Život

Pitanje za tebe: Koji je naš političar imao najružniji seksistički ispad?

Voljeli bismo da nije tomu tako, ali naši nas političari često iznenade šovinističkim izjavama. Njihove teze o ženama i ženstvu frapantne su koliko i frustrirajuće. U vremenima kada je nužno da se nadmeću znanjem i umijećem vladanja, oni kao da se natječu samo u tome tko će dati grozniju izjavu. E, pa, koja od ovih izjava je tebi najgora?

Lista hrvatskih političara i dužnosnika koji su se sami potrudili da im se prišije etiketa seksista ili šovinista sve je duža i duža. Barem jednom mjesečno, netko od protagonista naše (ne)skromne političke scene izazove šok i nevjericu svojim pogledom na ženu i ženstvo. A mi, narod kao narod, naprosto se ne prestajemo iznenađivati. Jučer, usred prometno razrovanog Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić u školama je dijelio udžbenike. Iz đačkih je klupa odgovarao na novinarska pitanja, a među njima se našlo i ono o inicijativi ''Narod odlučuje''. Iz inicijative su ga, naime, optužili da je sabotirao uspjeh njihove akcije prikupljanja potpisa podižući cijene štanda i nudeći maleni broj lokacija. Kad su ga novinari zatražili komentar, Bandić je, prema N1, odgovorio:  
- Znate li vi da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam. Je li vi vjerujete da ja njima nisam dao? Ja sam njima dao i više nego što su tražili, ali svoju dezorganiziranost, svoju nesposobnost da se organiziraju, neuspjeh žele prevaliti na gradonačelnika. Ali nije to ništa slučajno. Ali ja sam najbolja dama. Pikova dama.  
Problematika gladonačelnikova odgovora i više je nego očita. Po Bandićevu sudu, čini se, da bi žena bila dobra - mora dati. Umjesto za uobičajeni populizam, Bandić se odlučio za pravu pravcatu eksploziju seksizma. I, ne, u ovoj izjavi nije nam objasnio što je to damski, a još je manje pokazao što je džentlmenski.   | Autor: Dalibor Urukalović /PIXSELL Dalibor Urukalović /PIXSELL Ipak, nemojmo na stup srama pribiti samo Bandića. U istom timu igraju i drugi istaknuti članovi našega društva. U prvom redu, tu je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu u čijem životopisu stoji da je sveučilišni profesor, informacijski stručnjak, leksikograf i uvaženi suradnik brojnih znanstvenih časopisa. Čovjek od kojeg bi se, u najmanju ruku, očekivao otvoren um i sklonost filozofskoj misli. Ipak... Na manifestaciji dodjele stipendija u travnju ove godine, Boras se ''proslavio'' izjavom o prilično ozbiljnom problemu. Govorio je o negativnom trendu iseljavanja među mladima pa je briljirao:
- Ako pogledamo tko radi primjerice na engleskim sveučilištima, 80 posto na projektima rade mladi ljude iz istočne i jugoistočne Europe. To smo mi. Dobiju se nešto veće plaće, a poslije se možda i vrate doma. Muški se vrate, a cure, evo, ima ih jako puno, nemojte mi zamjeriti, vrate se s 35-40 godina, neudane i bez djece. To su stvari na koje treba misliti u životu.
Među prisutnim studentima začuo se žamor, a rektor, čini se, nije uočio što je to pogrešno rekao. Za njega, temeljni problem je, izgleda, to što se žene vrate u tridesetima i to još neudane i bez potomaka. Ženu je sveo na objekt koji uz to - brzo ostari! I to pred očima studentica koje su svojim vrijednim radom i akademskim postignućima zavrijedile izdašne stipendije. To im je, kao, čestitka?  | Autor: Seksističke ispade nije priskočio ni ministar zdravstva Milan Kujundžić. Iako on ovih dana ima i ozbiljnijih problema, ne možemo se ne prisjetiti kako je prilikom obilaska KB Dubrava upoznao glavnu medicinsku sestru pa ravnatelju bolnice dobacio da je njemu lako kad ima tako mladu i lijepu medicinsku sestru. Ne, nitko od nas ne sumnja da je sestra uistinu bila mlada i lijepa, a kamoli da je to njen grijeh. Ali zar bi njen izgled u datom trenutku trebao biti ministrov problem? Ne, nipošto.
Pored svakodnevne skrbi o stotinama pacijenata, poslovnih problema i mnogobrojnih rupa u našem zdravstvenom sustavu, on se osjetio pozvanim da prokomentira upravo izgled glavne sestre. Ne znamo što mu je ona rekla, ali možemo zamisliti kako se osjećala kada je ministar, čovjek u samom vrhu zdravstva, zatvorio oči pred njenim profesionalnim doprinosom, a potom se nije niti obratio njoj osobno. Komentar je dobacio ravnatelju bolnice, kao da sestra i nije prisutna. Sigurni smo da joj ova vrsta komplimenata uistinu nije trebala u životu.   | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL Na kraju priče stoji nama, vjerojatno, najžalosnija situacija. Na crnoj listi seksista i šovinista u našem političkom sustavu nalazi se i jedno žensko ime. Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, komentirala je slučaj nasilja u obitelji u siječnju ove godine. Riječ je bila o obitelji Tomašević u kojoj je supruga Mara podignula, a potom i povukla optužbu protiv svog supruga Alojza. A važno je napomenuti da je Alojz Tomašević tada obnašao dužnost župana u Požeško-slavonskoj županiji te je bio ugledni član HDZ-a. Kada su novinari od ministrice zatražili da prokomentira slučaj, ona je zaključila:
To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila.- Nismo sigurni gdje je naša ministrica poklupila ideju da je u braku tako i da je nasilje u obitelji stvar koja se treba tretirati kao ''normalna'', a ne sviđa nam se i to što se ograđuje od ''obiteljskih dinamika'' ove vrste. Pa nisu razgovarali o sutrašnjem ručku, dogodilo se nasilje u obitelji kojem ni ministrica nije pridala pripadajući značaj i važnost. Šteta, od žene na ovom položaju očekivali smo barem mrvicu više empatije.   | Autor: Patrik Maček/PIXSELL Patrik Maček/PIXSELL
Iako nam je ministrica obitelji uistinu glavna konkurentica za najgori ovogodišnji ispad, njene kolege ozbiljna su joj konkurencija. Tko je, po tebi, dao najseksističkiju izjavu?

 
Photo: MISS7/PIXSELL

Komentari 0