Život

Muzej prijateljstva: Imaš li otvoreno srce, svatko je potencijalna prijateljica

Slikarica Ivana Tkalčić za miss7 Muzej prijateljstva prikazala je žensko prijateljstvo kao vrt koji raste, mijenja se, vrt koji moramo pažljivo njegovati, a on nam sve vraća predivnim mirisima, bojama, dodirima

Ivana Tkalčić, 31-godišnja akademska slikarica (ali i magistra ekonomije - zanimljiv spoj, priznat ćete) žensko prijateljstvo odlučila je usporediti s vrtom. Tako njezin rad koji je napravila za miss7 Muzej prijateljstva nosi naziv Grooming Garden, a Ivana ga objašnjava:

"Prijateljstvo je kao vrt - o njemu se treba brinuti, treba ga njegovati i održavati. Svaka biljka u vrtu dio je iskustva koje se postepeno stječe i razotkriva. Slojevitost odnosa nam na prvi pogled prikriva informacije o drugoj osobi. Svaka biljka je jedan doživljaj; slaganje, zbližavanje, sreća, tuga, prihvaćanje, podrška, razumijevanje. Potrebno je vrijeme i želja da se prijateljstvo otkrije, razvije i održi. Odnosi u ženskom prijateljstvu polagano se i nježno rastvaraju. Vrt prijateljstva postepeno sve jače obuhvaća sva osjetila, kroz taktilne, vizualne, zvučne i mirisne senzacije."

Ivanin, kao i ostalih šest radova drugih umjetnica na temu ženskog prijateljstva možeš pogledati u Muzeju prijateljstva koji se 15. studenog otvara u zagrebačkom Muzeju Mimara. Izložba koja slavi žensko prijateljstvo, vrijednost koju miss7 ističe kao jednu od najvažnijih u našem životu ostaje otvorena do 2. prosinca. O svom iskustvu i doživljaju ženskog prijateljstva slikarica priča dalje:

 | Autor: miss7 miss7 "Za mene je žensko prijateljstvo potpora, razumijevanje, prihvaćanje, radost, bezbrižnost, neosuđivanje. Vjerujem da je važno maksimalno se posvetiti trenutcima koje dijelimo skupa. Početna iskra zajedničkog interesa i smisla za humor dobar je temelje za nadogradnju odnosa emocionalne potpore. Potencijal prijateljstva vidim u svakoj osobi, samo treba djelovati otvorenog srca i otvorene duše."

Možda vas zanima Muzej prijateljstva: ženska prijateljstva bila su ključna za oporavak od bulimije i anoreksije Rubrika Život Život

Svoja razmišljanja koja su je potaknula da prijateljstvo prikaže kao vrt kojem se stalno posvećujemo, odlazimo u njega, brinemo se o njemu, a on se pod našim utjecajem mijenja i raste, zaključila je romantičnom misli:

"Prijatelj je cvijet jednog trenutka i plod vremena."

 | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Ivana Tkalčić, kad ne uživa u druženju s prijateljicama, je finalistica Erste fragmenata 12, dobitnica nagrade RCAA young european award i Rektorove nagrade za samostalni umjetnički rad. Ima realizirane brojne izložbe od kojih su samostalne: 2018. Paradise now_, izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb; 2017. Error in Utopia v 0.2, Jan Arnold gallery, Museums Quartier, Beč; 2017. Error in Utopia v 0.1, Showroom Karlplatz, RCAA, Beč; 2016. Nepročitane knjige, Šira, Zagreb. Sudjelovala je na projektima u umjetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj.

Photo: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Komentari 0