Life&style

Kriv je! Harvey Weinstein osuđen je za seksualno nasilje, ali ne za najteža djela

  • Nakon suđenja koje je trajalo pet tjedana bivši hollywoodski mogul Harvey Weinstein proglašen je krivim po dvije točke optužbe, ali osolobođen po dvije najteže
  • Da podsjetimo, sudilo mu se seksualni napad na producenticu Miriam Haleyi te silovanje glumice Jessice Mann
  • Više od 80 žena optužilo je producenta za seksualno zlostavljanje što se pretvorilo u MeToo pokret
  • I miss7 ima izuzetno važnu kampanju pod nazivom NIKAD VIŠE u suradnji s Nanom Nadarević. Cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena.
     

Bivši filmski mogul 67-godišnji Harvey Weinstein koga su brojne žene optužile za seksualno nasilje, od seksualnog uznemiravanja preko napastvovanja do silovanja što je i dovelo do Me Too pokreta danas je osuđen na osnovu dvije optužnice - kriminalnog seksualnog čina u prvom stupnju te silovanja u trećem stupnju, našom terminologijom osuđen je za seksualni napad. Ipak, porota sastavljena od pet žena i sedam muškaraca oslobodila ga je dvije najteže optužbe, za predatorski seksualni napad, za što se može dobiti doživotni zatvor, te silovanje Mann s predumišljajem.

Weinsten je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj od pet optužnica proizašlih iz svjedočenja glumice Jessice Mann koja je izjavila da ju je silovao 2013. i bivše asistentice produkcije Miriam “Mimi” Haleyi koja ga je optužila za seksualni napad 2006. Svjedočilo je i nekoliko drugih žena, uključujući glumicu iz serije Soparanos Annabella Sciorru čime se pokušao dokazati obrazac ponašanja Harveya Weinsteina.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Od listopada 2017., kada su u New York Timesu i The New Yorkeru detaljno iznijet niz uznemirujućih optužbi protiv producenta, više od 80 žena uključujući glumicu Asiu Argento, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow i Lupitu Nyong'o optužilo je producenta za seksualno zlostavljanje. No, zastare i drugi čimbenici spriječili su veliku većinu njih da pokrenu i pravni postupak.

Obje žene, Mann i Haleyi su svjedočile. Haleyi je rekla da je upoznala Weinsteina na premijeri filma i kasnije mu prišla u potrazi za poslom; dao joj je posao u svojoj tvrtki Weinstein, da radi u reality showu "Project Runway." Ispričala je da ju je napao u srpnju 2006., prije polaska u Los Angeles i to pozvavši je u svoju kuću na Manhattanu. Izvadio joj je tampon iz vagine i prisilio je na oralni seks unatoč njezinim riječima "Ne, ne, ne želim da se to dogodi. To se neće dogoditi “, rekla je sudu. Sedam godina kasnije Weinstein je silovao Mannu, koja je poroti rekla da je bila nova u Hollywoodu kad je upoznala Weinsteina na zabavi u Los Angelesu, a odrasla je u ruralnom dijelu države Washington. Tijekom prvog sastanka, Mannova ga je morala izmasirati "kako je ne bi morao dirati". Otada joj je obećavao uloge kako bi je držao u svojoj blizini. Silovanje se dogodilo 2013. u hotelu u kojem je odsjedala, Doubletree na Manhattanu. Trebali su se tamo naći na doručku, no Weinstein se popeo u njezinu sobu, injektirao si lijekove za erekciju i silovao je.

I miss7 je pokrenuo izuzetno važnu i veliku kampanju čiji cilj je podizanje svijesti o važnosti borbe protiv seksualnog nasilja. Naziv kampanje je NIKAD VIŠE, a naša partnerica u projektu Nana Nadarević, mlada žena koja je inspirirana filmom "One su bombe", ali i događanjima iz naše svakodnevice, pokrenula lavinu na svom Instagram profilu motivirajući žene da govore o vlastitim iskustvima sa seksualnim nasiljem. Nana je primila stotine i stotine priča žena iz Hrvatske, ali i regije koje su iz prve ruke pričale o doživljenom seksualnom zlostavljanju.

Kao društvu svakako nam nedostaje empatije za svakodnevno uznemiravanje ili zlostavljanje koje žene doživljavaju na poslu, u školi, na ulici, u javnom prijevozu, ali i vlastitoj kući i obitelji. Previše toga doživljava se kao "normalna stvar". Kampanja NIKAD VIŠE tako će se baviti propitivanjem sive zone seksualnog nasilja, odnosno dvojbenim situacijama seksualnog uznemiravanja oko kojih još uvijek nije dovoljno podignuta svijest. To će svakako biti jedan od naših glavnih ciljeva.
 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0