Life&style

Harveyju Weinsteinu sud odredio kaznu! U zatvoru će provesti naredne 23 godine

  • Producent Harvey Weinstein proglašen je krivim za seksualni napad i silovanje 24. veljače, a danas mu je kazneni sud u Manhattanu izrekao visinu zatvorske kazne
  • Prema odluci suca Jamesa Burkea, nekadašnji filmski moćnik u zatvoru će provesti 23 godine
  • Odluku su u sudnici imale priliku i čuti njegove žrtve zlostavljanja koje su ga optužile

Harveyju Weinsteinu, nekadašnjem filmskom mogulu koji je proglašenim krivim za silovanje i seksualni napad 24. veljače, kazneni sud na Manhattanu danas je odredio zatvorsku kaznu u trajanju od 23 godine

Možda vas zanima Procurila šokantna poruka Harveya Weinsteina o Jennifer Aniston: Treba je ubiti Rubrika Stars Stars

Odluku o visini zatvorske kazne donio je sudac James Burke na saslušanju na kojem su bile prisutne i žene koje su optužile producenta, uključujući i ženu nad kojom je prisilno izvršio oralni seks. 

Podsjetimo, odvjetnici su za Weinsteina zatražili minimalnu kaznu od samo pet godina, zbog onemoćalosti i već prilično okaljanog imena. Otkad je 24. veljače osuđen za spomenute zločine, Weinstein od presude u veljači dio vremena proveo u bolnici na Bellevue na Manhattanu, gdje je podvrgnut operaciji srca i ugrađivanju stenta. Prema riječima njegovog glasnogovornik Juda Engelmayera, Weinstein se osjećao grozno, ali optimistično.

Weinstein će nakon izricanja kazne uodmah biti prebačen u zatvor u saveznoj državi New York. Prema predviđenom protokolu, morat će se otuširati i proći tretman protiv ušiju, a nakon toga morat će pogledati video o prevenciji samoubojstva.  

Weinstein se ne osjeća krivim za optužbe
 

Bivšeg filmskog mogula 67-godišnjeg Harveyja Weinsteina brojne su žene optužile za seksualno nasilje, od seksualnog uznemiravanja i napastvovanja do silovanja. Od listopada 2017., kada je u New York Timesu i The New Yorkeru detaljno iznijet niz uznemirujućih optužbi protiv producenta, više od 80 žena, uključujući glumicu Asiu Argento, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow i Lupitu Nyong'o, optužilo je producenta za seksualno zlostavljanje. No, zastare i drugi čimbenici spriječili su većinu njih da pokrenu i pravni postupak.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Weinsten je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od pet optužnica proizašlih iz svjedočenja glumice Jessice Mann, koja je izjavila da ju je silovao 2013. i bivše asistentice produkcije Miriam “Mimi” Haleyi koja ga je optužila za seksualni napad 2006. Svjedočilo je i nekoliko drugih žena, uključujući glumicu iz serije Soparanos Annabella Sciorru, čime se pokušao dokazati obrazac ponašanja Harveya Weinsteina.

Haleyi je rekla da je upoznala Weinsteina na premijeri filma i kasnije mu prišla u potrazi za poslom; dao joj je posao u svojoj tvrtki Weinstein, u reality showu "Project Runway." Ispričala je da ju je napao u srpnju 2006. i to pozvavši je u svoju kuću na Manhattanu. Izvadio joj je tampon iz vagine i prisilio je na oralni seks unatoč njezinim riječima "Ne, ne, ne želim da se to dogodi. To se neće dogoditi “, rekla je sudu. Sedam godina kasnije Weinstein je silovao Mannu, koja je poroti rekla da je bila nova u Hollywoodu kad je upoznala Weinsteina na zabavi u Los Angelesu, a odrasla je u ruralnom dijelu države Washington. Tijekom prvog sastanka, Mannova ga je morala izmasirati "kako je ne bi morao dirati". Otada joj je obećavao uloge kako bi je držao u svojoj blizini. Silovanje se dogodilo 2013. u hotelu u kojem je odsjedala, Doubletree na Manhattanu. Trebali su se tamo naći na doručku, no Weinstein se popeo u njezinu sobu, injektirao si lijekove za erekciju i silovao je.

Ipak, porota sastavljena od pet žena i sedam muškaraca oslobodila ga je dvije najteže optužbe, za predatorski seksualni napad, za što se može dobiti doživotni zatvor, te silovanje Mann s predumišljajem.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0