Stars

Massimo Savić: ''U životu sam se susretao i s anđelima i s vragovima''

  • Uoči početka boutique turneje “Vještina” kojom Massimo Savić u suradnji s miss7 obilježava 15. obljetnicu svog legendarnog albuma, suradnica miss7 Marija Krznarić razgovarala je s pjevačem o njegovim brojnim strastima, najvećem strahu, beskrajnoj ljubavi i jednom susretu koji je promijenio sve  
  • Massimo nikada nije ni pokušao bivati ono što nije, uljepšavati sliku sebe u javnosti i skrivati svoje demone, kao ni anđele. Njegov životni put poznat je koliko i glazbeni, a oba ta puta podjednako su ga odredila i posjela na sam vrh glazbene scene

“Ne bih ti se svidio, sigurno, da zaviriš u mene…”, pjeva Massimo Savić u svojoj pjesmi “Lice varalice” uvjerljivo kao i uvijek, toliko uvjerljivo da bi nas gotovo mogao i zavarati. Međutim, to lice poznajemo desetljećima i sve bi nam mogao “prodati” osim praznoga lica varalice i “golih zidova” duše.  Još od njegovih početaka kao frontmana u grupi Dorian Gray 80-tih godina prošlog stoljeća, ovaj umjetnik nastupio je otvorena srca i uma. Nikada nije ni pokušao bivati ono što nije, uljepšavati sliku sebe u javnosti i skrivati svoje demone, kao ni anđele. Njegov životni put poznat je koliko i glazbeni, a oba ta puta podjednako su ga odredila i posjela na sam vrh glazbene scene. 

Možda vas zanima Jesenski broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: miss7 miss7

Vještina kojom svaku pjesmu učini svojom izrodila je i kultni istoimeni album. Upravo Massimov koncert i obilježavanje 15. obljetnice “Vještine” čitateljice portala miss7 odabrale su kao omiljeni izlazak s prijateljicom. Stoga ovom istarskom glazbeniku nije preostalo drugo nego prihvatiti poziv obožavateljica i uputiti se na turneju po hrvatskim gradovima, a nama je to sjajan povod da Massimu postavimo i neka pitanja na koja prije nije odgovorio. 

Možda vas zanima Massimov i miss7 spektakl: Otkrivamo nove datume i sve gradove boutique turneje "Vještina" Rubrika Life&style Life&style

Rođeni ste 6. lipnja ‘62. godine. To nije baš brojka koju bismo birali kad bismo mogli birati datum rođenja. Jeste li praznovjerni? Jesu li vašim životom više vladali „vragovi“ ili „anđeli“?

Susretao sam se s jednima i drugima, no anđeo koji je bio presudan u mom životu moja je supruga Eni. Susret s njom sve je promijenio, a rezultirao je još jednim anđelom, našom Mirnom.

Znači li to da nemate neke rituale, primjerice prije ili poslije koncerta, prije ulaska u avion…neke sitnice za koje vjerujete da će donijeti sreću ili otjerati nesreću?

Ne bih rekao da sam praznovjeran u tom smislu, no prije koncerata neophodan mi je mir i koncentracija. Uvijek osjećam veliku odgovornost prema svojoj publici te se zbog njih trudim na pozornicu popeti maksimalno pripremljen i fokusiran. Zbog toga prije koncerta ne dajem intervjue i sve vanjske distrakcije pokušavam svesti na minimum.

Kažu da imate veliku tremu prije koncerta. Je li posrijedi upravo taj osjećaj odgovornosti prema publici ili možda nesigurnost, perfekcionizam... Čega se ustvari plašite?

Ne radi se o strahu nego o spomenutoj odgovornosti prema publici, a trema je odraz te odgovornosti. Iznimno mi je bitno da zamišljeno uspijem prenijeti svojoj dragoj publici što vjernije i što uspješnije, a ne samo odraditi koncert.

 

 | Autor: miss7 miss7

Što je vaš najveći strah u privatnom životu i karijeri?

Obitelj mi je na prvom mjestu, stoga je prirodno da se najviše brinem za njihovu dobrobit. Sve ostalo je sporedno.

Kao dijete često ste se selili; živjeli ste malo u Italiji, pa malo u Istri, potom ponovno u Italiji i na kraju i u Australiji, gdje ste proveli najosjetljivije, tinejdžerske godine. Što je bio razlog tih čestih mijenjanja adresa?

Moja majka razvela se od oca kad sam imao tri godine i tada smo se odselili prvo u Italiju. A u Australiju smo otišli kod njezine sestre. Majci je nedostajao dom pa smo se vratili kad sam završio 6. razred. Otac je preminuo još dok sam bio dječak, a majku sam izgubio prije mnogo godina. Nije lako ostati bez roditelja, nekako imaš osjećaj da si sam na svijetu.

Je li to stalno mijenjanje okruženja za vas bilo traumatično ili vam je kao dječaku i adolescentu bilo uzbudljivo, zanimljivo?

Moje djetinjstvo nije bilo sasvim konvencionalno, ali bilo je izrazito zanimljivo. Sve ima svoje prednosti i mane, ali mogu reći da me upoznavanje drugih kultura u tim formativnim godinama obilježilo na pozitivan način.

Umjetnici su često nemirna, nomadskog duha. Koliko vam je važno „skrasiti se“?

Otkad sam upoznao svoju suprugu Eni i njenu obitelj, prestao sam tragati za nekim udaljenim planinama. Oni su postali moje korijenje i uz njih sam shvatio što to znači pripadati.

 | Autor: miss7 miss7

Već smo spomenuli vašu suprugu Eni koja vas prati emotivno pa i fizički kad god je to moguće gotovo 30 godina. Što vam je kod nje najvažnije?

Eni mi je pokazala važnost obitelji. Kada sam taj dio napokon usvojio, sve ostalo bilo je lako. Teško je ukratko opisati što sve Eni ima, ona ima sve. Najbolje me razumije na svim razinama, sa mnom je kroz dobro i loše. Ona je moja učiteljica, najbolja prijateljica i srodna duša.

Vaša kći Mirna sada je zrela žena; uspješna voditeljica, nedavno je magistrirala novinarstvo. Vas troje jako ste povezani. Kako ste podnijeli njeno osamostaljivanje, odlazak iz obiteljskog doma, pa i ono što očevima često teško pada – novog muškarca u njezinu životu, njezinog dečka?

Naša Mirna moj je najveći životni uspjeh. Mirna me oduševljava iz dana u dan i na nju sam neizmjerno ponosan. Za sve svoje uspjehe sama je zaslužna i nikada nije tražila ni prihvatila tatinu pomoć. Uporna je, vrijedna, neopisivo nadarena i prije svega divna osoba od koje svaki dan nešto naučim. Potpuno vjerujem njezinim odlukama i rasuđivanju te ima moju podršku u svim svojim poslovnim i privatnim pothvatima.

Mirna je vrlo duhovita, što potvrđuju brojni pratitelji njezina satiričnoga profila na Instagramu. Šali li se i na vaš račun? Kako to izgleda?

Naravno da se šali i na moj račun. Pa što je zabavnije nego zadirkivanje voljenog tate? Veliki sam obožavatelj njezina humora i odlično se nasmijem čak i kada sam joj ja na meti. 

 | Autor: miss7 miss7

Čini se da je od vas naslijedila interes za društvena i politička zbivanja. Mnogo čitate, gledate dokumentarne filmove. Malo je poznato da predano pratite političku situaciju te da aktivno sudjelujete u zaštiti prava žena. Što vas posebno zaokuplja?

Izrazito mi je važno biti informiran. Svaki dan započinjem pregledavanjem portala i novina kako bih držao korak s dnevnim društveno-političkim događajima. To je moj mali ritual bez kojeg ne mogu. Obožavam gledati dokumentarne filmove svih žanrova, od povijesnih i znanstvenih do dokumentaraca o životinjama i prirodi. Ista stvar je i s knjigama. Zanima me širok spektar tema, a u zadnje vrijeme posebno me privlače knjige o drugim kulturama, običajima, vjerovanjima...

Kako ocjenjujete današnje društvo? Što biste mijenjali kad biste imali neograničenu moć?

U ovom magazinu nema dovoljno mjesta da se navedu sve stvari koje bih htio promijeniti. Nemam nikakve ambicije imati neograničenu moć, ali se samo mogu nadati da će oni koji imaju moć donošenja odluka tu moć upotrijebiti za poboljšanje života građana, poštenu naknadu za rad, očuvanje klime i uklanjanje društvenih i ekonomskih nejednakosti. Uvijek sam na strani tzv. malog čovjeka koji najviše ispašta zbog lošeg političkog vodstva i kojeg najviše pogađaju društvene nepravde.

Zanimljivo je da ste prva privatna osoba u Hrvatskoj koja je dobila status „Superbrands“. To je kvalifikacija koja se uglavnom dodjeljuje pravnim osobama, poduzećima. Kako se to dogodilo i što vam to znači?

Stručno vijeće “Superbrands“ organizacije, sastavljeno od stručnjaka iz svijeta medija, biznisa, marketinga i odnosa s javnošću, ugodno me iznenadilo početkom ove godine kada mi je dodijeljeno to divno priznanje. Iznimno sam ponosan što je dugogodišnji rad i trud mojeg tima i moj prepoznat od publike i vijeća. To nipošto ne znači da smo se umislili, nastavit ćemo se truditi i održavati kvalitetu.

 | Autor: miss7 miss7

To je svakako pozitivna kritika vašem liku i djelu, a kritičari su vam i inače bili naklonjeni. Primjerice, Dražen Vrdoljak među prvima je prepoznao vaše potencijale. Jeste li se susretali s negativnim kritikama i kako ih proživljavate?

Kroz cijelu karijeru slušao sam sebe i svoj unutarnji glas koji me vodi i danas. Odavno sam si postavio iznimno visoke kriterije i ciljeve na kojima ustrajem, a prema reakcijama publike, izgleda da je to bila dobra odluka. Moji najžustriji kritičari su moja supruga i kći koje mi bez ustručavanja kažu što misle da treba mijenjati ili poboljšati. Naravno, uvijek su u pravu.

Je li teže „udovoljiti“ kritici ili sebi? Događaju li vam se sukobi želja i mogućnosti?

Kao što sam rekao, kroz cijelu karijeru slušam sebe i ostajem samodosljedan i autentičan. Moja publika tu je iskrenost prepoznala, stoga mi je drago da sam se odlučio za taj put. Sam sebi postavljam najveće ciljeve i trudim se pomicati vlastite granice.

Kako je biti Massimo? Kažete u jednoj pjesmi „Ne bih ti se svidio, sigurno, da zaviriš u mene...“ Sviđate li se sebi?

Čovjek kroz život prolazi kroz dobro i loše, uspone i padove... Smatram da je kroz sve turbulencije bitno ostati vjeran sebi, prihvatiti se kao cjelovitu osobu s lijepim i manje lijepim osobinama i odlukama te biti iskren prema sebi i svojoj okolini.

Možda vas zanima City break: Beč na posve nov način Rubrika Life&style Life&style

 

Slavite 15 godina od izlaska „Vještine“ koncertnom turnejom koja započinje u Kazalištu „Gavella“ u kojem je album svojedobno i predstavljen. Koliko su vam te stvari bitne – to povezivanje događaja u zajedničku priču? Vežete li se za mjesta, stvari, uspomene, brojeve?

„Vještina“ se s razlogom vraća u Gavellu. Pamtim tu atmosferu i čaroliju koja se dogodila tamo prije toliko godina, a ideja je u jednom drugom aranžmanu oživjeti tu magiju i dati joj jedan novi život, stvoriti novu uspomenu.

Ako izuzmemo umjetnika u vama, koje su vaše preostale vještine? Gdje bismo mogli očekivati Massima da se kojim slučajem zasiti glazbe?

Umjetnosti se nikada ne bih mogao zasititi. Postoji još toliko neostvarenih suradnji, aranžmana i projekata koje bih htio napraviti tako da ću se u skorašnje vrijeme teško zasititi umjetnosti. Zahvalan sam na svakoj prodanoj ulaznici i svakom pojedincu koji uživa u mojoj glazbi. Imam nevjerojatnu sreću što mogu živjeti od svoje velike ljubavi i strasti prema glazbi.

 | Autor: miss7 miss7

Jesenski broj miss7 magazina je na svim kioscima. Po cijeni od 25 kuna čeka te 276 stranica štiva koje će te pratiti cijelu sezonu. Također, uz svaki broj darujemo ruž ili sjajilo najtraženijih beauty brendova - NYX, Max Factor i Revlon.



 

Photo: miss7

Komentari 0