Život

Odgajaju dijete tako da ne zna kojeg je spola

Ovaj par pripada pokretu Rodno kreativno roditeljstvo i svojeg sina/kći (nitko ne zna) odgajaju ne namečući djetetu bilo koji rodni stereotip. Ime je neutralno, odijevaju ga isto tako, samo najuža obitelj zna spol

U današnje smo vrijeme daleko odmakli od rodnih stereotipa pa doista nitko više ne misli da se djevojčice vole igrati isključivo lutkicama i odijevati u ružičasto, dok dječaci vole autiće i plavu boju, niti tko vjeruje da se djecu mora prisiljavati da se ponašaju na neki određeni način u skladu s njihovim spolom. Ali ima roditelja koji su otišli korak dalje u shvaćanju spola i rodnog identiteta, i to prilično drastično.

Kyl i Brent Myer, bračni par iz Utaha, članovi su pokreta Rodno kreativno roditeljstvo i odlučili su svoje radikalne ideje provesti u djelo na vlastitom potomku: podizat će dijete bez nametanja bilo kojeg rodnog identiteta i bez pritisaka stereotipa. Zato su svjesno odlučili da nikome, osim članovima najuže obitelji, neće reći je li njihovo dijete, koje se zove Zoomer, ili skraćeno Z, biološki dječak ili djevojčica.

 | Autor: Instagram Instagram

No, budući da djetetov spol ne žele otkrivati ostalima, kako onda govore o Z i kako se obraćaju Z? U engleskom se glagol ne slaže u rodu s imenicom pa je to manji problem, ali koju zamjenicu upotrijebiti ako dijete nije ni on ni ona, a ne želi se posegnuti za srednjim rodom i zamjenicom «ono»? Rodno kreativni roditelji odlučili su se za oblik u množini, «oni».

Možda vas zanima Što ti misliš, je li dječici mjesto na društvenim mrežama? Rubrika Život Život

U svojem blogu pod naslovom «Odgajati Zoomer», Kyl je napisala:

«Spol nam ne govori ništa o djetetovoj osobnosti, temperamentu, najdražoj boji, omiljenoj hrani, smislu za humor, stavu prema klimatskim promjenama niti o bilo čemu što je svojstveno baš tome djetetu. Kao što nam činjenica da imaju dvije ruke ne govori ništa o njima osim da imaju dvije ruke.

Zoomer će najvjerojatnije odabrati rod kad im bude tri ili četiri godine. Mi smatramo da to jednostavno nije odluka koju mi možemo donijeti u njihovo ime. Ako ne objavimo kojeg su spola i ako se prema njima ponašamo na rodno kreativan način, Z će imati slobodu istraživati i stvarati vlastiti identitet, izvan granica i očekivanja što ih nameću tradicionalne rodne norme.»

 | Autor: Instagram Instagram

Bračni par Myer ne želi da im dijete bude strpano u pretinac određenog roda nego će mu prepustiti da samo odluči kamo spada.

Psiholozi i sociolozi koji se bave dječjim razvojem odavno upozoravaju kako nametanje rodnih stereotipa može nepovoljno utjecati na dijete i današnji su roditelji uglavnom i odustali od tradicionalnog pristupa odgoju koji je podrazumijevao da curice učimo da budu poslušne, a dječake da budu pravi muškarci i ne plaču, te djecu odgajaju jednako bez obzira na spol.

 | Autor: Instagram Instagram

No, mama i tata Myer su uvjereni kako to nije dovoljno i smatraju da njihovo dijete može rodnu pripadnost odrediti samo, jednako slobodno kao što mu dopuštaju da svaki dan odabere što će odjenuti, o čemu mama razdragano piše na Instagramu:

«Volite birati svoju odjeću. Danas ste odabrali crno-plavu majicu s natpisom Secret Life of Pets koju su vam za Božić darovali naši prijatelji s Instagrama, Braden & Casper, i kratke ružičaste hlačice sa zvijezdama. Odabrali ste i jednu soknicu s ljubičastim prugicama i jednu s ružičastim i čizmice s uzorkom leoparda. Imate stila! Jako ste smiješni i volite nasmijavati mamu i tatu. Trčite i skačete i vrtite se i prekobicavate i kližete. Nikad nam nije dosadno!»

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Što misliš, jesu li Kyl i Brent Myer pametno odlučili? Je li rod doista samo društvena konstrukcija koja se nameće odgojem, ili je prirođen i povezan sa spolom? Hoće li dijete Z Myer odrastati zbunjeno ili sretno i zadovoljno?

Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vesna44

    Šteta djeteta,jednog ljudskog bića kojega će psihički uništiti.Mogli su oni tako moderno djevojčicu učiti da voli sebe kao ženski rod,da nismo jednaki,razlikujemo se od dječaka,ali to nije negativno,nego baš naprotiv.I dječak treba biti ponosan što je muško,treba znati da se ... prikaži još!
  • gordana82

    Boze moj, jadni ovi Z obukli im hlaće i uče da je nitko!