Život

Ako se spremaš napraviti dobro djelo i udomiti psa iz azila, trebaš znati ove stvari

  • Da psi mogu stvarno pričati, rekli bi ti nekoliko važnih stvari
  • Evo što trebaš znati prije nego kući poneseš svog budućeg krznenog prijatelja 
  • Ljubav se ne kupuje, jer nema cijenu

Zasigurno ti je poznata kampanja Udomi, ne kupuj, u kojoj su dirljivi vizuali u više od 20 gradova Hrvatske ukazali kako životinje nisu za pod bor.

Pas Odi bio je zaštitno lice vizualne kampanje te samo jedan od tisuće napuštenih životinja koje su željele dočekati blagdane u toplome domu. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna. 

Prije nego što odlučiš nabaviti psa i ispuniti svoj život s nekim tko će ti se jednako radovati, pročitaj tekst i dobro razmisli o spašavanju najboljeg četveronožnog prijatelja.

Kada donosiš odluku o udomljavanju psa iz skloništa, želeći spasiti maleni psećji život, teško je obuzdati uzbuđenje. Želiš posjetiti sklonište, pokupiti svog novog najboljeg prijatelja i ugušiti ga svom ljubavlju i pažnjom koju zaslužuje. Taj pas za utočištem čezne, no nije uvijek sve baš tako jednostavno.

 

Evo što psi iz skloništa žele da znaš. Uz malu pomoć psećih stručnjaka, donosimo ti njihova razmišljanja:

Možda ću biti jako uzbuđen što te vidim

Iako neki psi mogu biti plašljivi kad posjetiš sklonište, drugi mogu skočiti na tebe ili puno lajati. No, ne dopusti da te pasji neobuzdani entuzijazam uplaši. Derek Panfil, viši potpredsjednik tvrtke Pet Supplies Plus, koja podržava programe za udomljavanje, kaže da su obično potrebna najmanje dva tjedna da se pas navikne na novi dom. Nakon toga, možeš polako uključivati ​​nove lekcije i dalje podučavati očekivano ponašanje. "Uz odgovarajući trening, malo vremena i strpljenja, psi mogu naučiti ostati mirni kada ih obuzme uzbuđenje", kaže Panfil.

Možda se malo bojim

Ona mala slatkica koja se skriva u kutu svog sanduka želi zauvijek dom, ali previše se boji da ti to pokaže. Baš kao i ljudima, i psima može trebati malo vremena da se otvore. "To ne znači da pas nije društven ili da ne bi bio sjajan obiteljski pas", kaže Panfil. Ako je moguće, pronađi mirno područje i provedi vrijeme sa psom u kratkoj šetnji. Imaj na umu da će biti potrebno više susreta i maženja da bi se pas osjećao sigurno uz tebe. Panfil kaže da to ponekad znači povesti psa kući sa sobom i dati mu nekoliko tjedana da se prilagodi i vidjeti kako će reagirati.

Ne želim se odvojiti od svoje braće i sestara

Sklonište ih je održalo na okupu jer je to sve što im je ostalo od prethodnog života. Ljudi imaju tendenciju predati pse i njihovu "braću i sestre" u skloništa iz nekoliko uobičajenih razloga. Poput nemogućnosti daljnjeg uzdržavanja zbog gubitka prihoda ili ipak nemogućnosti pronalaska doma u kojem smiju biti psi. Možda ti udomljavanje dva psa nije bilo u planu, ali nikad ne reci nikad. Ova posebna situacija također nudi neke prekrasne prednosti. "Niste spriječili pse da izgube još jednog člana obitelji, a dobivate i dva psa koja se već slažu i mogu jedni drugima olakšati prijelaz u novi dom", kaže Lindsay Hamrick, direktorica javne politike životinjskih društava za Humane Society of United States. 

Sklonište možda ne poznaje moju pasminu

Ne zaboravi da je osobnost psa važnija od etikete, u ovom slučaju pasmine. Kako bi ti to bilo jasno, provedi vrijeme sa psom i uključi sve članove obitelji prije nego što donesete odluku. Ako je prethodna obitelj predala psa, postavljajte pitanja o njegovom ponašanju i načinu života. "Sjajan prediktor budućeg ponašanja je prethodno ponašanje u sličnoj situaciji", kaže Clifford. Svi su psi, baš kao i svi ljudi, pojedinci.

Možda će mi trebati vremena da se prilagodim tvojoj mački ili djetetu

Samo zato što tvoj odabrani psić nije nikad bio u blizini djece ili drugih kućnih ljubimaca, ne znači da ih neće zavoljeti - s vremenom. Kad tvoj novi pas stigne kući, polako. "Naučite djecu kako komunicirati i poštovati svog novog ljubimca dok se svi međusobno ugodno osjećate", kaže Clifford. "Starim i novim kućnim ljubimcima treba vremena da se prilagode jedni drugima", objašnjava Clifford. "Kad ne nadgledate, odvojite kućne ljubimce dok svi ne budu opušteni jedni s drugima."

 | Autor: Pixsell/agefotostock Pixsell/agefotostock

Volio bih drugu priliku za sreću

Njegov život nije bio sasvim ispunjen srećom. Možda je bio zapostavljen, a možda nažalost i zlostavljan, ali uz malo strpljenja i suosjećanja bit će ti vjeran pratilac za život. Dakle, neki psi iz skloništa spašeni su od poznatog zlostavljanja i zanemarivanja. Ostali psi u skloništa dolaze kao lutalice, pa je nemoguće znati njihovo porijeklo. Ono što je poznato: Ovi psi žele zauvijek dom u kojem će dobivenu ljubav moći uzvraćati istom mjerom. "Ako udomljavate sramežljivog ili plašljivog psa, važno je polako učiti ih i pustiti ih da idu svojim ritmom", kaže Krista Maloney, glasnogovornica San Francisco SPCA. “Nemojte ih tjerati u situacije koje smatraju zastrašujućima, to jednostavno može pogoršati stvari. Izgradite povjerenje vježbanjem novih vještina i pozitivnim iskustvima.

Možda sam star, ali ti isto mogu mnogo pružiti

Znamo - psići su neodoljivo slatki. Ali nećeš morati štititi svoju kuću ako odraslog psa vodiš kući, a također ti neće jesti ni papuče."Stariji psi su sporiji i treba im manje vježbe i više ljubavi", kaže Sherri Franklin, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Muttville. Zapravo, Muttvilleov najbrže rastući program je Senior for Seniors, koji spaja starije građane sa starijim psima. No, stariji psi ne moraju nužno dane provoditi ni ležeći ni drijemajući. Starog psa još uvijek možeš naučiti novim trikovima.

Mogao bih se skriti od tebe kada stignemo kući

"Prva stvar koju bi psić iz skloništa mogao učiniti u novom domu je pobjeći da pronađe mračno, sigurno mjesto za skrivanje", kaže Andersen. To će možda iznenaditi neke ljude. No, pitaš se ne bi li se pas trebao odmah osjećati sigurno jer je tvoj dom očito bolji od skloništa? Razmišljaj na ovaj način: Sve novo je drugačije i potencijalno zastrašujuće. "Strpljenje i nježnost potrebni su za pomoć ovom štenetu", kaže Andersen. „Neka vaš novi pas ima svo vrijeme koje mu je potrebno da se osjeća ugodno i bude privržen kad god odluči doći k vama. Uskoro će misliti na vas, a ne na skrovište, kao na sigurno mjesto. "

Možda vas zanima Evo koliko su doista slični psi i njihove vlasnice i vlasnici i zašto je to tako Rubrika Life&style Life&style

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?

 

Photo: shutterstock

Komentari 0