Život

"Liječnici su rekli da neću moći imati djece, a danas ih imam troje"

Kad su danas 35-godišnjoj Ivi Petrač liječnici rekli da je nemoguće da ima djecu, bila je očajna, ali je potražila novo stručno mišljenje i - danas ima tri sina. Za miss7 je ispričala svoju priču

"Imala sam 18 godina kad su mi prvi put rekli da neću moći zatrudnjeti, a i ako zatrudnim, da trudnoću neću moći iznijeti. Bila sam jako tužna i mislila tko su doktori da mi kažu što ja mogu? Sa dvadeset godina sam imala prvu trudnoću koja je bila izvanmaternična. Baš kao i druga koja je opet bila izvanmaternična", započinje svoju priču 35-godišnja Iva Petrač, danas majka tri preslatka sina dječice kojoj su liječnici rekli kako neće moći iznijeti trudnoću. No, nije odustajala i obratila se za drugo mišljenje u privatnu kliniku: 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

"Posjetila sam jednu privatnu ginekologinju koja je na dobrom glasu i rekla mi ono što sam već i prije čula: Nemoguća trudnoća. Postojala je neka 'pregrada' u maternici, kako mi je laički objašnjeno...", dodaje. "Nije mi ponudila rješenje, samo je rekla: Pomirite se, nećete imati djece, nemoguće je." 

Takvo saznanje za mladu ženu može biti vrlo traumatično, a Iva je bila neutješna: "Plakala sam dan i noć. Ja jako volim djecu i nisam se htjela pomiriti s time. Moj tadašnji dečko, a današnji suprug me tješio i rekao da ce sve biti u redu. U to vrijeme moja majka je imala svog ginekologa i na njezin nagovor sam posjetila dr. Stankovića koji je radio u Domu zdravlja u Velikoj Gorici."

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Ovo, takoreći, treće mišljenje za Ivu Petrač je bilo obećavajuće: Ispričala sam mu situaciju i nakon pregleda me uputio u bolnicu na zagrebačkom Svetom duhu gdje je također bio angažiran. Napravio je pregled pomoću kojeg je saznao problem, a ujedno ga i riješio. Rješenje je bilo - laparoskopska operacija.

Inače, laparoskopija je zahvat putem kojeg se rješava problem izvanmaternične trudnoće, pomoću kojeg se liječi endometrioza, cista na jajnicima te sterilizacija. Laparoskopija se izvodi kroz rez ispod pupka veličine 5-10 mm, kroz koji se prvo trbušna šupljina napuni ugljičnim dioksidom kako bi se osigurala bolja vidljivost unutrašnjih organa. Nakon toga se kroz isti rez uvede posebna vrsta teleskopa (laparoskop) s videokamerom. Kroz druge male rezove u trbušnu šupljinu se uvode drugi instrumenti. Na kraju operacije se ispušta plin te se koža zašiva.

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Za Ivu je laparoskopska operacija bila presudna: "Nikada neću zaboraviti doktorov dolazak u moju sobu nakon buđenja. Pitao me kako sam i rekao  uvjerljivo: "Sve je riješeno! Imate 6 mjeseci od danas da ostanete u drugom stanu. Samo morate pričekati prvu menstruaciju. Nakon te prve menstruacije, druga je izostala, tj nije došla.

9 mjeseci kasnije rođen je moj prvi sin Jan."

Bila je to 2005. godina, drugog sina Tina začela je i rodila 2011. godine, a 207, godine sa suprugom je odlučila imati i treće dijete. Na svijet je došao Noa."

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Zbog preseljenja doktora Siniše Stankovića, brigu o trudnoći mlade majke je preuzeo drugi doktor: "Doktor Zdravko Jeleković je vodio moje sve tri trudnoće i svojom stručnošću ih doveo do kraja. Moja cijela obitelj je zahvalna obojici doktora koji su nam uz Božju pomoć omogućili da budemo roditelji i to čak tri puta", zaključuje svoju priču mama Iva. 

Inače, pregrađena maternica ili septum uterusa je jedna od abnormalnosti maternice čija učestalnost još nije u potpunosti izražena. Prema nekim istraživanjima, ova anomalija se javlja kod 3 posto žena u reprodukcijskom razdobolju, a više je problemu rekao specijalist ginekologije i porodništva dr.sc. Erden Radončić za portal Klokanica.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0