Život

Jelena Veljača za miss7: Puno mi je srce! Podrška koju doživljava inicijativa #spasime je za mene neočekivana, prelijepa!

  • Inicijativa #spasime sutra će u 11:55 na Trgu kralja Tomislava doživjeti svoj vrhunac - prosvjed na kojem će se zahtjevati niz mjera za sankcioniranje obiteljskog nasilja
  • O inicijativi smo porazgovarali s Jelenom Veljačom koja je, uz podršku kolega, pokrenula inicijativu
  • ''Nabijena sam nevjerojatnim adrenalinom, presretna sam, preponosna, puno mi je srce.'' - kaže Jelena kojoj su se javili mnogi, ali ne i državne institucije

Kada je, potaknuta stravičnim slučajem obiteljskog nasilja na Pagu, pokretala inicijativu #spasime, Jelena Veljača nije mogla ni sanjati da će iza nje danas, samo nekoliko tjedana kasnije, stati gotovo 50 tisuća ljudi. Svoj vrhunac ova će inicijativa doživjeti na sutrašnjem prosvjedu koji će, pod motom ''Nulta stopa tolerancije'', biti održan na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, s početkom u 11:55 sati. Istovremeno, prosvjed će se održati i u Dubrovniku, pred crkvom sv. Vlaha.  S prosvjeda će predstavnicima vlasti biti upućen niz zahtjeva i mjera koje bi trebale utjecati na rad institucija te ponuditi bolji pravni okvir i senzibilizaciju javnosti za sve slučajeve obiteljskog nasilja. Dan uoči prosvjeda, kontaktirali smo Jelenu Veljaču kojoj je, kako sama kaže, danas puno srce. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on

''Skup je apolitičan i miroljubiv''

''Nabijena sam nevjerojatnim adrenalinom, presretna sam, preponosna, puno mi je srce. Podrška koju doživljava inicijativa je za mene neočekivana, prelijepa. Svi mediji, bez obzira na stil i ideološku pripadnost, nas podržavaju, žene žrtve zlostavljanja nam vjeruju, grad je podržao prosvjed i ja ovim putem pozivam sve političare i vladajuće da svojim prisustvom podrže borbu građana protiv nasilja, s obzirom da je skup apolitičan i miroljubiv.'' - kaže Jelena koja je zbog sutrašnjeg prosvjeda uzbuđena, ali nije ni najmanje nervozna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on

''Kada sam pokretala inicijativu, osjećala sam se izuzetno tužno, zgroženo činjenicom da se može dogoditi da djeca nisu izdvojena iz obitelji u kojoj je obiteljsko nasilje već prijavljivano.'' - prisjeća se Jelena koju je slučaj u kojem je otac s balkona bacio četvero djece duboko uznemirio. S razvojem cijele priče oko inicijative #spasime, na adresu inicijative počele su pristizati brojne priče žena koje su prošle kroz različite vrste nasilja. Jelena i njen tim sve te priče proživljavaju vrlo emotivno.

Vrlo emotivne priče žrtava nasilja

''Mislim da će Mirsadi Begović i Ani Pecotić, koje aktivno komuniciraju sa žrtvama, nakon ovog perioda trebati psihološka pomoć. To nisu usputne stvari, niti ih mi tako tretiramo, a ni doživljavamo.'' - iskrena je Jelena koja je ovoj delikatnoj temi pristupila s mnogo senzibiliteta, a javnost je njenu plemenitu namjeru znala prepoznati. S obzirom na to da su brojni podržali prosvjed na društvenim mrežama, pitali smo Jelenu kakav odaziv očekuje. Vjeruje i nada se da će odaziv biti velik, ali o očekivanjima joj je teško govoriti. Ipak, sretna je zbog dubrovačkog prosvjeda. ''Znamo da je u Dubrovniku prijavljen službeni prosvjed pod našim imenom i našim parolama, podržavamo ga, u konstantnoj smo komunikaciji s organizatoricama i vrlo smo ponosne na Dubrovnik. 5 do 12, ispred crkve sv.Vlaha.'' - kaže Jelena kojoj se, unatoč golemom odazivu javnosti još uvijek nisu javile državne institucije. ''Ne, niti jedna do sada.'' - kaže glumica i scenaristica koja se ne prestaje nadati da će, nakon sutrašnjeg prosvjeda, neke stvari ipak promjeniti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nika Maričić (@nikamaricic) on

Inicijativa je doprla do srca mnogih

U konačnici, s obzirom na to da je organizacija prosvjeda kompleksan i zahtjevan posao koji zahtjeva ljubav, vrijeme i novac, Jelenu smo pitali ima li nekih organizacijskih poteškoća: ''Sretni smo što je inicijativa #spasime doprla do srca mnogih. S obzirom na značajno povećanu organizaciju i raznolikost programa, troškovi tehničke potpore (razglas, struja, materijali i ostalo) su također značajno porasli, stoga molimo za simboličnu financijsku pomoć kako bismo prosvjed organizirali na razini koju ova inicijativa i svi mi zaslužujemo. Donirati možete na račun naših partnera Zaklade SOLIDARNA koja je ustupila račun za prikupljanje donacija. Osim toga, donirati možete direktnom uplatom na HR7323900011100948072, s naznakom SPASI ME) ili preko donatorske platforme. Čak i 10 kuna bit će nam od velike pomoći.'' 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jelena Veljača (@jelka12) on

Nasilje se tiče svih nas 

U konačnici, za slučaj da još uvijek postoje oni koji o svom odlasku na prosvjed dvoje, zamolili smo Jelenu da još jednom pozove sve ljude da se pridruže njenoj inicijativi jer je uistinu 5 do 12. ''Pozivam sve ljude koji smatraju da sustav već dulji niz godina ne čini dovoljno da adekvatno zaštiti žrtve nasilja, a počinitelje ne kažnjava dovoljno. Jer nasilje se tiče svih nas, i dužni smo pokazati nasilnicima da ovo društvo to neće tolerirati. Tek tada ćemo pokazati da smo dostignuli nultu toleranciju na nasilje.'' - zaključuje Jelena koja građane poziva prvenstveno na mirni prosvjed te posebno ističe kako na skupu nisu dobrodošla ideološka, politička i(li) stranačka obilježja, bilo kakvo nasilno ponašanje, vrijeđanje ili sukobi.

 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0