Stars

U kina uskoro stiže film 'Ona je rekla' o dvjema hrabrim novinarkama i borbi koja je ujedinila sve žene

  • Danas gotovo da nema žene koja nije upoznata sa svim zlodjelima Harveyja Weinsteina i MeToo pokretom
  • Sve što se u posljednjih 5 godina dogodilo dugujemo dvjema ženama - Jodi Kantor i Megan Twohey koje su skupile hrabrost i napisale knjigu koja je u konačnici dovela do Weinsteiovog pada
  • Prema ovoj knjizi snimljen je film 'Ona je rekla' sa Zoe Kazan i Carey Mulligan u glavnim ulogama koji sredinom studenog stiže u kina

Svaki veliki filmski festival na svijetu, pa tako i onaj u Lincoln Centru u New Yorku, Harvey Weinstein je redovito posjećivao dok je bio na vrhuncu moći. Ovoga tjedna, gotovo pet godina otkako su Jodi Kantor i Megan Twohey progovorile o njegovom sustavnom zlostavljanju, film o njihovom radu 'Ona je rekla' premijerno će biti prikazan na filmskom festivalu u New Yorku.

Baš poput sjajnih novinarskih trilera kao što su 'Svi predsjednikovi ljudi' ili 'Spotlight', film 'Ona je rekla', utemeljen na istoimenoj knjizi o aferi Weinstein, prati dvije novinarke i dobitnice Pulitzerove nagrade koje igraju Zoe Kazan i Carey Mulligan, dok neumorno rade na pronalaženju dokumenata, mučnih i nužno potrebnih detalja i Weinstenovih žrtava, te pomaganju žrtvama da ispričaju svoju priču. Režiju potpisuje redateljica Maria Schrader s čijim smo se radom imali prilike upoznati u briljantnoj Netflixovoj seriji 'Unorthodox'.

Možda vas zanima Harveyju Weinsteinu sud odredio kaznu! U zatvoru će provesti naredne 23 godine Rubrika Life&style Life&style

"Napisale smo našu knjigu jer smo osjećale da ova priča pripada svima, a ne samo nama", rekla je Jodi Kantor. "Bilo nam je vrlo važno da su žrtve predstavljene s integritetom i osjetljivošću, a to je također bio i The New York Times, naše radno mjesto. Određene scene odvijaju se prilično točno onako kako su se stvarno i dogodile, neke stvari su izmišljene ili promijenjene, a tu su i neke koje se nisu doslovno dogodile, ali imaju tu vrstu dublje istine koja je stvarno u skladu s onim što se dogodilo ili kako smo se tada osjećale”, objasnila je.

Kad su Zoe Kazan i Carey Mulligan potpisale uloge Jodi i Megan, provodile su vrijeme s novinarima ne samo da vide kakvi su na poslu, već i u svojim privatnim životima. Knjiga detaljno opisuje istragu, ali scenarij filma je onaj koji dodaje detalje o životima obitelji Kantor i Twohey. Obje su bile zaposlene majke koje su pokušavale uskladiti poslovne obveze i ovu priču, istovremeno pokušavajući biti prisutne za svoju djecu kod kuće.

Možda vas zanima Procurila šokantna poruka Harveya Weinsteina o Jennifer Aniston: Treba je ubiti Rubrika Stars Stars

U vrijeme istrage, Megan je upravo bila dobila bebu, a njezina borba s postporođajnom depresijom također je prikazana u filmu. Carey je, kaže Megan, tom dijelu priče iz njezinog osobnog života pristupila s posebnom osjetljivošću i brigom, a sigurno je doprinijelo i to što je i sama imala iskustva s postporođajnom depresijom nakon što je rodila svoje prvo dijete prije sedam godina. “Osjećala sam se kao da je stvarno provela puno vremena sa mnom i proučavala mene i moju obitelj na način zahvaljujući kojem je bila u stanju ne samo prikazati razumijevanje za mene, već i prikazati ovo stvarno osobno, pa čak i teško razdoblje u mom životu, na vrlo točan način i s puno poštovanja,” zaključila je.

 | Autor: IMDB IMDB

Danas, pet godina nakon što je izvorno izvješće objavljeno, svi znamo kako ova priča završava. Ne samo da je rad Jodi, Megan i ostalih novinara doveo do Weinsteinova pada i na kraju ga poslao u zatvor, već je on bio i katalizator za pokret neviđenih razmjera koji traje do danas. Kao što je Carey Mulligan rekla kada ju je njezina kći pitala na kojem filmu radi: “Pa, radi se o ove dvije žene, one su novinarke i pričaju priče. Ali ono što je nevjerojatno u priči koju su ispričale je da je na neki način promijenila svijet.'"

Photo: Universal Pictures

Komentari 0