Život

Muzej prijateljstva: žensko prijateljstvo, od gumi-gumija do intimnih priča

Umjetnica Lila Herceg za miss7 Muzej prijateljstva dala je svoje viđenje ženskog prijateljstva: kao djevojčice spojila nas je igra, sad kad smo odrasle zamijenila ju je prisnost kroz priče koje poteku čim se vidimo

"Postoji mnogo vrsta ženskih prijateljstava: najbolje prijateljice, najdraže, najbliskije, duhovne, dugogodišnje, vječne, velike, srodne, kolegice, prijateljice iz grada, neprijateljice, privremene, prave, konkurentice, poznanice..." kaže akademska slikarica iz Varaždina, Lila Herceg koja je za naš Muzej prijateljstva žensko prijateljstvo prikazala instalacijom Memory i Playground "Imala sam jednom jednu malu igru". Prepoznavanje i znatiželja za zbližavanjem između dvije djevojčice manifestira se kroz igru koja ih potiče na kreativno mišljenje. Iskustvo zbližavanja kroz krativnost duha zabilježeno je u dnk i rađaju se prijateljstva - gledatelji bi se spontano trebali prisjetiti svojih igara i psihološki se teleportirati u djetinjstvo..."

miss7 Muzej prijateljstva bit će otvoren 15. studenog u zagrebačkom Muzeju Mimara i ostaje otvoren do 2. prosinca. Dok ne pogledaš Lilin i ostalih šest radova na temu ženskih prijateljstva, umjetnica nam priča: "Moje prijateljice i ja obožavale smo ljuljačku, gumi – gumi, sik – sak – suk, skrivača, lovice, igru školice, plele smo narukvice prijateljstva, crtale zajedničke crteže, spavale jedna kod druge, vozile bicikle po cijelom gradu, svemu se veselile, istraživale mjesta koje smo prisvajale za igru itd. Danas su najdraži trenuci plesa i zajedničkih putovanja.

Možda vas zanima Prvi muzej koji govori o tebi (i tvojoj najboljoj prijateljici) Rubrika Life&style Life&style

Lila Herceg koja je i dobitnica CEEPUS stipendije na Akademiji primijenjene umjetnosti u Bratislavi, a svoje je radove izlagala je na 9 samostalnih izložbi te više skupnih u Hrvatskoj i inozemstvu priča o vlastitom doživljaju prijateljstva zbog kojeg je njezin rad u Muzeju prijateljstva i interaktivni hommage prijateljelstvu iz djetinjstva:

 | Autor: miss7 miss7 "S odrastanjem i životnim iskustvima čovjek počinje potiskivati emocije i pratiti životni ritam obaveza, odgovornosti i sve manje ima vremena za igru. Kreativnost se ne izražava, umjetnost igre se potiskuje, senzori slabe. No ostaju prijateljice s kojima ostaje taj jedan žar povezanosti i kreativnosti. Sa njima i običan razgovor postaje kreativan i nadahnjujući jer je žensko – žensko prijateljski odnos najčešće akt samoizražavanja - ekspresije. Čim se dobre prijateljice nađu istog trena pokrene se razgovor o trenutnom raspoloženju, problemima, maštanjima, snovima, anegdotama, raznim pričama, privatnim, intimnim, poslovnim i tako dalje u nedogled. Tako prisni prijateljski odnos u zreloj dobi zamjenjuje igru iz djetinjstva".

 | Autor: Pixsell/Sandra Šimunović Pixsell/Sandra Šimunović

"Osobno sam sa prijateljicama stremila potpunoj predanosti, igri, istraživanju, eksperimentiranju, ludiranju i skoro uvijek sam u prijateljskim odnosima mogla izraziti sebe i svoju osobnost. Tako je i danas, želim punu ekspresiju u prijateljstvu zato biram prijateljice koje su jedinstvene, originalne i po duhu slobodne" kaže Lila koja radi kao profesorica likovne kulture i stvara u svom ateljeu u Varaždinu."

Photo: Pixell/Sandra Šimunović

Komentari 0