Život

Odlučile smo u 4 kafića račun platiti u lipama. Evo što smo doživjele

Postoji nepisano pravilo da se u kafićima ne plaća s kovanicama manjima od kune. Zanimalo nas je kako će biti reakcije konobara ako im platimo kavu u lipama i hoće li nas odbiti

Nedavno smo naletjele na priču o tome kako je jedan konobar burno reagirao kada mu je gošća ponudila lipe kao naknadu za popijeno piće. Iako nepisani bonton kaže da se u kafićima ne plaća u lipama, nismo mogle stati na stranu konobara. Gošće su, nažalost ili nasreću, uvijek u pravu. A i lipe su novac, legitiman u Hrvatskoj. Odlučile smo iskušati strpljenje 4 zagrebačka konobara i piće platiti u kovanicama lipa. Evo kako smo se provele...

IVANA: CAFFE BAR ZAGS

Odlučila sam testirati plaćanje lipama u Caffe baru Zags na Horvaćanskoj. S obzirom da je riječ o kvartovskom kafiću koji ''fura'' topao i prijateljski imidž, mislila sam da će prihvatiti lipe bez problema. Bilo je poluprazno, sjela sam i naručila espresso koji je koštao 6 kuna. Kad je došlo vrijeme da platim uredno sam posložila lipe i pozvala konobaricu. Pitala sam je je li u redu da tako platim. ''A, draga, mi ti to ne primamo. Nemamo di s tim.'' - zaključila je. Savjetovala mi je da odem u trgovinu i razmjenim novac, a ja sam joj pružila novčanicu od 50 kuna i skupila lipe natrag u novčanik. Bila sam začuđena jer sam bila uvjerena da će prihvatiti. Nije bila krajnje neljubazna pa sam prešutjela to da su i lipe novac koji u Republici Hrvatskoj vrijedi. Baš me zanima što bi bilo da uz sebe nisam imala više novca? Častila bi me kavom samo da ne primi lipe? Hmmm... ne vjerujem!

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

NIKA: CAFFE BAR AMADEUS

Prvi kafić u kojem sam odlučila platiti kavu u kovanicama lipa bio je Caffe bar Amadeus kod Ciboninog tornja. Nikad nisam tako plaćala pa mi je na prvu bilo malo neugodno i nisam znala što očekivati, a za svaki slučaj sam ponijela i ''krupan'' novac. Sjela sam u kafić i naručila malu kavu s mlijekom čija cijena je bila 10 kuna. Nakon popijene kave, pozvala sam konobara da mi dođe naplatiti. Već sam pripremila hrpice kovanica u rasponu od 5 do 50 lipa i čekala sam reakciju. Kad je konobar stigao pitala sam je li OK da tako platim, na što mi je simpatičan konobar odgovorio- ''Ah, što sad, i to su novci. Ne smijem ih odbiti jer je neki dan konobar odbio primiti, pa je dobio kaznu.'' Na njegovom licu nisam vidjela neko nezadovoljstvo, reakcija je ustvari bila kao da sam platila s papirnatom novčanicom, a kovanice nije zbrajao. Mogu reći da sam ostala ugodno iznenađena reakcijom. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

IVANA:  CAFFE PASCUCCI

Moja druga destinacija bio je Caffe Pascucci na Autobusnom kolodvoru. Odlučila sam opet naručiti espresso. Njegova cijena je 10 kuna. U manjku lipa, odlučila sam ostaviti 4 kune, a ostatak u lipama. Pozvala sam konobara i pokazala mu urednu hrpu te pitala je li u redu da platim u lipama. "Ma sve može!" - rekao je i skupio sve. Nije ih brojao, barem koliko sam ja uspjela vidjeti. Da, ovdje lipe bez problema idu, čini se. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

NIKA: GREENERY PROCAFEE

Izbor drugog kafića u kojem ću probati platit s lipama je pao na Greenery Procaffe u Vukovarskoj ulici. S jednim iskustvom takvog plaćanja iz sebe, bila sam malo sigurnija. Naručila sam espresso koji je koštao 9 kuna. Ovaj put se sam imala dvije kovanice od jedne kune i uglavnom su prevladavale kovanice od 20 i 50 lipa. Kad je došlo vrijeme da platim kavu, i ovog puta sam kovanice naslagala na hrpice i pozvala konobara. Njegova reakcija je bili simpatična, ''Oho, ima tu materijala.'' Pitala sam je li mu u redu da tako platim, na što mi je odgovorio- ''Je, super je! Ja to skupljam. To će iduće godine biti neki ručak.''. Nasmijao se i uzeo je kovanice bez da ih je prebrojao. 
 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Možda vas zanima Može li biti i zdravo i slasno? Probale smo 'zdrave' sladolede Rubrika Life&style Life&style

Zaključak je da u većini konobari nisu imali ništa protiv niti smo dobile negativan odgovor osim u jednom kafiću. Ipak i to je novac. Ovakav način plaćanja nećemo dalje prakticirati. Osim kad je kraj mjeseca. Ili kad se u novčaniku skupi previše lipica, ali dobro je znati da u slučaju da nemaš novčanice, neće te baš svi mrko gledati. 

Photo: Privatni album/Olja Runjić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bitanga

    Da bi vaš mali eksperiment držao vodu potrebno je obaviti i suprotno istraživanje..kad konobari ili konobarica vraća kusur u lipama,pa da se vidi kako to funkcionira..a i istraživanje vam nema dobre parametre..prvo je bila konobarica a u druga dva slučaja ... prikaži još!