Stars

Ona je prva krenula u napad protiv Weinsteina, a danas glumi samu sebe u filmu 'Ona je rekla'

  • Ashely Judd je doživjela seksualno uznemiravanje od strane Harveya Weinsteina još tijekom snimanja filma 'Kolekcionar' iz 1997., a prva je progovorila o njegovim zločinima godinama prije drugih žena
  • Uz to što je bila jedna od brojnih žrtava Harveyja Weinsteina, Ashley je tri puta u životu bila silovana, a tijekom jednog je silovanja i ostala trudna 
  • U filmu 'Ona je rekla' koji govori o istrazi 'The New York Timesa' koja je srušila Harveyja, Ashley glumi samu sebe u nekim ključnim trenucima same priče 

Osim što je kroz tri desetljeća dugu karijeru dokazala da je sjajna i super talentirana glumica, Ashely Judd je postala i jedna od glavnih pokretačkih sila u pokretu za prava žena tijekom posljednjih nekoliko godina. Ova je nevjerojatno hrabra i od najranijih dana žestoka feministica oduvijek progovarala o svim onim temama o kojima mnogi radije biraju šutjeti, a bila je i prva koja je progovorila protiv Harveya Weinsteina godinama prije nego što su druge žene smogle hrabrosti izaći u javnost sa svojim pričama.

Prvo je 2015. napisala članak za 'Variety' u kojem nije poimence spomenula Weinsteina, da bi nedugo nakon toga podijelila svoja iskustva za 'The New York Times', a kada je napokon odlučila reći sve o mračnim tajnama ovog mogula. Osim o Weinsteinu, u svojim je memoarima iz 2011. godine progovorila i o seksualnom zlostavljanju koje je pretrpjela od strane brojnih muškaraca, uključujući i neimenovanog člana svoje obitelji, priznavši da je rano i neprimjereno bila izložena seksu zbog majčinih afera s muškarcima. Otkrila je i da je svjedočila kako se njezina mama Naomi, koja je u travnju počinila samoubojstvo, uplitala u tučnjave s muškarcima, uključujući i jedan incident kada je njezina majka potegnula pištolj.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ashley je detaljno opisala napade na nju kada ju je jedan muškarac dvaput silovao dok je drugi promatrao, nakon čega ju je zlostavljao drugi odrasli muškarac, otkrivši da je tada imala 15, najviše 16 godina, a upravo kako bi se suočila sa svime što je proživjela i preživjela, Ashley je čak i upoznala čovjeka koji ju je silovao 1999. godine.  "Završili smo u stolicama za ljuljanje i sjedili zajedno uz potok. I rekla sam mu, "Jako sam zainteresirana čuti priču koju ste nosili sve ove godine’", rekla je o njihovom susretu dodavši: “Nije mi ništa trebalo od njega, ali bilo je divno vidjeti da se on iskupio i izrazio svoje duboko kajanje, jer je liječenje od tuge unutarnji posao.”

Možda vas zanima U kina uskoro stiže film 'Ona je rekla' o dvjema hrabrim novinarkama i borbi koja je ujedinila sve žene Rubrika Stars Stars

Na summitu 'Women in the World' održanom 2019., Ashley je sebe opisala kao 'triput preživjelu žrtvu silovanja' priznavši da je jedno od silovanja rezultiralo začećem: “Jako sam zahvalna što sam mogla pristupiti sigurnom i legalnom pobačaju jer taj silovatelj, koji je iz Kentuckija, kao i ja, a živim u Tennesseeju, ima prava očinstva u Kentuckyju i Tennesseeju. Morala bih dijeliti skrbništvo sa silovateljem.”

Kada se u listopadu 2017. odlučila obračunati s Harveyjem Weinsteinom, otkrila je da ju je pokušao natjerati da ga gleda kako se tušira, a nakon toga ga je tužila za seksualno uznemiravanje i klevetu. Savjet da ga sredi, priznala je, dala joj je i njezina majka, pokojna pjevačica Naomi Judd, oduševljena kćerinom smjelošću da progovori o svemu, pa ne iznenađuje da je Ashely objeručke prihvatila da glumi samu sebe u filmu 'Ona je rekla' koji prati istragu New York Timesa o Harveyu Weinsteinu. "Bilo je vrlo ohrabrujuće kada je netko konačno htio poslušati i učiniti nešto po tom pitanju. A film je bio sljedeći korak u tome", rekla je nakon svjetske premijere filma na festivalu u New Yorku.

U filmu 'Ona je rekla', Ashley glumi samu sebe u dvije ključne scene - u jednoj, novinarki Timesa Jodi Kantor (glumi je Zoe Kazan) prepričava svoje iskustvo Weinsteinovog seksualnog uznemiravanja tijekom snimanja filma 'Kolekcionar' iz 1997., a u kasnijoj sceni, film dokumentira trenutak kada je pristala biti imenovana u istrazi 'The New York Timesa'.

Možda vas zanima Procurila šokantna poruka Harveya Weinsteina o Jennifer Aniston: Treba je ubiti Rubrika Stars Stars

U režiji Marije Schrader, film 'Ona je rekla' temelji se na istoimenoj knjizi dviju novinarki Timesa, Jodi Kantor i Meghan Twohey koje glume Zoe Kazan i Carey Mulligan, a Ashely i Zoe su pohvalile promjene koje su primijetile da su se dogodile u filmskoj industriji nakon pokreta #MeToo.

Izvještavanje Jodi Kantor i Meghan Twohey nagrađeno je Pulitzerovom nagradom 2018. za 'eksplozivno, dojmljivo novinarstvo koje je razotkrilo moćne i bogate seksualne predatore, uključujući optužbe protiv jednog od najutjecajnijih holivudskih producenata, dovodeći ih na odgovornost za dugo zataškavane optužbe o prisili, brutalnosti i ušutkavanju žrtava, čime je potaknuta svjetska rasprava o seksualnom zlostavljanju žena'.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ashley Judd (@ashley_judd)

Zahvaljujući svim ovim hrabrim ženama, 70-godišnji Harvey Weinstein proglašen je krivim za seksualno napastovanje i silovanje i trenutačno služi 23-godišnju zatvorsku kaznu u New Yorku, a osim toga ga čeka i suđenje u Los Angelesu gdje će se suočiti s više optužbi za seksualno zlostavljanje te odgovaranje za nepristojan napad na ženu u Londonu za što su ga optužile britanske vlasti. Film 'Ona je rekla' stiže u kina 18. studenog.

Photo: Shutterstock

Komentari 0