Život

"Mi smo i Hrvati i Francuzi i evo za koga navijamo"

Bliži se jedan od najvećih dana naše sportske povijesti - utakmica finala Svjetskog prvenstva. U glavnoj ulozi nalaze se Hrvatska i Francuska. Cijela Hrvatska, jasno nam je, bit će na nogama. Mi smo se zapitale kako će to podnijeti Francuzi povezani s Hrvatskom ili Hrvati povezani s Francuskom

Sarah Dombre i Francuskinja je i Hrvatica pa joj zadnjih dana uistinu nije tako lako. Ispostavilo se da su baš njene dvije zemlje najveći nogometni giganti na svijetu. Ona, dakako, prati obje domovine i iznimno je sretna i ponosna na njihova postignuća.

''Tatina strana je iz Francuske. Ja sam rođena tamo, no već više godina živim ovdje. Obitelj s mamine strane će, naravno, navijati za Hrvatsku'' - objasnila nam je Sarah izvore svoje emocionalne povezanosti s obje zemlje. 

Na pitanje prati li nogomet, odmah nam je potvrdila te izabrala i svoje favorite među igračima. ''Teško je izabrati. U našoj reprezentaciji trenutno mi je najdraži Mario Mandžukić. Iz Francuske, u zadnjoj utakmici bio mi je dobar Kylian Mbappé.''

 | Autor: INSTAGRAM INSTAGRAM Ulovili smo je u trenutku kad je istaknula da joj je Mandžukić najdraži iz naše reprezentacije pa smo već lagano počeli naslućivati koji će biti njen konačno odgovor na veliko pitanje: Za koga će navijati u nedjelju?

Možda vas zanima U ovim stajlinzima želimo vidjeti naše najzgodnije nogometaše! Rubrika Moda Moda

''Obitelj s mamine strane će, naravno, navijati za Hrvatsku reprezentaciju. I ja ću se vjerojatno priključiti kolektivnoj euforiji. Da sam trenutno na odmoru u Francuskoj, vjerojatno bi bilo obrnuto. Na koncu, u svakom slučaju dobivam. Bez obzira na ishod, neću biti jako tužna'' - odgovorila nam je diplomatski. I posve logično. Ona ima mnogo razloga za sreću. Dapače, može početi slaviti sad i odmah. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Naposljetku, pokušala je i previdjeti rezultate velikog okršaja. 

''Teško mi je reći, ali neka bude 3:2, za nas!'' - rekla je kao pravi nogometni znalac. I mi se, dakako, pridružujemo Sarahinim optimističnim predviđanjima. Postajemo sve nestrpljivije, nedjelja se čini stoljećima daleko. 

U drugoj priči, napetost je sportsko-ljubavna. Mlada profesorica Anđela Ćenan i njen zaručnik, Francuz Alex Gulyás, danima odgovaraju na pitanja kako preživljavaju u duelu ljubavi i sporta. Svi ih ispituju pa ni mi nismo odoljeli ovoj divnoj hrvatsko-francuskoj priči. 

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

''Sve je bilo odlično dok su se igrale odvojene utakmice. Alex je veliki obožavatelj nogometa. Ja sam malo manji obožavatelj, ali volim pratiti utakmice reprezentacije. On ima i svoj dres na kockice već odavno. Navijao je za nas u utakmicama dosad, baš kao i ja za njih.'' - Anđela nam je otkrila da je nogometna situacija bila prilično idilična...

... sve dok se Hrvatska i Francuska više nisu mogle mimoići: ''Polufinala smo gledali u Komiži. Prvo je igrala Francuska i bio je jedini Francuz u kafiću, ali ljudima je to bilo simpatično. Navijali su skupa s njim i kroz šalu mu zaprijetili (dok mi još nismo prošli u finale) da mora šutjeti u nedjelju. Sutradan je igrala Hrvatska i atmosfera je bila zbilja odlična, svi smo zajedno navijali. Ovih dana je kroz šalu stalno govorio da će za finale pobjeći doma, ako bude Francuska i Hrvatska. Onda je spontano odlučio pogledati karte i rezervirao je prije dva dana kartu za Pariz. Želi doživjeti finale skupa sa svojom ekipom i usput bježi od budućeg punca.'' - Anđela, jasno, priča kroz smijeh. Cijela je priča, zapravo, simpatična, duhovita i prepuna ljubavi. A Alexovo putovanje naprosto je logičan izbor. Kad mu je Anđela ispričala da nam govori o njegovu odlasku, Alex ju je zamolio da posebno naglasi da odlazi samo zbog atmosfere, jer želi uživati u atmosferi finala sa svojima, kod kuće. 

Možda vas zanima Fotke naših nogometaša iz djetinjstva - zar nisu preslatki? Rubrika Stars Stars

Na ključno pitanje o navijanju, poučeni Sarahinom pričom, slutjeli smo Anđelin odgovor: ''Ali, ono najbitnije je da Alex rekao kako je on u svakom slučaju pobjednik. Koja god reprezentacija da pobijedi, bit će mu drago. A i meni će.''  Gdje je ljubav, čak ni nogomet ništa ne može. U stvari, može. Donijet će dvostruku sreću. 

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Prije nego što smo joj savjetovali da odmah započne sa slavljem, Anđelu smo zamolili da nam otkrije svoje i Alexove omiljene nogometaše. ''Ja i nemam baš svog najdražeg. Dragi su mi i Rakitić i Subašić...Njemu je najdraži Kylian Mbappé. On igra u Paris Saint Germainu, a Alex je veliki fan.'' - zaključila je Anđela, a mi slobodno zaključili da je Mbappé prilično popularan među Francuzima. 

Ovim divnim ljudima svakako predostoji slavlje, a mi ne možemo izbjeći da se ne radujemo zbog njih. Ljubav i obitelj najvažnije su stvari na svijetu. Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu. A ovom zgodom sve je došlo zajedno! 

 

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0