Život

Slovenski liječnici potvrdili da Mirelina nerođena beba ima tumor, a i njen život je u opasnosti

  • Stigli su nalazi slovenske bolnice pacijentice Mirele Čavajde koja je trudna s djetetom koji ima tumor, a kojoj su svi doktori iz bolnice  Sv.Duh uskratili pravo na pobačaj te ju poslali u susjednu državu
  • Danas se oglasio i ministar Beroš rekavši kako dijete ima šanse da preživi i kako se ne zna radi li se o tumoru i kakvom
  • Iz Slovenije su stigli nalazi da se radi o zloćudnom tumoru, a šanse da preživi su ispod 10%

Priča trudnice Mirele Čavajde kojoj su zagrebačke bolnice odbile napraviti pobačaj iako njena beba ima veliki tumor zbog kojeg će umrijeti u trbuhu ili u vrlo ranoj neonatalnoj dobi, se nastavlja. 

Ranije danas na presici ministar Beroš je rekao kako povjerenstvo u KBC-u Zagreb smatra da se beba treba roditi i liječiti. Mi ne znamo o čemu se radi, radi li se o krvarenju ili o tumoru i kakvom', rekao je Beroš te je je pozvao na osnivanje drugostupanjske komisije koja bi odlučila o dopustivosti pobačaja. Iako je priznao da nema pojma o kakvom se tumoru radi, Beroš je kazao kako je mišljenje komisije da je kod djeteta moguće neurokiruško liječenje.

Možda vas zanima Nastavak potresne priče trudnice: Rekli su da se ne nadam previše jer oni 'ne mogu ubiti dijete' Rubrika Life&style Life&style

Na pitanje hoće li ili neće dijete preživjeti, Beroš je izjavio kako je neurokirurg ustvrdio da će preživjeti, dodavši kako "nije bilo neprimjerenog postupanja prema gospođi Čavajda" i kako se trebala obratiti direktno njemu. Dodao je i kako je neprimjereno slanje pacijentice u Sloveniju, međutim, danas je upravo iz Slovenije došao nalaz, u čijem je posjedu Index.hr, koji jasno govori da beba ima smrtonosan tumor koji je opasan i za majku. 

Prema navodima slovenskih liječnika iz najvažnije bolnice u Sloveniji - Kliničkog centra Ljubljana, oni vjeruju da se radi o tumoru teratomu, koji je najčešći oblik tumora mozga kod fetusa i šanse za preživljavanje su kod njega vrlo niske, manje od 10%, piše Index.hr. Slovenski su stručnjaci, na temelju snimke magnetskom rezonancom napravljene u Hrvatskoj zaključili da se najvjerojatnije radi o teratomu, rijetkom raku mozga koji se pojavljuje u jednom slučaju na milijun trudnoća. Prema opisu slovenskih stručnjaka, na snimci se jasno vide brojne lezije i ciste koje pritišću mozak - kako je tako nešto promaklo hrvatskim doktorima nije jasno, to jest Beroš je rekao kako "samo preko snimka nije moguće utvrditi sa sigurnošću što je".

Slovenska ginekologinja zbunjena hrvatskim kolegama: Kakav priziv savjesti?

Doktorica iz Opće bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar u razgovoru za RTL rekla je kako se kod njih uglavnom odobrava prekid trudnoće kraće od 17 tjedana, nakon što povjerenstvo razmotri slučaj. Prošle su godine u Sloveniji 134 Hrvatice obavile pobačaj, a njih 10 je bilo uskraćeno za pomoć u Hrvatskoj te da su u toj skupini uglavnom slučajevi s potvrđenim defektima, koji se uvijek identificiraju tek nakon 12 tjedana trudnoće.

"Mislim da 'prizivu savjesti' nije mjesto u našoj specijalizaciji. Ovu profesiju odabrali smo da pomognemo ženama, kako u najljepšim trenucima, tako i u vrlo teškim razdobljima njihovog života", kazala je. "Teško razumijem svoje hrvatske kolege jer ne razmišljam tako", zaključila je Vukmanič Pohar.

Uistinu je teško razumjeti struku koja se priziva na "savjest" i odbija učiniti zahvat koji jednu ženu može koštati života, a jasno je da je Mirela nije izoliran slučaj. Hrvatice očito u svojoj državi nisu sigurne i dok ne budu pomoć će morati tražiti u drugim državama.

 

 

 

Photo: screenshot instagram

Komentari 0