Život

Idemo danas na #spasime prosvjed? Uistinu je 5 do 12!

  • Prosvjed inicijative #spasime, usmjeren ka zakonskoj regulaciji slučajeva nasilja u obitelji te zaštiti žrtava, održat će se danas, 16. ožujka
  • Prosvjed započinje u 11:55 na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, ispred crkve sv. Vlaha u Dubroviku te na rivi u Splitu
  • Jelena Veljača najavila je miran i apolitičan skup te pozva sve da se pridruže, a prosvjed su podržale i brojne slave osobe. Ideš li i ti?

Kada je, potaknuta recentnim slučajem obiteljskog nasilja na Pagu, pokretala inicijativu #spasime, glumica i scenaristica Jelena Veljača te njene kolegice Jelena Perčin i Amanda Prenkaj, nisu očekivale da će se danas uz njihovu inicijativu stati gotovo 50 tisuća ljudi. Podsjećamo, one su početkom ožujka inicirale građansku inicijativu usmjerenu ka zakonskoj regulaciji slučajeva nasilja u obitelji, zaštiti žrtava te postupku kažnjavanja nasilnika. Akcija imena #spasime  svoj će vrhunac doživjeti u današnjem prosvjedu kojim će građani pokazati solidarnost sa svim žrtvama nasilja te od sustava zahtjevati konkretne mjere zaštite. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mare Woosh (@mareliciousss) on

"Kako bi nulta tolerancija prema nasilju postala naša stvarnost, nužno je stvoriti učinkovit sustav potpore žrtvama, pružanje kontinuirane adekvatne psihosocijalne pomoći u svrhu prevladavanja trauma, bez dodatne stigmatizacije, osude i krivnje, ali i odgovarajući rehabilitacijski tretman nasilnika, te edukaciju opće javnosti.'' - stoji u uvodniku inicijative koja će svoj vrhunac  doživjeti na današnjem prosvjedu koji će se, pod motom ''Nulta stopa tolerancije'', održati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, s početkom u 11:55 sati. Istovremeno, prosvjed će se održati i u Dubrovniku, pred crkvom sv. Vlaha, a vidjeli smo natpise o prosvjedu koji će se održati u isto vrijeme i na splitskoj rivi.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on

U našem jučerašnjem razgovoru s Jelenom, glumica i scenaristica svima je još jednom uputila poziv na prosvjed. ''Pozivam sve ljude koji smatraju da sustav već dulji niz godina ne čini dovoljno da adekvatno zaštiti žrtve nasilja, a počinitelje ne kažnjava dovoljno. Jer nasilje se tiče svih nas, i dužni smo pokazati nasilnicima da ovo društvo to neće tolerirati. Tek tada ćemo pokazati da smo dostignuli nultu toleranciju na nasilje.'' - rekla je Jelena koja građane poziva prvenstveno na mirni prosvjed te posebno ističe kako na skupu nisu dobrodošla ideološka, politička i(li) stranačka obilježja, bilo kakvo nasilno ponašanje, vrijeđanje ili sukobi. Isto tako, glumica je istaknula kako poziva sve političare i vladajuće da svojim prisustvom podrže borbu građana protiv nasilja, s obzirom da je skup apolitičan i miroljubiv. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on

Svoj dolazak na prosvjed dosada su potvrdile brojne slavne osobe, a društvene mreže preplavili su videi i fotografije podrške. Ipak, ne dopustimo da sve ostane u virtualom svijetu. Ideš na prosvjed? Uistinu je 5 do 12! 

 



 

Photo: Instagram @Ljupka Gojić Mikić

Komentari 0