Stars

Hrabra ispovijest glazbene dive o najvažnijoj borbi u životu: "Natjerali su me da se sramim..."

  • Toni Braxton oporavlja se od stresa koji je doživjela kada je doznala da je njezin život u opasnosti i da joj je hitno potrebna operacija
  • Pjevačici je 2008. dijagnosticiran lupus, a u opasnosti se našla nakon što je odgađala pretrage i kada je napokon otkrila da joj je 80% glavne arterije u srcu bilo blokirano
  • Nakon 15 godina borbe s bolešću zbog koje se neprestano suočava sa srčanim i bubrežnim komplikacijama, Toni je danas odlučnija no ikad nastaviti podizati svijest o lupusu, ohrabrena svime što je naučila tijekom svoje bitke

Svijet je već desetljećima poznaje kao pjevačicu, tekstopisca, pijanisticu, glumicu i televizijsku zvijezdu, kao ženu koja je prodala više od 70 milijuna ploča diljem svijeta i kao jednu od najprodavanijih umjetnica u povijesti, a odnedavno i kao iznimno hrabru na koju bismo se svi mogli ugledati, budući da je optimizam nije napustio ni u, za nju, najtežim danima.

Toni Braxton oporavlja se od stresa koji je doživjela kada je doznala da je njezin život u opasnosti i da joj je hitno potrebna operacija. Naime, 55-godišnjoj pjevačici 2008. je dijagnosticiran lupus, a zbog komplikacija koje je bolest uzrokovala bila je podvrgnuta operaciji nakon što su liječnici otkrili da joj je 80% glavne arterije u srcu bilo blokirano.

 | Autor: Instagram @tonibraxton Instagram @tonibraxton

Ova autoimuna bolest u kojoj tjelesni imunološki sustav greškom smatra zdrava tkiva stranim napadačima i napada ih umjesto da cilja na loše bakterije i viruse te uzrokuje upale koje mogu zahvatiti zglobove, kožu, bubrege, krvne stanice, mozak, srce i pluća, nije nešto što se treba shvaćati olako, a i sama Toni priznaje da je kao netko tko je bio hospitaliziran više puta nego što želi priznati, svjesna koliko je važno obavljati rutinske pretrage urina i krvi kako bi se procijenilo kako lupus utječe na njezine organe. Pa ipak, prošle je godine pogriješila neprestano odgađajući pretrage. "Stalno sam mislila 'ma dobro sam'. Bit ću dobro.' Ali moj liječnik je bio uporan i otišla sam se testirati u zadnjem tjednu rujna. Napravila sam specijalizirani test i pogledali su mi srce te vidjeli neke abnormalnosti", priznala je za PEOPLE. "Otkrila sam da mi treba koronarni stent jer je moja lijeva glavna koronarna arterija bila blokirana 80%. Liječnici su mi rekli da sam mogla imati snažan srčani udar, i da ne bih preživjela."

Možda vas zanima Christina Applegate se zbog teške bolesti oprašta od glume, ali ima nove planove Rubrika Stars Stars

"Bio je to traumatičan trenutak za mene. Bila sam u šoku", iskrena je. "Sjećam se tog dana jer su me prsa često boljela, baš jako. Mislila sam da sam samo tužna jer je moja sestra nažalost upravo preminula i pomislila sam, 'Vau, stvarno me boli srce zbog nje.' No ispostavilo se da sam, osim što sam bila tužna zbog svoje sestre, imala i ozbiljnih zdravstvenih problema. Moje tijelo mi se obraćalo, i govorilo mi da nešto nije u redu."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toni Braxton (@tonibraxton)

Samo dva dana nakon pretraga, Toni je imala hitnu operaciju prilikom čega joj je ugrađen stent i nakon čega je u bolnici provela nekoliko dana oporavljajući se. Iako priznaje da je i samo razmišljanje o tom iskustvu čini emotivnom, danas je jednostavno zahvalna što situacija nije rezultirala fatalnim srčanim udarom. "Gledam na to kao da je to bio blagoslov za mene jer mi sada više neće pasti ni na kraj pameti odgađati pretrage", dodala je. "Ako je sve što moram učiniti za svoj lupus i zdravlje bubrega piškiti u čašicu ili dopustiti da me bocnu i uzmu malo krvi, mogu piškiti u čašicu i mogu dati krv. Koliko puta trebam piškiti? Koliko bočica krvi trebaju?", našalila se.

Briga za zdravlje i trauma koja joj je otvorila oči jedan je od razloga zašto je udružila snage s Aurinijinom kampanjom 'Get Uncomfortable' uoči svibnja, mjeseca podizanja svijesti o lupusu. Ova inicijativa radi na poticanju i osnaživanju ljudi s lupusom i lupus nefritisom — vrstom teške bubrežne bolesti uzrokovane lupusom, da se ne osjećaju nelagodno i daju prioritet svom zdravlju odlaskom liječniku i obavljanjem rutinskih pretraga kako bi se spriječilo nepovratno oštećenje bubrega. Toni redovito naglašava da crnkinje i azijatkinje imaju četiri puta veću vjerojatnost da će razviti lupus nefritis, a rizik od smrti je zbog toga tri puta veći.

Možda vas zanima Marko Babić je objavama o svojoj bolesti, s osmijehom na licu, inspiracija mnogima. Sad je sve pretočio u knjigu 'Putovanje zvano igra' Rubrika Life&style Life&style

"Važno je napraviti te pretrage, jednostavne postupke jer nam je cilj živjeti dugo i dočekati starost. Znam da se svi ponekad bojimo otići liječniku. Ja sam se posebno bojala jer imam lupus, i nisam željela znati. Ali smatram da je to saznanje osnažujuće i mojim  liječnicima daje kontrolu nad mojim lupusom i zdravljem bubrega. A to je najvažnije", zaključila je, napomenuvši da se sada testira svaka tri mjeseca.

 | Autor: Instagram @tonibraxton Instagram @tonibraxton

Nakon 15 godina borbe s bolešću zbog koje se neprestano suočava sa srčanim i bubrežnim komplikacijama, Toni je odlučnija no ikad nastaviti podizati svijest o lupusu, ohrabrena svime što je morala naučiti na početku svoje bitke.

"Sjećam se kada mi je prvi put postavljena dijagnoza, čula sam za lupus, ali nisam znala ništa o tome. Nisam znala kamo ići, gdje tražiti pomoć, kome se obratiti. Vaši liječnici vam govore o tome, ali to samo zvuči kao priča učitelja Charlieja Browna, znate? Slušate i pitate se o čemu govore. Tako da  sam se morala educirati i bio je to prilično zastrašujući trenutak za mene", dodala, priznajući koliko ju je uz sve to bilo sram.

"Natjerali su me da se sramim. 'Nemoj nikome reći. Nećeš moći raditi. Nitko te neće zaposliti.' I tako sam sada zagovornik razgovora o ovoj temi. Nema tu mjesta sramu - zdravlje bubrega, zdravstvena skrb, lupus nefritis - važno je razgovarati o svemu tome", poručila je.

Danas, šest mjeseci nakon što joj je ugrađen stent, kaže da se osjeća dobro i da pomalo napreduje iz dana u dan, hvaleći svoju obitelj čija joj podrška redovito popravlja raspoloženje. "Postoje dobri i loši dani", priznaje ova mama dvoje djece. "Bit ću iskrena, ponekad me loši dani iznerviraju. Ja nisam super žena. Volim misliti da jesam. Volim se osjećati kao da sam ta opaka šefica cijelo vrijeme, ali ja sam također i čovjek. A kada mi tijelo kaže da usporim i opustim se, moram ga poslušati. Ali uvijek nastojim biti optimistična. Čaša je uvijek napola puna."

Photo: Instagram @tonibraxton

Komentari 0