Stars

Vjekoslava Huljić otkrila nam je najvažniji savjet koji je dala svojoj kćeri Hani

  • Simpatija, Solo igračica, Da je slađe zaspati, Zove, Zove Jole, Jole, sigurno su ti poznate ove pjesme iza čijih stihova stoji - Vjekoslava Huljić
  • Osim što je najproduktivniji domaći tekstopisac, Vjekoslava je uspješna spisateljica te autorica 12 knjiga za djecu i odrasle
  • Premda rijetko daje intervjue, za miss7 je otkrila odakle crpi inspiraciju za svoje tekstove, na što je to najponosnija, koja je tajna njezinog uspjeha te koji su joj planovi za budućnost

Spisateljica Vjekoslava Huljić predstavila je svoju novu, 11. po redu knjigu za mlade nazvanu Moje ljeto s Picassom. Na promociji je zablistala u žutom odijelu, a uz supruga Tončija i kćer Hanu na zagrebačku promociju su stigle i njezina majka i dvije sestre. Unatoč tome što je jedna od najproduktivnijih autorica čija su djela uvrštena u obaveznu lektiru, Vjekoslava je široj javnosti prvenstveno poznata kao tekstopisac za brojne hitove. U kratkom, ali ugodnom razgovoru nam je otkrila gdje crpi inspiraciju za svoje tekstove, povjerila nam na što je to najponosnija, ali i otkrila tajnu svog uspjeha.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Možda vas zanima Hura! Znamo kako više nikad nećeš ostati s praznom baterijom mobitela Rubrika Life&style Life&style

Stvarne žene su inspiracija

Inspiraciju za svoja djela pronalazi svuda oko sebe, pojedini opisi su direktno preuzeti iz stvarnog života, a pojedini su plod njezine mašte: "Život je čudo. Mi pisci smo blagoslovljeni što ono što vidimo i čujemo možemo pretvoriti u tekst. Sve nam je nadohvat ruke", kaže Vjekoslava i dodaje kako je vrlo sretna kad joj se javljaju čitateljice i kad joj kažu "ti pišeš za ženu, ono što one žele čitati ili ono o čemu bi one i same pisale".

Do sada je napisala devet knjiga za djecu, a objavila je i zbirku pjesama Jutrooki te roman za odrasle Gen anđela. Sudjelovala je u izradi scenarija nekoliko kazališnih predstava, Bajka o divu Čampro izvođena je 1996. godine u splitskom Gradskom kazalištu lutaka, a njezine priče za djecu ekranizirala je Hrvatska televizija 1994. godine. Sa suprugom Tončijem je radila na izradi scenarija za mjuzikl Pacijenti, a potpisuje i songove za glazbenu predstavu Žuta minuta koja je premijerno prikazana u utorak 14. svibnja u dvorani Lisinski.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Svi pisci su diplomirani sanjari!

Unatoč tome što se okušala u različitim žanrovima, najviše uživa u pisanju romana: "Volim čitati. Posebno romane s prstohvatom magičnog realizma. Volim vjerovati kako su i moji takvi. U njima je uz stvarnost i malo snova koji razbijaju monotoniju života. Glavu treba nositi u oblacima, a noge čvrsto na zemlji".
Sretna je, dodaje, što tako može hodati zemljom jer drži kako je takav stav potreban za izvrsnog pisca pošto su svi dobri pisci zapravo "diplomirani sanjari".

Možda to nisi znala, ali Vjekoslava Huljić je još kao dijete postala dvostruka dobitnica prve nagrade časopisa Dječja iskra koji joj je dodijelio Zlatno pero za najboljeg mladog književnika te dobitnica prve i druge nagrade časopisa Modra lasta. No, unatoč rano iskazanom literarnom talentu, nije odmah odlučila postati spisateljicom već je završila Pravni fakultet. Premda je položila pravni stručni ispit, bliži su joj bili "zakoni srca, nego zakoni papira". Pisanje je, ističe, njezin život, profesija, strast i ljubav. "Kad me pitaju što radim u slobodno vrijeme, ja kažem da pišem. I to je istina, tome sam uvijek posvećena" - kazala je.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic Vjekoslava kao djevojčica

Možda vas zanima Želiš da tvoja koža izgleda mlađe? Onda nikako ne bi trebala zanemariti ovo osnovno pravilo Rubrika Beauty Beauty

Široj javnosti prvenstveno poznata kao autorica tekstova pjesama koje je napisala za neke od najvećih pjevačkih zvijezda, poput Jelene Rozge, Petra Graše, Danijele Martinović i Doris Dragović. U karijeri je napisala više od 600 pjesama, a najdraže su joj stihovi balada. Ipak kazala je kako ne bi izdvajala ni jednu je sve ovisi o trenutku:"Malo mi je najdraža Provedinca, malo Ja sam rojen da mi bude lipo, ovisi, ali balade su bliže mojoj duši."

Stvarna "žena, majka, kraljica"

Vjekoslava je u dugogodišnjem skladnom braku s Tončijem Huljićem u kojega se zaljubila na prvi pogled. Sreli su se na splitskoj Rivi, a u prijašnjem intervjuu za 24 sata se prisjetila tog trenutka i kako je prvo primijetila njegove plave oči."Prvo sam upala u njegove plave oči. U njima je pisalo da vrijedi plivati. Bio je zgodan, drugačiji, imao je ono nešto, onu karizmu što obara. Prohodali smo u ljeto. Ljeto još traje, a mi se volimo. Upoznali smo se jako mladi i nadam se da ćemo ostarjeti mladi. Često se pitam je li to bila providenca? Postoje ljudi s kojima si cijeli cjelcati – kazala je.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Moja obitelj je moj najveći ponos!

Posebno je, ističe, ponosna na svoju obitelj, na ljubav i poštenje koju su njezinim sestrama, Suzani i Brankici, utkali roditelji. A najponosnija je na svoju djecu. Ivan i Hana su najbolje, dodaje, što su Tonči i ona stvorili. Upitali smo postoji li savjet koji joj je majka udijelila, a koji bi ona voljela prenijeti svojoj kćeri Hani, za koju često ističe kako joj je najbolja prijateljica. Vjekoslava nam je odgovorila u svom stilu, "Savjet je taj da možeš sve i da trebaš sanjati. Žene su u stvari lavice te premda djeluju krhko, one mogu mijenjati svijet. Žene su istinske čarobnice". Također, ne smatra kako život provodi u suprugovoj sjeni jer je svjetla pozornice nikada nisu zanimala.
"Nikada me nisu privlačila svjetla reflektora. Pisac stvara u samoći i tišini, u glavnoj ulozi je njegovo djelo, a ne on".

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mama💚

A post shared by Hana (@hana.huljic) on

Uvijek sam ostala svoja!

Tajnu svoga uspjeha vidi u tome što je uvijek ostala svoja, "Uvijek sam ostala svoja, čak kada su mi se svi smijali. Možda te život vodi tamo i amo, ali treba ostati svoja. Ja sam još kao djevojčica znala da želim pisati i slijedila sam svoje snove. Također, potrebno je uložiti veliki rad i trud."  Ponosna je što je uspjela ostvariti balans između posla i obitelji jer se ženama njihove zasluge često umanjuju.
A Vjekoslava je već spremna za nove radne pobjede. Najavila je kako je već napisala novi roman za mlade u kojem će progovoriti o problemu migracije, a u njega je uplela elemente znanstvene fantastike. Također, u pripremi je i novi, drugi po redu roman za odrasle koji će sudeći po svemu dosad viđenome naići na veliki interes hrvatske javnosti.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0