Život

Glavna poruka s prosvjeda: Nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča!

  • Danas, s početkom u 18:00 sati održali su se prosvjedi pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!".
  • Prosvjedi su se održali u gradovima diljem Hrvatske i poslale su se neke važmne poruke, kao i zazivala ostavka ministra Beroša
  • Pogledajte slike s prosvjeda

Povod prosvjeda je slučaj trudnice Mirele Čavajda kojoj je u Hrvatskoj prvo ukinut zakonski zajamčen prekid trudnoće, onda ju se poslalo u Sloveniju, da bi se nakon što je slučaj odjeknuo u javnosti pobačaj jučer ipak dozvolio, međutim danas je bolnica u Petrovoj odbila napraviti prekid trudnoće i Mirela će na koncu ipak morati u Sloveniju ostvarivati svoja prava. To je ukratko sažetak jedne mukotrpne priče koja se odvija zadnjih mjesec dana. 

Možda vas zanima Mireli Čavajdi ipak odbili pobačaj u Petrovoj, radi hitnosti situacije mora u Sloveniju Rubrika Život Život

Današnji prosvjed se održao u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je počeo u 18:00 sati na Trgu bana Jelačića te u isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, a organizatori su udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

 | Autor: Pixell Marko Lukunic Pixell Marko Lukunic

Na prosvjedima diljem Hrvatske mogli su se vidjeti razni transparenti, poput: "Ljudska prava nisu privilegije", "Crkvu van iz pm", "Dosta fundamentalizma", "Ona se budi", "Dosta" i mnogi drugi. U Zagrebu se našao i jedan antiprosvjednik s transparentom na kojem je pisalo: "Ostanite doma. Ne vjerujte u ovo."

 | Autor: Pixell Marko Lukunic Pixell Marko Lukunic

Prosjednici zazivali Beroševu ostavku

Na prosjedu u Zagrebu viđene su brojne poznate osobe, među kojima je bio pjevač Damir Urban koji je i nastupao, političarka Dalija Orešković, komičar Igor Šarić i manekenka Korana Gvozdić te Severina koja je posljednjih dana na društvenim mrežama aktivno pozivala ljude da se odazovu prosvjedu. 

 | Autor: Pixell Marko Lukunic Pixell Marko Lukunic Zagreb: Severina dala podršku na prosvjedu "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće

“Vjerujem da budućnost, ako je muškarci uopće ostave, pripada ženama”, zaključio je Urban za N1. Na pozornici je pročitano pismo Mirele Čavajde, ali i brojne ispovijesti drugih žena, a prosvjednici su na spomen ministra zdravstva Vilija Beroša galamili 'Ostavka!'. 

 | Autor: Pixell Nel Pavletić Pixell Nel Pavletić

Članovi udruga pročitali su zahtjeve upućene Vladi i Ministarstvu zdravstva u kojima traže da se hitno donesu smjernice i protokoli koji ženama jamče dostupan prekid trudnoće, ali i da se javno objavi registar liječnika koji imaju priziv savjesti za obavljanje prekida trudnoće te cjeloviti podaci o kapacitetima svih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj za pružanje te usluge, piše Index.hr.

U Splitu su žene imale performans u kojem su sa sebe skinule prepoznatljive crvene uniforme viđene u seriji Gilead koja je postala simbolom obespravljenosti žena diljem svijeta. Ovo su fotografije iz Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke i Osijeka. 

 | Autor: Pixell Igor Kralj Pixell Igor Kralj Zagreb: Pogled na Trg gdje traje prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće

 | Autor: Pixell Miroslav Lelas Pixell Miroslav Lelas Prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" održan u Splitu

 | Autor: Pixell Dino Stanin Pixell Dino Stanin Zadar: Na Narodnom trgu održan je prosvjed pod nazivom "Dosta!"

 | Autor: Pixell Nel Pavletić Pixell Nel Pavletić Rijeka: Prosvjed Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja zdravlja žena!

 | Autor: Pixell Dubravka Petric Pixell Dubravka Petric Osijek: Prosvjed "Dosta!" u znak solidarnosti za prekid trudnoće Mirele Čavajde

 

Photo: Pixell Marko Lukunic

Komentari 0