Život 1581 prikaza 14. ožujka 2019.

Hoće li ona biti druga 16-godišnja nobelovka: Greta Thunberg pokrenula je i naše srednjoškolce

Profimedia/Instagram.

  • Greta Thunberg osnovala je hvalevrijedan pokret 'School Strike 4 Climate'
  • Norveški parlamentarni zastupnici nominirali su je za Nobelovu nagradu za mir
  • 15. ožujka i zagrebački srednjoškolci bi se trebali priključiti globalnim prosvjedima

Greta Thunberg, 16-godišnja Šveđanka, pokrenula je akciju na temu klimatskih promjena prošloga ljeta. Svakoga petka štrajkala je sama ispred parlamenta u Stockholmu kako bi apelirala na zastupnike da poduzmu nešto kako bi se zaustavile klimatske promjene. Njezin je pokret 'School Strike 4 Climate' dobio globalne razmjere: deseci tisuća srednjoškolaca prosvjeduju protiv klimatskih promjena, a sutra i zagrebački srednjoškolci izlaze na ulice.

Možda vas zanima... Znanstveno je dokazano: izlazak s frendicama dvaput tjedno jako utječe na tvoje zdravlje. Evo zbog čega! Rubrika Beauty Beauty

"Mnogi ljudi kažu da je Švedska mala zemlja i da nije važno ono što mi radimo. Međutim, ja sam naučila da nikada nisi dovoljno nemoćan kako bi nešto promijenio. Ako nekolicina djece može dobiti medijsku pažnju samo zato što se nisu pojavili u školi, zamislite onda što sve možemo učiniti zajedno ako to uistinu želimo. Da bismo uspjeli u tome, moramo govoriti jasno, bez obzira na to koliko je to neugodno," objasnila je Greta jednom prilikom razloge svog štrajka

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Greta Thunberg na prosvjedu u Parizu

Gretin pokret 'School Strike 4 Climate' uskoro je naišao na odaziv brojnih njezinih vršnjaka diljem svijeta koji su podržali njezinu inicijativu. Akcija je u kratkom roku dobila globalne razmjere. Deseci tisuća srednjoškolaca izašli su na ulice i prosvjedovali protiv klimatskih promjena. Greta je prije nekoliko dana na svom Twitteru objavila da će se prosvjedi održati u 89 zemalja, odnosno 1057 mjesta. Jedna od tih zemalja je i Hrvatska jer i naši srednjoškolci spremaju prosjed u Zagrebu. Ako sve bude po planu, prosvjed će se održati sutra, 15. ožujka, na Europskom trgu. Bit će to prvi prosvjed hrvatskih srednjoškolaca nakon 2008. godine, kada su izašli na ulice zbog državne mature. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram Srednjoškolci su već održali prosvjede u gradovima diljem svijeta

Inicijativu ove mlade aktivistice za okoliš prepoznalo je i troje norveških parlamentarnih zastupnika, koji su je predložili za prestižnu Nobelovu nagradu za mir“Nominirali smo Gretu jer je klimatska prijetnja jedna od najvažnijih uzročnika rata i konflikata. Masovni pokret koji je pokrenula Greta snažan je doprinos miru," rekao je parlamentarni zastupnik Freddy Andre Oevstegaard za norvešku medijsku agenciju VG.

Možda vas zanima... Ovih 6 dokumentaraca bi svatko trebao pogledati Rubrika Lifestyle Lifestyle

Prošle godine časopis 'Time' proglasio je Gretu najutjecajnijom tinejdžericom, a mediji diljem svijeta raspisali su se o tome kako je ova tinejdžerica svojim zalaganjem posramila mnoge velike svjetske vođe. Greta bi mogla postati druga 16-godišnja dobitnica Nobelove nagrade. Sa 16 godina Nobelovu nagradu za mir dobila je Malala Yousafzai, aktivistica za prava djevojčica u Pakistanu. Držimo palčeve Greti!

Komentari 0