Život

"Igra prijestolja" u srcu Splita: pogledaj hrvatski muzej posvećen HBO-ovoj megauspješnoj seriji

  • Zagrebački poduzetnik Luka Galić (29) otvorio je u srcu Splita muzej posvećen seriji 'Igra prijestolja'
  • Postav je dijelom stigao iz HBO-ovih rezervi, a jedan dio napravili su i domaći kipari
  • Promotivna cijena ulaznice je 50 kuna, ali u ljetnoj sezoni će se povećati na 75 kuna

U centru Splita, u Bosanskoj ulici, otvoren je Muzej ''Game of Thrones'', koji već na ulazu ima zmaja koji izgleda kao da je glavom probio zid, širom otvorio usta, a s oštrih očnjaka cijedi se slina. Iako diljem svijeta postoje ovakvi muzeji, ovo je prvi u Hrvatskoj, koja sa serijom ima posebnu poveznicu - epozode koje su snimane u Dubrovniku. Osim Luke Galića(29),  koji je inicijator ove ideje, punih šest mjeseci čak 40 ljudi je stvaralo ovu priču kako bi napravili vjernu presliku scena, simbola i likova sage.

 | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Ivo Cagalj/PIXSELL

Kontaktirali smo Muzej, a ondje su nam rekli: ''U muzeju rade vodiči koji su vrlo educirani, ne samo o seriji, već i knjizi prma kojoj je nastala. Trudimo se da cijela priča bude na nivou filmske i literarne umjetnosti i ne samo za ljude koji obožavaju seriju".

Možda vas zanima Mislili su da sam luda, ali morala sam ovo probati na jedan dan Rubrika Life&style Life&style

Trenutačno, promotivna cijena ulaznice za odrasle je 50 kuna, (u sezoni će biti 75 kuna) dok za djecu od 6 do 12 godina iznosi 25 kuna i to se neće mijenjati. Muzej je otvoren svakim danom od 10 do 17 sati, no uskoro će se radno vrijeme produžiti zbog turističke sezone.'' 

Za Slobodnu Dalmaciju, Luka je izjavio: ''Ideja nam je bila oživjeti fascinantan svijet mračnih vremena, pokazati duboku tminu fantasyja, oduševiti ljubitelje najpoznatijeg planetarnog serijala, fascinirati i one koji ga nisu gledali. I naravno, Splitu dati novu ponudu, dodanu vrijednost koja je već sada prepoznata u turističkom segmentu.'' Inače, Luka je u Dubrovniku, prije nekoliko godina, otvorio i dućan ''Game of Thrones'' koji je u ponudi imaš mnoštvo izvornih suvenira. 

 | Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

U muzeju se nudi cjelovita priča, a unutrašnjost počinje od serije fotografija nastalih tijekom snimanja scena na lokacijama u Hrvatskoj. U nastavku je nekoliko tematskih soba, a svaka je povezana s nekim od glavnih likova. Priča se uokviruje oko njihovih figura prikazanih u stvarnoj veličini. Prva soba vezana je uz Khaleesi i njezine zmajeve, a zatim slijede scene koje prikazuju Thyriona, Hodora, Jacka Snowa, Aryju i Nighta Kinga sa svojim Bijelim šetačima te likovi nose odore i haljine kao u serijalu. Kustosica Tajana Štasni, koja je vizualom i sadržajnim konceptom oživjela projekt, odore i haljine na likovima će mijenjati kako se postav bude razvijao. 

 | Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

Također, Luka je rekao: ''Imamo i mnoštvo izloženih detalja, štitova, koplja, predmeta sa seta, jaja, fotografija, mačeva, alatki, kaciga, zmajevih glava. Muzejski postav velikim je dijelom stigao iz HBO-ovih rezervi, no za neke stvari su zaskužni domaći majstori. Tako je akademski kipar Mislav Katalinić zaslužni za zmajevu glavu koja se nalazi na samom ulazu u muzej. 

 | Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Zidovi muzeja u jednoj su nijansi crne boje i aludiraju na mrak, led, doba snijega, hladnoće. Nakon nekog vremena počet ćete osjećati hladne žmarce i kroz ruke i noge. Kroz muzej se širi i poseban miris cedrovine, jasmina i lavande, drvenasta nota eteričnog ulja koja priči daje dodatnu atmosferu.

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Komentari 0