Život 616 prikaza 07. studenoga 2018.

Muzej prijateljstva: Imaš li otvoreno srce, svatko je potencijalna prijateljica

Pixsell.

Slikarica Ivana Tkalčić za miss7 Muzej prijateljstva prikazala je žensko prijateljstvo kao vrt koji raste, mijenja se, vrt koji moramo pažljivo njegovati, a on nam sve vraća predivnim mirisima, bojama, dodirima

Ivana Tkalčić, 31-godišnja akademska slikarica (ali i magistra ekonomije - zanimljiv spoj, priznat ćete) žensko prijateljstvo odlučila je usporediti s vrtom. Tako njezin rad koji je napravila za miss7 Muzej prijateljstva nosi naziv Grooming Garden, a Ivana ga objašnjava:

"Prijateljstvo je kao vrt - o njemu se treba brinuti, treba ga njegovati i održavati. Svaka biljka u vrtu dio je iskustva koje se postepeno stječe i razotkriva. Slojevitost odnosa nam na prvi pogled prikriva informacije o drugoj osobi. Svaka biljka je jedan doživljaj; slaganje, zbližavanje, sreća, tuga, prihvaćanje, podrška, razumijevanje. Potrebno je vrijeme i želja da se prijateljstvo otkrije, razvije i održi. Odnosi u ženskom prijateljstvu polagano se i nježno rastvaraju. Vrt prijateljstva postepeno sve jače obuhvaća sva osjetila, kroz taktilne, vizualne, zvučne i mirisne senzacije."

Ivanin, kao i ostalih šest radova drugih umjetnica na temu ženskog prijateljstva možeš pogledati u Muzeju prijateljstva koji se 15. studenog otvara u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba koja slavi žensko prijateljstvo, vrijednost koju miss7 ističe kao jednu od najvažnijih u našem životu ostaje otvorena do 2. prosinca. O svom iskustvu i doživljaju ženskog prijateljstva slikarica priča dalje:

 | Autor: miss7 miss7 "Za mene je žensko prijateljstvo potpora, razumijevanje, prihvaćanje, radost, bezbrižnost, neosuđivanje. Vjerujem da je važno maksimalno se posvetiti trenutcima koje dijelimo skupa. Početna iskra zajedničkog interesa i smisla za humor dobar je temelje za nadogradnju odnosa emocionalne potpore. Potencijal prijateljstva vidim u svakoj osobi, samo treba djelovati otvorenog srca i otvorene duše."

Možda vas zanima... Muzej prijateljstva: ženska prijateljstva bila su ključna za oporavak od bulimije i anoreksije Rubrika Život Život

Svoja razmišljanja koja su je potaknula da prijateljstvo prikaže kao vrt kojem se stalno posvećujemo, odlazimo u njega, brinemo se o njemu, a on se pod našim utjecajem mijenja i raste, zaključila je romantičnom misli:

"Prijatelj je cvijet jednog trenutka i plod vremena."

 | Autor: Pixsell Pixsell

Ivana Tkalčić, kad ne uživa u druženju s prijateljicama, je finalistica Erste fragmenata 12, dobitnica nagrade RCAA young european award i Rektorove nagrade za samostalni umjetnički rad. Ima realizirane brojne izložbe od kojih su samostalne: 2018. Paradise now_, izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb; 2017. Error in Utopia v 0.2, Jan Arnold gallery, Museums Quartier, Beč; 2017. Error in Utopia v 0.1, Showroom Karlplatz, RCAA, Beč; 2016. Nepročitane knjige, Šira, Zagreb. Sudjelovala je na projektima u umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj.

Komentari 0