Stars

Ashley Graham - djevojka koja pomiče granice

  • Priču o manekenki s oblinama koja pomiče granice kao i mnoge druge priče, intervje i puno modnih i beauty trendova pročitaj u miss7 magazinu, koji te čeka na svim kioscima na 276 stranica, za 25 kuna
  • Osim što pomiče granice, A shley Graham razbija tabue o ženskom tijelu i bolje progovara o samopouzdanju i samoprihvaćanju od bilo kojeg psihologa
  • Za miss7 magazin, Ivana Granić piše o tome kako se njezino modno carstvo vrijedno 10 milijuna dolara temelji se iskrenosti i nepokolebljivosti i kako je svojim stajalištima utjecala na osvještavanje nebrojenih mladih žena
     

“Zauzmi se za svoje obline, samopouzdanje je seksi.” To je jedna od temeljnih teza Ashley Graham, pionirke plus-size modelinga u svijetu. Iako zazire od naziva plus-size jer misli da nepotrebno etiketira žene, američka manekenka i body-aktivistica svojom je pojavom nesumnjivo pomaknula mnoge granice i srušila brojne okorjele tabue u nerijetko rigidnom svijetu mode i ljepote. Iako njezin put u modnom svijetu nije bio posut ružama te se suočavala s brojnim preprekama, nije odustajala, a to se 2016. konačno isplatilo. Te je godine osvanula na naslovnici ljetnog izdanja Sports Illustrated magazina. Ashley je za naslovnicu pozirala u seksi kupaćem kostimu, a fotografije su bile neretuširane. „Ja sam model koji voli svoje obline i ne boji se pokazati ih”, poručila je Ashley želeći da se sve žene osjećaju dobro u svojoj koži. 

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Ljetni broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Upravo ta naslovnica lansirala ju je u društvo manekenki poput Gigi Hadid i Kendall Jenner. Neposredno nakon toga, Ashley se pojavila u talent-showu “American Top Model” u kojem je preuzela ulogu sutkinje. Bio je to prvi put da plus-size model postaje sudac i donosi odluke vezane za sudbine budućih manekenki. Danas, osim uspješne karijere, Ashley ima i slavne prijatelje. Odlično se slaže s Kim Kardashian kojoj se, kako je sama istaknula više puta, beskrajno divi zbog svega što je učinila za demokratizaciju ljepote te za položaj žena s oblinama u modnom svijetu. Ipak, Ashley se ne opterećuje idejom da pronađe slavne prijatelje. Vrlo je svjesna tko je bio uz nju dok se probijala trnovitim putem – majka i sestra. Upravo ju je majka, za koju kaže da joj je najveća podrška, ohrabrila da ne odustane od modelinga kad su je napadali zbog njezinih proporcija. Ashley danas kaže kako je mama njezina najveća obožavateljica i da ju je uvijek dizala u trenucima velikih padova. S njom se nedavno pojavila u kampanji za vlastiti brend kupaćih kostima. Vrlo je bliska i sa sestrom Abigail. Ipak, ove vrste bliskosti Ashley nema s ostatkom obitelji. Odnosi s njezinom drugom sestrom, kojoj mediji ne znaju ni ime, te s ocem obavijen je velom tajne i u najmanju ruku kompliciran. Manekenka je jednom s javnošću podijelila bolnu priču o tome kako ju je otac, nakon što je doznao da ju je uočio jedan modni agent, posramio i rekao da mora smršavjeti. “Ako ti je agent rekao da smršaviš, smršavi”, rekao je otac tada petnaestogodišnjoj Ashley koju je komentar snažno pogodio.

 | Autor: profimedia profimedia

S obzirom na to da očevu pažnju i ljubav nije dobivala, Ashley ju je tražila u drugim muškarcima. S 14 godina već je bila vješta u flertu i zavođenju, a tome je doprinosila i činjenica da je nagli fizički razvoj za nju počeo već u četvrtom razredu osnovne škole. Prelazak u srednju školu u Nebraski, gdje je odrastala, za buduću zvijezdu bio je velika prekretnica, ali i velika trauma. Vršnjaci definitivno nisu imali previše razumijevanja za njene obline. Djevojke su je ismijavale, a njezin tadašnji dečko prekinuo je s njom jer se bojao da će postati debela poput njegove majke. Misleći da je krajnje vrijeme da krene u neki bolji život, 17-godišnja Ashley odlučila se preseliti u New York i postati model. Neki članovi obitelji Graham nisu bili sretni s tom odlukom, ali Ashley je već odlučila slijediti svoj san. U velikom gradu Ashley je prvi put osjetila slobodu i život bez ograničenja. Međutim, osupnuta idejom o životu bez nadzora, mlada manekenka prepustila se alkoholu i drogama te na to, kako se sama prisjetila u memoarima, trošila sav novac zarađen modelingom. Nije pomagala ni činjenica da je ni agenti ni kolegice manekenke nisu najbolje prihvaćali. “Ušetala sam u svijet mode i rekli su mi da sam prevelika. Rekli su mi da šutim. Rekli su mi da sam samo vješalica”, prisjetila se manekenka jednom prilikom, no uz majčinu pomoć smogla je snage da ne odustane od svojeg sna. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Iako 2010. godine Ashleyna karijera još uvijek nije bila na vrhuncu, sreća je pomazila njezin burni privatni život. Te se godine udala za filmskog producenta, redatelja i scenarista Justina Ervina. Par se upoznao 2009. godine dok su oboje volontirali u jednoj njujorškoj crkvi. Vrlo su brzo započeli idiličnu vezu i dogovorili se da će sa seksom, poglavito zbog Justinove čvrste vjere, pričekati sve do braka. Vjenčali su se godinu dana kasnije. I nakon mnogo zajedničkih godina par je sklon romantici. S obzirom na to da Justin živi u Los Angelesu, a Ashley u New Yorku, imaju pravilo da ne smije proći dva tjedna, a da se ne vide. Njihov brak nisu pratili skandali i čini se da žive u velikoj idili. Manekenka u svojem suprugu nalazi podršku i ne skriva da su, povrh svega što ih veže, najbolji prijatelji. Ove godine par će proslaviti devetu godišnjicu braka.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Od 2016. godine Ashleyn se brend razvija velikom brzinom. Iza nje su linije odjeće, kupaćih kostima i donjeg rublja, ali i knjiga memoara “Novi model: kako zapravo izgledaju samopouzdanje, ljepota i moć”. Vrijednost njezina brenda danas se procjenjuje na 10 milijuna dolara. “Ona je izazvala modnu industriju i svijet modelinga, ali i dovela u pitanje značenje ljepote u našoj kulturi”, rekao je Ivan Bart, predsjednik kompanije IMD Models, koja stoji iza Ashley. Vlastitog utjecaja i snažnog traga svjesna je i manekenka. “Mislim da je moje tijelo promijenilo živote mnogih ljudi. Koristila sam ga kao alat za razgovor o tabu-temama poput celulita ili masti na donjem dijelu trbuha. I koristila sam ga da upozorim na važnost afirmativnog razgovora sa samim sobom. I znam za živote koji su se zbog toga promijenili. Mlade djevojke i žene moje dobi pisale su mi govoreći da nisu voljele biti u svojoj koži sve dok nisu čule za moj životni put”, izjavila je manekenka. Jedna od njezinih glavnih misija jest naučiti žene da zavole svoje tijelo te prihvate njegovu ljepotu bez obzira na veličinu. O tome govori gotovo pri svakom javnom nastupu, a njezin TED govor, u kojem je poslala jako snažnu poruku, postao je viralan. “Modna industrija želi me etiketirati kao model čije su mjere plus-size. Ja mislim da sam baš po pravoj mjeri”, samopouzdano je rekla na pozornici. Zato se bori i protiv Photoshopa. Ljudi, naime, pokušavaju „popraviti” i ispeglati izgled njezina tijela na slikama, a ona inzistira na tome da njezine slike ostanu netaknute. “Ostavi to, to je stvarnost i o tome moramo razgovarati”, uporna je Ashley koja je svojim nepokolebljivim stavom zaradila poštovanje brojnih važnih lica modne industrije. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0