Život

Grudnjaci, halteri, podsuknje, gaće kakve su nosile naše bake i prabake uskoro na izložbi. Idemo?

''Zaviri ispod (donje rublje i higijena)'' naziv je izložbe koja će se 30. siječnja otvoriti u Galeriji Grada Daruvara. I mi ozbiljno mislimo da ćemo idući tjedan otići na mali izlet do tamo jer ovo zvuči - fantastično!

''Zaviri ispod (donje rublje i higijena)'' naslov je nove etnografke izložbe koja će se 30. siječnja otvoriti u Galeriji Grada Daruvara. Ma moraš priznati, za ovakvu izložbu dosad nikada nisi čula! Nismo ni mi, iskreno, pa nas je znatiželja natjerala da istražimo o čemu se tu točno radi. Riječ je, naime, o etnografskoj izložbi Slavice Moslavac, muzejske savjetnice i etnologinje Muzeja Moslavina koja je odlučila prikazati povijest moslavačkog, posavskog, slavonskog, banovinskog i bilogorskog kraja - preko donjeg rublja.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp ''Zaviri ispod'' - bogatstvo donjeg rublja Moslavine Izložba će se sastojati od originalne tradicijske građe te nešto novijih oblika rublja: podsuknji, kombinea, grudnjaka, korzeta, gaća, čarapa i haltera. Osim toga, izloženi će biti i brojni drugi predmeti minulih vremena izrađeni od pliša, pamuka, lana, čipke, flanela, markizeta, svile, satena, gipsa i brojnih drugih materijala. Kako će izgledati ova ''lenta vremena'' sastavljena od donjeg rublja, još uvijek nam je teško zamisliti.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp Nakurnjaci ličko-kordunaškog kraja Ono što smo unaprijed saznali od gospođe Slavice je to da se donje rublje, u današnjem smislu, javilo koncem 19. stoljeća i nije dio tradicijskog ruha. Šivani grudnjaci od platna, kombinei i pumperice došle su u modu tek u 20. st. Podsuknje su nam isto stigle kao europski trend, a Hrvatice su imale više vrsta: podsukljenike, kurte, kurtice, unteroke, granjerače.   | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp Kombine
''Uvijek su postojale individualne razlike u higijenskim navikama od osobe do osobe, odnosno obitelji do obitelji. Doduše o higijeni, kao i o donjem rublju, ljudi nisu bili razgovorljivi, tako da i nema pouzdanih, ni posve točnih podataka. Donje rublje prisutno je kroz povijest već niz stoljeća, no, kao i sve ostalo u raslojenom društvu, bilo je privilegija onih bogatih i moćnih još prije pet tisuća godina. Donje rublje uvijek je imalo praktičnu funkciju pružanja potpore i higijene kako intimni dijelovi tijela ne bi dolazili u kontakt sa svakodnevnom odjećom i slično.'' - pojasnila je autorica u izložbe u vlastitoj najavi.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp Gaće i podsuknje novogradiškog kraja Osim toga, užasno je zanimljiv podatak da su žene tijekom menstrucije, koju su nazivale ''svojim stvarima'' (umjesto današnjih uložaka i tampona), koristile provlaku od lanenih krpa koje su vezale oko pojasa.   | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp Humoristični crtež iz spomenara 1901. godine, dio izložbe O odjevnim navikama naših predaka bez sumnje morat ćemo saznati više. I jedva čekamo. Slavicu Moslavac, autoricu izložbe, morali smo pitati kako je došla na ideju. ''Ovakva izložba nikad se prije nije dogodila u ovom obliku. Ako su umjetnici mogli prikazati ideju rublja i golog tijela, etnografi ne. Nama nitko nije htio pričati, kazivačima nije bilo ugodno. Ovo je bilo kao zabranjena tema - intrigantno. Nakurnjaci, gaće, pumperice,... Ispočetka nisam imala dovoljno građe, a onda je krenulo.'' - ispričala nam je. Da, prikupiti ovu vrstu tradicijskog blaga pravi je izazov, ali ova žena uspjela ga je savladati, a plod njenog rada definitivno će privući pažnju.  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp Bogatstvo šlingeraja valpovačkog kraja Izložba je otvorena od 30. siječnja do 12. veljače, a možeš ju posjetiti između 11 i 13 h subotom te između 17 i 19 h nedjeljom te ostalim danima na upit.  Srećom, ova izložba neće ostati samo u Darovaru. Autorica nam je otkrila kako će u 2019. godini sigurno biti postavljena i u Osijeku, Novoj Kapeli i Bakru. 

Možda vas zanima Je li moguće da posuđe peremo totalno pogrešno Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0