Life&style

Nastavak potresne priče trudnice: Rekli su da se ne nadam previše jer oni 'ne mogu ubiti dijete'

  • Priča trudnice Mirele Čavajde kojoj su zagrebačke bolnice odbile napraviti pobačaj iako njena beba ima veliki tumor zbog kojeg će umrijeti u trbuhu ili u vrlo ranoj neonatalnoj dobi, se nastavlja
  • Mirela je dobila odgovor iz bolnice Sveti Duh gdje su zaključili kako ne mogu obaviti prekid trudnoće zbog neadekvatnih tehničkih uvjeta i nedostatka edukacije o provedbi takvog postupka
  • Mirela je kazala kako će i tužiti liječnike jer joj nisu dali do znanja kako je pobačaj u njenom slučaju ipak moguć uz odobrenje komisije, a ne protuzakonit kako joj je isprva rečeno

Potresna priča trudnice Mirele Čavajde koja je izazvala veliku pozornost javnosti nakon što se proširila društvenim mrežama se nastavlja, kao i Mirelina agonija. 

Mirela Čavajda u šestom je mjesecu trudnoće te je na nedavnom ginekološkom pregledu otkrila kako njena beba ima uznapredovao maligni tumor te da su njene šanse da preživi gotovo nikakve. Iz bolnice su ju ispratili riječima da joj ne mogu pomoći te da može pomoć potražiti u Sloveniji. Voditeljica i novinarka, Ivana Paradžiković, podijelila je njenu priču na svojem Instagram profilu i uputila apel javnosti: “Molim vas pomozite! Sherajte. Nemojte da ostane sama.”

Mirela je u intervjuu za Index ispričala kako su joj sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile obaviti prekid trudnoće iako njena beba ima tumor zbog kojeg će ili umrijeti ili živjeti kao biljka. 

Odvjetnica Vanja Jurić za N1 rekla je kako Mirela nije dobila nikakve upute ni podršku od strane liječnika: “Ona nije dobila nikakve upute, savjete, nikakvu podršku. Radi se o bolnici Sveti Duh, gdje su joj rekli da joj dijete ima tumor koji je izrazito velik i da joj oni ne mogu pomoći jer je prekid trudnoće u toj fazi nezakonit te da ode kući i pokuša potražiti pomoć u Sloveniji”, kazala je odvjetnica Jurić. Istaknula je kako tvrdnja da je pobačaj po našem zakonu u ovoj fazi trudnoće nezakonit nije točna.

“Postoje taksativno navedeni uvjeti u zakonu kada se prekid trudnoće može napraviti i nakon 10. tjedna trudnoće. Po svim medicinskim nalazima, ti uvjeti su u cijelosti ispunjeni. Međutim, ona nije dobila nikakve upute ili nadu da je to moguće napraviti u Hrvatskoj”, rekla je odvjetnica.

Dodala je kako joj nije jasno zašto je Mirela dobila takve informacije od strane liječnika. “Ne mogu govoriti o njihovim motivima, eventualnom neznanju ili nepostojanju želje da to učine. Ono o čemu možemo govoriti je zakon koji je na snazi, a koji jasno propisuje da je i nakon 10. tjedna prekid trudnoće dopušten ukoliko komisija bolnice to odobri u razlozima koji su navedeni u zakonu.

 | Autor: N1/Screenshot N1/Screenshot Mirela Čavajda

Jedan od tih razloga je i situacija u kojoj iz medicinskih nalaza proizlazi da će se dijete roditi s teškim fizičkim ili duševnim manama, što je u ovom slučaju nedvojbeno. Njihova reakcija na to je bilo slijeganje ramenima”, rekla je odvjetnica Jurić.

Mirela je jučer pregledana i u KBC-u Merkur. "Primili su me odmah. Doktor mi nije dao nikakve detaljne informacije, ali su dali do znanja da bi bilo bolje da se dijete rodi pa da ga oni pokušaju spasiti. Zapakirali su dokumentaciju za drugostupanjsko povjerenstvo preda mnom i pozvali šofera da to odnese na Rebro. Mogu odmah danas početi donositi odluku da li će mi napraviti zahvat ili ne", rekla je Mirela.

"Rekla sam im da imam dogovoren termin u Sloveniji i da ih molim da odluka bude sutra. Kazali su mi da se ne nadam previše jer 'mi ne možemo ubiti dijete'. Doktor me doslovce pitao: 'Da li biste vi ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?' Sramotno. Podsjetila sam da mi je njegova struka dala nepovoljne prognoze i rekla da će dijete ili umrijeti ili živjeti s teškim oštećenjima", ispričala je trudnica.

Mirela je za Večernji list rekla kako ju liječnici nisu upoznali sa zakonskom odredbom po kojoj se u slučajevima poput njenog te uz odobrenje komisije trudnoće prekidaju i nakon proteklog desetog tjedna, zbog čega je Mirela rekla kako će ih tužiti. “Da, sve ću ih tužiti redom, apsolutno, samo dok napravim prekid, ali i oporavim se nakon svega jer ovo kroz što prolazimo moja obitelj i ja je strašno”, rekla je Mirela Čavajda.

Prema pisanju Indexa, Mirela Čavajda dobila je i odgovor sa Svetog Duha u kojem joj je potvrđeno kako se radi o teškoj malformaciji bebe, odnosno teškom invaliditetu i niskoj kvaliteti života te da će umrijeti u trbuhu ili u ranoj neonatalnoj dobi. Iz tih razloga na Svetom Duhu smatraju kako postoje medicinske indikacije za prekid trudnoće, no kažu kako kod njih nema niti tehničkih uvjeta niti su pravilno educirani za izvođenje takvog postupka.

Hrvatski zdravstveni sustav na sve je moguće načine iznevjerio Mirelu Čavajdu, a tuga i bol koju ona i njena obitelj proživljavaju se i dalje nastavlja.

Možda vas zanima Pravi priziv savjesti liječnika bio bi prekid trudnoće u kojoj dijete čeka samo patnja, a ne zabrana Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog


 

Photo: Instagram @ivanaparadzikovic

Komentari 0