Stars

'Tár' se snažno dotiče cancel kulture: Prisjetili smo se zvijezda koje su prošle godine doživjele sličnu sudbinu

  • Film Tár će se napokon ovog tjedna početi prikazivati u hrvatskim kinima
  • Genijalna psihološka drama zahvaljujući kojoj bi Cate Blanchett mogla dobiti svog trećeg Oscara priča je o padu izmišljene skladateljice i dirigentice Lydije Tár
  • Sve ono kroz što prolazi glavna junakinja neodoljivo podsjeća na brojne primjere kulture otkazivanja kojima posljednjih godina sve češće svjedočimo

'Tár', psihološka drama koja ovog tjedna stiže u kina i u kojoj je glavnu ulogu briljantno odigrala fenomenalna Cate Blanchett priča je o padu izmišljene skladateljice i dirigentice Lydije Tár, jedne od najvećih u povijesti i prve žene ravnateljice velikog njemačkog orkestra. Njezin put ka dnu počinje kada jedna od njezinih bivših učenica počini samoubojstvo, ostavljajući poruku u kojoj optužuje Lydiju za neprimjereno ponašanje, a što nepovratno uništava svaki segment njezinog života.

Iako je u središtu radnje fiktivni lik, sve ono kroz što prolazi glavna junakinja neodoljivo podsjeća na brojne primjere kulture otkazivanja kojima posljednjih godina sve češće svjedočimo. Od Johnnyja Deppa koji je zbog optužbi bivše supruge ostao bez angažmana u piratskoj franšizi koja bez njega nema previše smisla do dvostrukog oskarovca Kevina Spaceyja s kojim nakon što je izbačen iz Netflixove serija 'Kuća od karata' zbog šokantnih optužbi gotovo nitko osim hrvatskog redatelja Jakova Sedlara nije htio surađivati, primjeri cancel kulture pokazali su nam svu bešćutnost koja s njima stiže.

 | Autor: Pixsell/ABACA Pixsell/ABACA

Za posrnule zvijezde svijet nema milosti pa se opravdano pitamo ima li uopće života nakon ovakvih slučajeva. Jer kada ti se jednom uskrati ono od čega je satkana bit tvojeg postojanja i ono nešto za što si rođen i što radiš najbolje, što ti uopće od života preostaje? Odgovor na ovo, ali i brojna druga pitanja najbolje će dati vrijeme, a mi smo se prisjetili imena onih koji su u protekloj godini otkazivanje osjetili na vlastitoj koži. 

Kanye West

Kanye je jedna od posljednjih slavnih osoba otkazanih u posljednjoj godini. Od njegove svađe s Taylor Swift do najnovijih problema koji su doveli do prekida njegove suradnje s Adidasom i Balenciagom, čini se da mu sve što kaže samo stvara nove probleme. Zbog uvredljivih riječi kojima je poznati reper zasuo mnoge, Adidas je izdao i javno priopćenje o prekidu partnerstva. Naveli su da tvrtka "ne tolerira antisemitizam i bilo koju drugu vrstu govora mržnje" te da su komentari koje je dao protekle godine, posebice protiv same tvrtke, bili "neprihvatljivi, puni mržnje i opasni". Njegovi antisemitski komentari bili su savršena prilika za brend da konačno stane na noge, budući je Ye imao i osobni sukob s Adidasom još prošlog ljeta kada ih je optužio da su ukrali dizajn njegovih Yeezy Slides i implementirali ga u svoj novi model - Adilette 22 sandale. Osim problema s Adidasom, povremeno su mu blokirani i računi na društvenim mrežama, a hoće li se ikada uspjeti vratiti, zasad je još uvijek teško reći.

Možda vas zanima Kultura otkazivanja: Je li nestala opcija da čovjek ispravi vlastite greške? Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

James Franco

Netko tko vreba maloljetnike i koristi svoj položaj za seksualno iskorištavanje drugih miljama je daleko od prihvatljivog ponašanja, a upravo se s ovakvim optužbama susreo poznati glumac. Naime, od 2018. godine kada su se prve optužbe pojavile, pet žena je odlučilo podijeliti svoja iskustva. Njegovo posljednje pojavljivanje na televiziji bilo je u HBO-ovoj seriji 'Kronike Times Squarea' u kojoj su mu redatelj i producent dopustili da nastavi svoju ulogu u seriji unatoč problemima koji su s njim povezani. Ne samo da ga je tijekom posljednje godine otkazala javnost, već je i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Seth Rogen također prekinuo vezu s njim, istaknuvši da nema namjeru surađivati s njim u budućnosti. Iako se polagano krenuo vraćati glumi, njegova je popularnost daleko od nekadašnje.

 | Autor: Pixsell/EXPA Pixsell/EXPA

Matt Damon

Tijekom intervjua za Sunday Times u kolovozu prošle godine Matt Damon je otkazan zbog iznošenja LGBTQ+ uvreda sve dok ga njegova kći nije prozvala. Mnogi obožavatelji poznatog glumca su bili šokirani kada je priznao da 'nije bio svjestan' činjenice da je riječ p*der koju je koristio bila uvreda protiv LGBTQ+ zajednice. Pripadnici LGBTQ+ zajednice smatraju to duboko uznemirujućim te vjeruju da glumac, da nije bilo prozivke njegove kćeri, ne bi prestao s uvredama.

JK Rowling

Autorica Harryja Pottera proteklu godinu definitivno neće pamtiti po dobrome. U vrijeme kada LGBTQ+ zajednica postupno postaje priznata i prihvaćena od strane javnosti, slavna je spisateljica podržala transfobnu ženu usporivši time daljnji napredak i evoluciju društva koje se napokon posljednjih godina krenulo pomicati s mrtve točke u pravom smjeru. Žena koju je podržala objavila je tweet u kojem stoji: "Muškarci se ne mogu pretvoriti u žene", a što je apsolutno neprihvatljivo usred procesa stvaranja sigurnog prostora za pripadnike LGBTQ+ zajednice. Otkako se pojavio ovaj problem, mnogi su okorjeli obožavatelji Harryja Pottera krenuli bojkotirati sve što ima veze s njihovim omiljenim junakom, a neki su čak uklonili i svoje tetovaže inspirirane slavnim čarobnjakom.

Možda vas zanima Tram 11 otkazani? To je jedan od najsmiješnih spinova naše lude društvene stvarnosti Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Will Smith

Teško da je itko uspio zaboraviti skandal koji je Will Smith izazvao na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara. Iako su uslijedile različite reakcije zbog njegovog iznenadnog obrušavanja na Chrisa Rocka, čini se da su oni koji su osudili njegov postupak nadjačali one koji su ga podržavali. Njegovo agresivno ponašanje te večeri na dodjeli Oscara osudili su i drugi glumci, gotovo složno izjavivši da se nasilje nikada ne smije tolerirati. Od tada mu je Akademija zabranila da se pojavli na ceremoniji dodjele tijekom idućeg desetljeća.

 | Autor: Pixsell/Reuters Pixsell/Reuters

Ellen DeGeneres

Žena koja je godinama bila miljenica publike, iza kamere je, čini se, bila potpuno druga osoba. Sve je više onih koji su iznijeli optužbe protiv Ellen, a što je kasnije dovelo do razotkrivanja njezinog pravog lica. Osim što voli zapovijedati, ljudi su otkrili i da je nepristojna, da određuje stroga i čudna pravila za svoje osoblje, da je rasistkinja te da voli posramljivati ljude. Navodno se čak nikada nije ispričala ni za posramljivanje maloljetnika, tada 11-godišnjeg Bena Gravoleta kojeg je zadirkivala na račun njegove debljine, a lista neugodnosti koje joj se stavljaju na teret posljednjih je mjeseci sve duža.

James Corden

Poznatog voditelja Jamesa Cordena već se bezbroj puta prozivalo i otkazivalo, a što najbolje pokazuje da je sve više onih koji su svjesni njegovog pravog lica. Jedan od prvih problema s kojima se susreo je bio kada ga je jedan restoran u New Yorku prozvao zbog uvredljivog ponašanja, a nakon čega su mnogi na Twitteru i TikToku podijelili svoja osobna i nevjerojatno detaljna iskustva. Tko zna, možda je ovoga puta doista uspio potrošiti sav kredibilitet.  

 

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0