..."

"Za učestalo nasilje i toleranciju istog krivo je cijelo društvo. U tijeku tranzicije, korupcija i nepotizam prolaze nekažnjeno i postaju poželjni da bi se opstalo. Masa se mora prilagoditi nametnutom sistemu vrijednosti i da bi opstala - odabire šutnju. Stasaju nove generacije; preslike različitih profila obitelji. Jedne se odgaja na način da je sila poželjna, materijalna utrka imperativ, obrazovanje i nastavnici samo put koji se mora proći prije nego se dođe na dugogodišnju čuvanu poziciju, a država sredstvo iskorištavanja. Ima i drugih primjera - pristojne djece čiji roditelji i dalje vjeruju da se upornim radom i poštovanjem može postići dugoročno više. Obično se događa da smo svi kolateralne žrtve vlastite šutnje, pohlepe, gramzivosti , licemjerja... Veliki Dante je napisao: "Najmračniji kutevi pakla rezervirani su za one koji u doba moralne krize ostanu suzdržani.."

Photo: Zadarski list/24 sata

Komentari 0