Stars
Balašević

Inicijativa Balaševićevih obožavatelja: "Autocestu Zagreb-Beograd treba nazvati po Đorđu Balaševiću"

  • Pojavila se nova inicijativa da se autocestu Zagreb-Beograd nazove po legendarnom kantautoru
  • Društvenim mrežama proširila se ideja jednog Đoletovog obožavatelja, što ti misliš o njoj?
  • Balašević je poznat po tome da je gradio, a ne rušio mostove, čak i u najtežim trenucima, a generacije koje su odrastale uz njega mu se sada žele odužiti

Na društvenim mrežama u Srbiji pojavila se ideja da se autocesta Zagreb-Beograd, u vrijeme SFRJ nazvana autocestom "Bratstva i jedinstva", preimenuje i bude nazvana po nedavno preminulom kantautoru Đorđu Balaševiću.

 | Autor: Pixsell/Luka Stanzl Pixsell/Luka Stanzl Balašević na održavanju koncerta u Areni Zgreb 2017. godine

Ideju je podijelio jedan Đoletov obožavatelj, Milan Janić, koji je rekao da je "odlazak Balaševića posebno teško pao jednoj generaciji koja je odrastala i sazrijevala uz njega. Mi ne znamo za život bez Balaševića..."

Mnogi su podržali prijedlog o tom imenu autoceste, istaknuvši na društvenim mrežama kako je "tako važna osoba, koja je svojim porukama pomirenja gradila veze između naroda regije zapadnog Balkana, nesumnjivo zaslužila da cesta koja povezuje Srbiju, Hrvatsku i BiH ponese njegovo ime".

Možda vas zanima Prisjetimo se najljepših pjesama Đorđa Balaševića, zapjevajmo zajedno i pustimo suzu... Rubrika Life&style Life&style

Balašević, jedan od najcjenjenijih glazbenika u regiji, preminuo je 19. veljače od posljedica zaraze korona virusom. Njegova je smrt potaknula ljude da se okupljaju diljem regije i izvode njegove pjesme. Deseci tisuća ljudi odavali su mu počast svijećama i cvijećem, ostavljajući mandarine i plišane zečeve u znak sjećanja na pojedine pjesme uz koje su odrastale generacije.

 | Autor: Pixsell/Marko Jurinec Pixsell/Marko Jurinec Đorđe Balašević u Varaždinu

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotomontaža zelenog putokaza na autocesti prema Zagrebu s imenom Đorđa Balaševića, uslijedile su pohvale i podrška, no to je i dalje samo prijedlog jednog od Balaševićevih obožavatelja.

"On nam je mnogo toga ostavio i mi osjećamo ogromnu zahvalnost, a postavlja se sada pitanje kako da mu se odužimo. Balašević je više puta rekao da je zaslužio ulicu u Novom Sadu, a kada je postao pisac rekao je – zaslužujem malo veću ulicu. Kako će Novi Sad to riješiti, nemam sumnju da će to biti kako dolikuje, ali ovo je pitanje malo šire – kako ćemo mu mi ostali građani Srbije zahvaliti", rekao je Janić.

"Zaljubiš se, Đole je tu. Slome ti srce, Đole je opet tu". Čitateljice se prisjećaju najljepših uspomena koje vežu uz njegove stihove

 | Autor: Pixsell/Duško Marušić Pixsell/Duško Marušić Balašević održao koncert u prepunoj pulskoj Areni 2019. godine

Dodaje i da je do te ideje došao razmišljajući o toj zahvalnosti. „Mislim da bismo davanjem imena putu pokazali jasnu poruku našim zapadnim prijateljima – Hrvatskoj i BiH, kako vidimo budućnost u našim odnosima. Ako mu damo ime po Đorđu Balaševiću, sasvim je sigurno da te odnose vidimo kao prijateljske, kao odnose suradnje, međusobnog razumjevanja i poštovanja“, naglasio je Janić.

Možda vas zanima Zaboravljeni Balaševićev intervju iz 1981. nakon svadbe: "Vjenčao sam se u trapericama - u četvrtak!" Rubrika Life&style Life&style

U Javnom poduzeću Putevi Srbije kažu kako oni nisu adresa za promjenu imena koridorima, niti znaju kakva je procedura, te da oni kao nazive prometnica koriste isključivo oznake državnih "cesta prvog i drugog reda", te europske oznake za autoceste.

Balašević je poznat po tome da je gradio, a ne rušio mostove, čak i u najtežim trenucima, a generacije koje su odrastale uz njega mu se sada žele odužiti. Što ti misliš o ovoj ideji?

 

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Photo: Pixsell/Ben Stansall

Komentari 0