Stars

"Ovo je poremećaj, nekontrolirano čupam obrve i trepavice"

Sara Sampaio, inače Viktorijina anđelica, podijelila je sa svojim pratiteljima na Instagramu kako boluje od jedne neobične bolesti - trihotilomanije, a mi smo odlučile istražiti o čemu je riječ

Portugalski model Sara Sampaio pozvala je svoje pratitelje na Instagramu da joj postavljaju pitanja (svima znana nova opcija) dok je bila zaglavljena u prometnoj gužvi, a jednu je osobu zanimalo što radi sa svojim obrvama. Naizgled banalno pitanje otvorilo je temu o kojoj prekrasna manekenka nije do sada javno govorila. Naime, njezin odgovor bio je prilično šokantan.

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

"Pa, pokušavam ih ne dodirivati, ali nažalost patim od trihotilomanije i kidam ih. Dakle, imam puno praznina u njima i samo koristim olovku za obrve da popunim praznine," odgovorila je 27-godišnjakinja.

Možda vas zanima Kako se sve mulja s fotkama Victoria's Secret modela Rubrika Life&style Life&style

Nakon toga javili su joj se brojni obožavatelji koji također boluju od te bolesti, a upravo to potaknulo ju je da sa svima podijeli svoju priču. Prvo je napisala što je to uopće trihotilomanija, a nakon toga podijelila je svoju priču. 

Napisala je kako se bolest kod nje javila kada je imala otprilike 15 godina i da je sve počelo tako što je prvo počela čupati trepavice. Potom je počela nekontrolirano čupati dlačice iz obrva, a priznala je i da su te epizode bile puno gore kada je bila pod stresom ili kada nije radila ništa, odnosno dok je gledala televiziju ili čitala knjigu. Objasnila je i kako je prava sretnica što ima čvrste obrve i što joj dlake ponovno brzo naraste. 

 

 

❤️

A post shared by Sara Sampaio (@sarasampaio) on

Na kraju je poslala lijepu poruku svojim fanovima: "Budite uvijek ljubazni prema ljudima, nemojte osuđivati. Ovo je psihološki poremećaj koji ljudi ne mogu jednostavno samo zaustaviti."

Trihotilomanija je stanje u kojemu osoba ima nekontroliranu potrebu čupati svoje dlake iz korijena - trepavice, obrve i kosu. Javlja se samo kod dva do četiri posto populacije. Ova je bolest u istoj kategoriji mentalnih bolesti kao što su tikovi i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Obično se javlja u tinejdžerskoj dobi i češće pogađa žene nego muškarce.

Možda vas zanima Opa, i one jedu?! VS anđelice otkrile tajne svoje prehrane Rubrika Life&style Life&style

Trihotilomanija se klasificira kao poremećaj kontrole impulsa u kojemu osoba osjeća veliku napetost koja nestaje kada iščupa vlas iz kose, obrva ili trepavicu. Kod nekih je osoba riječ o blažem obliku poremećaja pa ga je moguće kontrolirati, dok dio oboljelih potpuno nekontrolirano čupa kosu do te mjere da ostaje bez dlaka na tijelu na tom području na kojemu ih čupa. 

Još uvijek nije otkriven pravi uzrok ove bolesti, no njezinom razvitku mogu doprinijeti stres i anksioznost pa ih svakako izbjegavaj. 

 

 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0