Život

Ovih 5 stereotipa o ženama tako su čvrsti da ih i znanost jedva ruši

  • U društvu postoje brojni stereotipi o ženama
  • Znanost je neke potvrdila, a neke demantirala
  • Izdvojile smo pet najčešćih
Možda vas zanima Što kaže horoskop, koji parfem najviše odgovara tebi, a koji tvom muškarcu? Rubrika Beauty Beauty

Iako se sve glasnije govori o ravnopravnosti spolova, činjenica je da se muškarci i žene razlikuju u mnogočemu. Neke razlike između nas potvrđene su čak i znanstvenim istraživanjima, puno ih nikada nije potvrđeno, a ne postoje čak ni prava opravdanja za njih. U tom slučaju govorimo o stereotipima, kojih je puno više na štetu žena (ako se nas pita!). Izdvojile smo pet najčešćih u našem društvu i provjerile smo što znanost kaže o njima - potvrđuje li ih ili opovrgava!

Žene su lošije vozačice od muškaraca

Teško da možemo definirati i izmjeriti pojam "boljeg vozača/vozačice", ali postoje drugi elementi u vožnji koje možemo usporediti. Britanski istraživači napravili su veliko istraživanje na ovu temu, a prilikom istraživanja gledali su stopu počinjenih prometnih prekršaja i kaznenih djela, podatke iz osiguravajućih kuća i podatke iz autoškola. Istraživanje je provedeno na 585 tisuća vozača u Velikoj Britaniji, a podaci se odnose na 2017. godinu. Rezultati su pokazali kako muškarci imaju čak 79 posto ukupnih prekršaja, dok je kod žena taj postotak gotovo četiri puta manji. Samim tim žene manje koriste pokrića osiguravajućih kuća. No, pokazalo se da žene češće padaju na vozačkim ispitima i da im je potrebno duže vremena da svladaju vještine vožnje. Ipak, kada se sve zbroji i oduzme, lako je zaključiti kako su žene svakako opreznije u prometu, zbog čega se usuđujemo reći i bolje od muškaraca!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram U društvu je uvriježeno mišljenje kako žene nisu dobre za volanom

Žene su zimogroznije od muškaraca

Istraživanja su pokazala da se žene uistinu smrzavaju više nego muškarci, a za to je "kriva" majka priroda. Naime, žene uglavnom imaju manju tjelesnu masu od muškaraca zbog čega imaju i manje mišića, a upravo su mišići odgovorni za toplinu tijela. Nadalje, ženama je gornji sloj kože tanji za 15 posto u odnosu na muškarce pa temperatura kože na ženskom tijelu može biti niža za čak tri stupnja. Također, ženama se češće smrzavaju ruke i noge. To se događa zato što je žensko tijelo "programirano" tako da organizam povlači temperaturu iz ruku i nogu u donji dio trbuha kako bi se zaštitili ženski spolni organi. Ovdje je, naravno, i mjesečnica uplela svoje prste - tijekom menstrualnog ciklusa temperatura tijela može se promijeniti za oko jedan stupanj.
 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram Ženama je prirodno predodređeno da se smrzavaju malo više od jačeg spola

Žene se lošije snalaze u prostoru od muškaraca

Norveški znanstvenici proveli su istraživanje na ovu temu. U istraživanju je sudjelovalo 36 ispitanika - 16 muškaraca i 16 žena. Ispitanici su dobili zadatak da se trebaju orijentirati se u velikom virtualnom labirintu, a njihov je mozak za to vrijeme bio spojen na računalo i mjerio je podražaje. Za svaki zadatak imali su 30 sekundi. Rezultati su pokazali da su muškarci za čak 50 posto bolje riješili zadatke nego žene. Muškarci se prilikom snalaženja u prostoru uglavnom koriste osnovnim pokazateljima smjera - sjever, jug, istok i zapad, dok žene koriste vizualne identitete i stvaraju mentalne mape, što je kompliciraniji način razmišljanja. Za to postoji objašnjenje u evoluciji. Muškarci su u prošlosti bili lovci, dok su žene bile sakupljačice. Zbog toga su muški i ženski mozak različito evoluirali. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram Brojna istraživanja pokazala su kako se muškarci u nepoznatim mjestima bolje snalaze od žena

Žene polude kada su u PMS-u

Prema neprofitnoj organizaciji Alexander Foundation, samo tri do četiri posto žena ima izražene simptome PMS-a u toj mjeri da im mogu ometati raspoloženje, rad i generalno život. Oni tvrde da oko 96 do 97 posto žena predmenstrualni sindrom koristi samo kao izgovor za svoju razdražljivost. S druge strane, dokazano je kako PMS ima utjecaj na emotivno stanje žena, no nije dokazano da u velikoj mjeri utječe na njihovo raspoloženje i ponašanje. Stoga, rekle bismo kako ovaj stereotip nije u potpunosti točan. Svi imamo loše dane, samo što se kod žena oni najčešće pripisuju PMS-u. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ženama su kuhanje i čišćenje urođene sklonosti

Za ovaj stereotip ne treba nam znanost da bismo ga demantirale! Ovo je možda najtipičniji stereotip o ženama u koji slijepo vjeruju gotovo svi muškarci, a, nažalost, i brojne žene. Žene nikako nisu rođene da bi bile domaćice, spremačice i kuharice, to je izbor koji same odluče napraviti. Brojne žene ne pristaju na te uloge i to je u potpunosti opravdano. Ono što nikako ne pridonosi ženama u ovoj situaciji svakako su reklame o proizvodima za kućanstvo koje su pune rodnih stereotipa. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Photo: miss7/Shutterstock

Komentari 0