Život

Pitali smo veterinara kako pomoći ljubimcima u vrijeme petardi i dobili 7 savjeta

Uz sve one lijepe stvari tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ne smijemo zaboraviti ni onu manje lijepu, a to je strah naših ljubimaca kada krene vrijeme pirotehnike, odnosno bacanje petardi i vatromet

Koliko god neke zabavlja igra s pirotehnikom (koja nije nimalo bezazlena) za to vrijeme naši ljubimci proživljavaju najstresnije razdoblje u godini. Životinje straha mogu pokazivati na različite načine, lajanjem, cviljenjem, vršenjem nužde po kući, skrivanjem i zavlačenjem pod i iza namještaja, obijanjem odlazaka van kuće, a osim stresa, straha u traumatiziranja posljedice mogu biti i teže, poput srčanog udara. Također, neki psi se toliko prepadnu da od straha na šetnji znaju pobjeći svojim vlasnicima, pa ako znaš da je tvoj ljubimac zbog pucnjave isprepadan, imaj ga na uzici kako ne bi mogao pobjeći jer ne jedan pas je tako završio pod kotačima vozila ili se izgubio. 

Možda vas zanima Crveno donje rublje u novogodišnjoj noći? Žene pričaju što im je donijelo... Rubrika Love&Sex Love&Sex

via GIPHY

Psi čuju tri puta bolje nego ljudi, pa je njima zvuk pucnjave koja smeta i nas ljude, još gori. Zbog osjetljivog sluha psi takvu buku doživljavaju poput boli te proživljavaju strah i stres. Prema statistikama godišnje od srčanog udara izazvanog eksplozija ugine više od 5000 kućnih ljubimaca. 

Možda vas zanima Ne da ti se prati kosa? A da isprobaš ove jednostavne trikove za super efekt Rubrika Beauty Beauty

Kontaktirali smo Veterinarsku ambulantu Šegota te nam je dr.vet.med Jasna Marušić dala nekoliko savjeta kako se ponašati s ljubimcima te kako im pomoći u danima kad proživljavaju strah i stres.

''Kad je u pitanju šetnja, bilo bi dobro kad bi uspjeli šetati u vrijeme kad nema puno ljudi vani, tipa rano ujutro jer je tako manja vjerojatnost od pucnjave. Doma bi trebalo stvoriti zvučnu kulisu kao što je zvuk radija ili televizija. Obično kućni ljubimci imaju neko svoje mjesto u stanu gdje se osjećaju sigurno, bilo da je riječ o kupaonici ili ormaru. Ako je u pitanju ormar, treba osloboditi 'njegov' dio kako bi se mačke i psi (pretežno) mogli zavući unutra. Psi vole da je čovjek odnosno vlasnik uz njega u tim trenucima jer se tako osjećaju bolje i sigurnije, dok se mačke obično zavlače u neki svoj kut i žele svoj mir.'' - kaže doktorica Marušić i nastavlja: ''Postoji niz lijekova, od biljnih preparata za smirenje do onih koji se mogu davati kod nekakvih fobija. Bilo bi dobro kad bi se oni počeli davati barem tjedan dana prije nego što se očekuje pucnjava. S lijekovima se nastavlja cijelo vrijeme dok očekujemo pucnjavu, pa čak i par dana poslije Nove Godine. ''

Doktorica Marušić nam je rekla kako im u ambulantu dolazi puno vlasnika sa svojim ljubimcima i to više sa psima nego sa mačkama. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

''Psi nađu mjesto u stanu gdje se najbolje osjećaju, vrlo često je to kupaonica za koju se pretpostavlja da nema prozore, pa se i sama pucnjava manje čuje. Mislim da bi trebali primiti ljubimce u naručje kad krene pucnjava jer su toliko puno s nama i povezani su, pa im tako olakšavamo. Budući da se tih dana sve odnosi na boravak u kući i izlazak u šetnju, ovo su savjeti kako im olakšati. A sa onima  koji se strahovito boje, ako postoji mogućnost, najbolje je otići izvan mjesta gdje postoji mogućnost od pucnjave.''

Ovaj problem nije nešto što se događa samo kod nas već u cijelom svijetu. Američki proizvođač automobila Ford trenutno je u procesu izgradnje kućice za pse koja će izolirati buku, a pas će se u njoj osjećati udobno i zaštićeno. Još se ne zna koliko bi ova inovacija trebala koštati, ali je sigurno spas za brojne uplašene četveronožne ljubimce. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0