Life&style

City break: Beč na posve nov način

  • Već vam se vrti u glavi od uvijek istih preporuka što vidjeti u Beču
  • Ništa lakše. miss7 ima listu novih, cool i hip mjesta koja raspisuju suvremen imidž ovog najpoželjnijeg mjesta za život na svijetu    

Iako se uz spomen Beča uvijek lijepi stara carska patina, današnje je Economistovo najpoželjnije mjesto za život na svijetu jako vibrantno i kroji se prema zahtjevima vremena koje dolazi. Svaka nova galerija, bar, second hand shop ili restoran donosi pravila življenja i ponašanja generacije koja itekako pokazuje da Beč nije zastao u Kapucinskoj kripti na Neue Marktu gdje su zalegli gotovo svi Habsburgovci. Magazin miss7 je ozbiljnošću kustosa provjerio i popisao mjesta koja bi vam se trebala naći na bucket listi nakon što posjetite Albertinu, Državnu operu, Hundertwasserovu kuću, Demelovu slastičarnicu, Prater, Hofburg s muzejima i na kraju Schönbrunn.

Možda vas zanima Jesenski broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Pri vrhu popisa je restoran Salonplafond u bečkom Muzeju primijenjenih umjetnosti (MAK). Smješten u instituciji čiju je gradnju odobrio sam Franjo Josip nakon što ga je dvorska kamarila neviđeno gnjavila s time kako Beč mora dobiti muzej kojim će parirati londonskom netom otvorenom Victoria&Albert muzeju, Salonplafond moderna je interpretacija tradicionalnog bečkog restorana u kojem se o svakom pripremljenom jelu dobrano razmišlja kako bi vam proširilo gastronomska iskustva, baš kao što se u vrijeme gradnje zgrade u kojoj je smješten uz Ringstrasse grad iz srednjovjekovnih zidina po uzoru na Hausmanov Pariz proširio na Ring i preko njega. Glavnu dvoranu Salonplafonda, u kojoj se ističu obilježja renesansnog stila, dizajnirao je poznati bečki arhitekt Michael Embacher, a za svoje tagliatelle s govedinom ne bez razloga tvrde da su najbolje u gradu. Subotom se iz Salonplafonda najbolje uputiti na tržnicu Naschmarkt, uz koju se nalazi kafe i slastičarnica Vollpension. Ovo je mjesto izrazito popularno među modernim Bečanima pa ne bi bilo zgorega i rezervirati stol. U kuhinji pred vašim očima šarmantne bakice peku torte koje reklamiraju kao najbolje proizvode od brašna „od Beča do Tokija“, a miris i okus kolača služi kao katalizator dobre volje i razgovora među različitim generacijama posjetitelja.

 | Autor: miss7 miss7

Blizu tržnice bečki je sedmi distrikt koji se, zahvaljujući svojim inovativnim trgovinama, barovima, radionicama i umjetničkim inicijativama, nametnuo kao vodeći gradski stvaralački izvor. Ovaj nabujali kreativni hotspot omeđuju Neubaugasse i Burggasse, na čijem se broju 24 smjestio sad već kultni second hand shop Burggasse 24. Crossover vintage dućana, kafića i na drva grijane dvorane za čitanje tijekom zimskih mjeseci u svom maštovitom opuštajućem interijeru s visokim stropovima i blijedim zidovima nudi pristupačni second-hand fashion pa se ovdje za tridesetak eura može naći fantastična torba od noja iz sedamdesetih, ali i cipele iz zadnje kolekcije koje je Tom Ford dizajnirao za Gucci. One ipak stoje oko tisuću eura. Burggasse 24 pokrenula su dvojica milenijalaca i, naravno, hipstera kada su razmišljala o mjestu gdje bi se i sami voljeli motati. Nisu pogriješili. Njihovi susjedi iz Die Burgermachera ozbiljni su pak infišanici u dobar burger pa po organski uzgojeno meso za svoje fantastične proizvode potežu redovito do proplanaka u Salzkammergutu. 

 | Autor: miss7 miss7

Ekipa je ovdje istetovirana i ispirsana te iskreno oduševljena svakim novim gostom. Sličnog su stava i u nedalekom i već dobro poznatom hotelu 24 hours, gdje bez sustezanja odmah na početku poručuju: „Wa are all mad in here.“ Pa ti vidi. Njihov restoran 1500 foodmakers trenutačno je zatvoren zbog preuređenja, ali slutimo da će po ponovnom rođenju ubrzo opet biti the coolest pizzeria u gradu inspirirana sličnim restoranima u Santa Monici, Los Angelesu i Londonu. Kod foodmakera je hrana odlična, a sebi ne bi mogli pogledati u ogledalo da se na stolu nađe išta manje od odlične morske soli i maslinova ulja te domaće mekane focaccie. U produktivnom sedmom becirku, odmah iza muzejske četvrti koja danas u prostorima nekadašnjih carskih konjušnica okuplja muzeje moderne umjetnosti, naći ćete i Vaganistu – prvu ovdašnju slastičarnicu s veganskim sladoledom kao i prvu bečku dizajnersku trgovinu namještajem Das Möbel. Vlasnik Lothar Trierenberg i njegov tim pioniri su austrijske dizajnerske scene devedesetih godina, a svoj su concept store zamislili kao mjesto gdje se u kafiću može isprobati i kupiti namještaj. Izlažu dizajnere iz desetak zemalja, daju šansu onima koji se tek pomaljaju na dizajnerskoj pozornici, a sve uz devizu kako su svi dobrodošli jer svatko možda nema za dizajnerski kuhinjski stol od dvije tisuće eura, ali ima za šalicu dobre kave. Za jedinstven doživljaj spoja organskog bruncha sa satom joge, gudačkim koncertom ili dramskom predstavom preporučujemo posjetiti restoran Die Turnhalle u petnaestom okrugu. Na adresi Herklotzgasse 21 prije Drugog svjetskog rata bilo je kulturno i sportsko središte bečke židovske zajednice, a danas ovo kulturno-povijesno zdanje kroz platformu Turnhalle sjajno spaja proizvodnju i potrošnju umjetnosti.

 | Autor: miss7 miss7

Photo: miss7

Komentari 0