Život

Riješi KVIZ i saznaj koju bi pjesmu trebala slušati cijeli dan bez prestanka

  • Slušanje glazbe može biti zabavno, a neka istraživanja sugeriraju da bi te to moglo učiniti i zdravijom
  • Glazba može biti izvor užitka i zadovoljstva, ali postoje i mnoge druge psihološke prednosti. Glazba može opustiti um, energizirati tijelo, pa čak i pomoći ljudima da bolje upravljaju bolovima
  • Među milijunima dostupnih pjesama nije uvijek lako pronaći onu koja će ti prirasti srcu. Zato riješi kviz u nastavku teksta i saznaj koja pjesma će ti obilježiti dan prema tvojim vlastitim osobinama

Snažno mentalno blagostanje usko je povezano s optimističnim i pozitivnim osjećajima. Dakle, kad imaš loš dan, nema ništa bolje od puštanja uzbudljive i radosne pjesme što glasnije. Jarki glazbeni tonovi i tekstovi promijenit će ili podići tvoje raspoloženje i osnažiti te za dan pred tobom. Polagani početak jutra? Trebaš li prebroditi dugi dan u tjednu? Nemaš motivacije za trčanje? Ubrzana, brza glazba pokreće tvoj mozak i tijelo, čineći te motiviranom da uživašu onome što slijedi. Zapravo, istraživači su tvrdili da klasična i ambijentalna glazba imaju najbolje pogodnosti za podizanje raspoloženja, dok se smatralo da metal i tvrda elektronička glazba imaju suprotan učinak.

 | Autor:

Ovih 10 pjesama dokazano smanjuje razinu stresa, pokušaj se barem malo smiriti - glazbom

Sposobnost glazbe da ublažava stres ne treba umanjivati. Bilo da svira u pozadini ili joj posvećuješ punu pažnju, određeni glazbeni žanrovi imaju urođenu sposobnost smanjenja stresa. Istraživanja pokazuju da glazba može imati blagotvoran učinak na moždane kemikalije poput dopamina koji je povezan s osjećajem užitka i oksitocina, takozvanog "hormona ljubavi". A postoje dokazi da glazba može pomoći u snižavanju razine hormona stresa kortizola.

Možda vas zanima Poslušaj: 10 najljepših filmskih pjesama svih vremena Rubrika Life&style Life&style

Jedna od mnogih velikih prednosti glazbe je ta što se može koristiti dok obavljaš svoje svakodnevne aktivnosti. Pokušaj ostati usredotočena i koncentrirati se na neku aktivnost - bilo to učenje, rad ili čišćenje - ponekad može biti teško. Poznato je da određene vrste glazbe pojačavaju fokus, pa je važno znati koja je glazba prava za poboljšanje fokusa.

A ponekad ti najviše energije i fokusa jednostavno daje tvoja omiljena pjesma, odnosno glazba koja te usrećuje i ispunjava, bez obzira na njezin žanr.

 | Autor:

Možda vas zanima 10 pjesama uz koje vježbanje postaje lakše! Rubrika Life&style Life&style

A sad, pripremi svoj mobitel, mp3 player ili neki drugi uređaj ili program za puštanje glazbe. Potom riješi KVIZ, a prema tvom odabiru mi ćemo ti sugerirati koja pjesma ti upravo sada najbolje pristaje. 

 

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

 

Photo: None

Komentari 0