Stars
Sandra Bullock

10 glumaca koji su već sasvim srozanu karijeru uspjeli spasiti jednim filmom

  • Mnogi misle da jednom kad se dođe do blještavih svjetala Hollywooda onda dalje sve ide glatko, no nije tako
  • Šoubiznis je gadna zvijer, a da bi se dosegnula razina poput Cate Blanchett potrebne su godine muke, odricanja i odlučnosti
  • Ovih 10 sjajnih glumaca imali su 'crnu rupu' u karijeri, ali izvukli su se i vratili na staze slave s jednim uspješnim filmom

Koliko god da je teško doći do vrhunca u svijetu filma, zadržati svoje mjesto na vrhu Hollywooda možda je još teže. Nebrojene zvijezde prošle su kroz sito i rešeto filmske industrije prije nego što su uspjele postići uspjeh. Ovih deset glumaca su jednom jedinom izvedbom uspjeli spasiti svoje karijere od propasti. I to nisu neki glumci C produkcije, to su zvijezde poput Matthewa McConaugheya ili Sandre Bullock, koji su doživjeli renesansu karijere preokrenuvši sreću potpuno drugačijim žanrom ili su se pak posvetili ozbiljnijoj dramskoj ulozi.

10 glumaca koji su spasili svoje karijere jednim filmom

Sandra Bullock – 'Priča o prvaku' (2009.)

Znamo da je superzvijezda američkog Hollywooda Sandra Bullock bila ikona davno prije 2009. godine, ali istina je da je 'Priča o prvaku' Johna Leeja Hancocka zauvijek promijenila njezinu sudbinu. Uzimajući pomalo besciljne uloge u zoru novog tisućljeća, nije bilo jasno kojim putem Bullock pokušava ići, pojavljujući se u sladunjavim romantičnim komedijama i lako zaboravljivim dramama.

Ali, njena uloga u ovom filmu pokazala je studijima da je još uvijek sposobna za uspjeh na kino blagajnama (film je zaradio 309,2 milijuna dolara iz mizernog budžeta), ali i za obožavanje kritičara, osvojivši Oscara za najbolju glavnu ulogu te iste godine.

Robert Downey Jr – 'Iron Man' (2008.)

Kada pomisliš na rani Marvelov filmski svemir, vrlo je vjerojatno da će među prvim osobama na koju pomisliš biti Iron Man Roberta Downeyja Jr., lik koji je 2010-ih postao figura franšize vrijedne više milijardi dolara. Unatoč tome što su izdali filmove poput 'Hulka' i 'Fantastične četvorke' prije 2008., Marvel je tek nakon Iron Mana doista shvatio kakvog su velikana na kino blagajnama imali u svojim rukama.

I sam žustar pametnjaković, Downey Jr. bio je savršen za naslovnu ulogu, spasivši karijeru koju je prethodno proveo radeći naizgled nasumične drame, što nije dovelo do kasnijeg zvjezdanog statusa.

Hugh Grant – 'Paddington 2' (2017.)

Tijekom 1990-ih i ranih 2000-ih, Hugh Grant upao je rutinu stalno glumeći u britanskim komedijama s čudnim senzibiletetom. Istaknuo se u filmovima Richarda Curtisa, poput 'Ja u ljubav vjerujem' iz 1999. i 'Zapravo ljubav' iz 2003., pa se Grantu bilo nevjerojatno teško otresti ove brit-pop rom-com persone sve do objavljivanja 'Paddingtona 2' Paula Kinga 2017. godine.

Također promatrana kao nešto poput britanske institucije, serija filmova 'Paddington' bila je savršeno mjesto za napredak Granta, preuzimajući ulogu komične osobe koja je brzo postala hit među publikom i kritičarima. Sada je obnovio svoju karijeru, glumeći u filmovima kao što su 'Dungeons & Dragons: Čast lopova' i 'Wonka', gdje glumi Oompa Loompa.

Možda vas zanima Od modne piste do velikog platna: 20 manekenki koje su probale biti glumice. Manje ili više uspješno Rubrika Life&style Life&style

Michael Keaton – 'Birdman' (2014.)

Davnih 1980-ih i 1990-ih bilo je teško povjerovati da će američki glumac Michael Keaton ikada ostati bez posla, ali kad je krenulo novo tisućljeće, glumcu je počelo ponestajati sreće. Međutim, godinama kasnije, meksički redatelj Alejandro González Iñárritu spasio mu je karijeru, okrenuvši prethodnu ulogu Batmana Michaela Keatona naglavce, izdavanjem filma 'Birdman' iz 2014. godine.

Doista, radnja filma koji je dobio Oscara za najbolji film 2014., dobro je odražavala Keatonovu dosadašnju karijeru, govoreći priču o ispranom glumcu superjunaku, koji pokušava ponovno postati velik u filmskoj industriji. Od tada je Keaton je postao tražena zvijezda, a glumio je u filmovima poput 'Spotlight' Stevena Spielberga i 'Čikaška sedmorka' Aarona Sorkina.

Matthew McConaughey – 'Ubojiti Joe' (2011.)

Prethodno poznat kao glumac koji je svoje vrijeme isključivo provodio u sferama romantične komedije u kinematografiji, McConaugheyjeva se sreća preokrenula početkom 2010-ih kada je sklopio brojne suradnje visokog profila.

Mnogi ljudi pripisuju njegov uspjeh, s kojim je osvojio Oscara, filmu 'Dobri dileri iz Dallasa' 2013. godine, ali McConaughey je bio u pokretu puno prije toga. Zapravo, podcijenjeni krimić 'Ubojiti Joe' Williama Friedkina iz 2011. godine napravio je preokret od 180 stupnjeva u karijeri glumca.

Liam Neeson – ’96 sati' (2008.)

Irski glumac Liam Neeson ovih se dana smatra jednim od najomiljenijih akcijskih junaka moderne kinematografije, ali i istinski svestranom zvijezdom sposobnom za solidne dramske i komične izvedbe. Međutim, njegova uloga u filmu ’96 sati' iz 2008. godine promijenila je njegovu sudbinu, otvarajući vrata glumcu da preuzme potpuno novu granu glume, odbacivši blage drame u korist akcijskih filmova.

Premda film ’96 sati' nije bio veliki hit kod kritičara, bio je golem kod publike, zaradivši 226,8 milijuna dolara iz prilično skromnog budžeta, gurnuvši Neesona u središte žanra akcije, gdje je i danas. 

Leslie Nielsen – 'Ima li pilota u avionu' (1980.)

Ukratko, ako imenujemo najveće komičare na ekranu svih vremena, Leslie Nielsen bi nedvojbeno stao uz rame s Robinom Williamsom, Geneom Wilderom i Jimom Carreyjem. Ali, to je bio samo slučaj nakon njegove uloge u klasičnoj komediji 'Ima li pilota u avionu' iz 1980. godine. Zapravo, namjera redatelja Davida Zuckera, Jima Abrahamsa i Jerryja Zuckera bila je zaposliti glumačku postavu čiji su talenti bili u dramskom odjelu kako bi omogućili veću satiru na podžanr filmova katastrofe.

Sa svojom umrtvljenom duhovitošću i izvanrednim komičnim tajmingom, Nielsen je postao nevjerojatna zvijezda serije, pojavljujući se u drugim klasicima komedije kao što su trilogija 'Goli pištolj', 'Svemoguća misija' i 'Creepshow'. 

Robert Pattinson – 'Cosmopolis' (2012.)

Baš poput Matthewa McConaugheya, britanski glumac Robert Pattinson također je uživao u prilično eklektičnoj karijeri koja se značajno promijenila na pola puta. Još 2008. godine postao je zaštitno lice franšize 'Sumrak saga', serije filmova za mlade koja je pričala priču o vampiru koji se zaljubljuje u običnu Amerikanku, gdje je glumio uz Kristen Stewart i Taylora Lautnera.

Četiri filma kasnije i činilo se kao da je Pattinson zaglavio u ciklusu franšiznog snimanja filmova sve dok se David Cronenberg nije javio s 'Cosmopolisom' 2012., filmom koji će zauvijek uzdići njegov identitet kao glumca, što je dovelo do daljnje suradnje s braćom Safdie, Jamesom Grayem, Claire Denis i Robertom Eggersom u sljedećem desetljeću.

Channing Tatum – '21 Jump Street' (2012.)

Mnogi glumci s ovog popisa prešli su na žanr komedije, a Channing Tatum nije ništa drugačiji, rebrendirajući svoj imidž 'lijepog dečka' u hollywoodski humor. Nakon što je prije 2012. jedva bio u kontaktu s žanrom komedije, Tatum je surađivao s redateljima u usponu, Philom Lordom i Chrisom Millerom, zajedno s Jonahom Hillom u policijskoj komediji '21 Jump Street'.

Tatumov jasan smisao za žanr doveo ga je do daljnjeg uspjeha u filmovima poput 'Ovo je kraj' iz 2013. i 'Ave, Cezare!' iz 2016. godine, dodajući komičarske dijelove njegovom impresivnom životopisu.

Michelle Yeoh – 'Sve u isto vrijeme' (2022.)

Michelle Yeoh dugo je bila značajan dio moderne kinematografije, razvijajući se kao kaskaderka i akcijska zvijezda 1980-ih i 1990-ih, prije nego što se probila u hollywoodski mainstream krajem 20. stoljeća. Ali, nakon što se pojavila u filmu o Jamesu Bondu 'Sutra nikad ne umire' 1997. i u Oscarom nagrađenom filmu Ang Leeja 'Tigar i zmaj', njezina je karijera usporila, a glumica je uzimala manje opskurne uloge sve do dva desetljeća kasnije.

Film 'Sve u isto vrijeme' promijenio je igru na više načina, oživljavajući karijeru Yeoh dobitkom Oscara za najbolju glavnu glumicu, otvarajući joj vrata bezbrojnim novim projektima.

Charlie Sheen Možda vas zanima 10 hollywoodskih glumaca koji su sami sebi uništili uspješnu karijeru. Nitko im nije kriv... Rubrika Life&style Life&style
Photo: YouTube

Komentari 0