Native sadržaj

Trendovi u dekoracijama koji nikad neće izaći iz mode

  • Iako se trendovi u uređenju interijera neprestano mijenjaju, nerijetko i u najneočekivanijim smjerovima, neki su komadi stekli status istinskih klasika i postali bezvremenski
  • Neovisno o stilu uređenja, arhitekturi koja ih okružuje i osobnim preferencijama, određeni su komadi kao nezaobilazni akcenti u dekoriranju prostora preživjeli doslovno stoljeća i bili su prisutni redovito
  • Upravo njihova sveprisutnost najbolje govori o njihovom bezvremenskom karakteru i popularnosti koja ni nakon tolikih godina ne jenjava, a evo i kako odabrati i stilizirati komade koji će i godinama i desetljećima kasnije izgledati jednako atraktivno i suvremeno

Iako je Heraklit još davnih dana konstatirao kako je samo mijena stalna, nismo sigurni da bi se dizajneri interijera s njim složili. Istina je da se trendovi u uređenju interijera neprestano mijenjaju, nerijetko i u najneočekivanijim smjerovima, no neki su komadi stekli status istinskih klasika i postali bezvremenski, neovisno o stilu uređenja, arhitekturi koja ih okružuje i osobnim preferencijama. 

Iako je svaki takav komad svijet za sebe, kao nezaobilazni akcenti u dekoriranju prostora preživjeli su doslovno stoljeća i bili su prisutni redovito, kako u raskošnim baroknim dvorcima, tako i u skromnijim domovima, a upravo njihova sveprisutnost najbolje govori o njihovom bezvremenskom karakteru i popularnosti koja ni nakon tolikih godina ne jenjava. 

 | Autor: Foto: Lesnina

Jedino po čemu se današnji svijet dekoracija razlikuje od nekadašnjeg je to što više nije rezerviran samo za one najdubljeg džepa, već su jednako atraktivne opcije puno pristupačnije nego što su nekoć bile, a uz to je danas lepeza dostupnih opcija šira no što je ikad bila, kako koloritom, tako i korištenim materijalima te stilovima dizajna. 

Uz to, jedna im je stvar svima zajednička, a to je da su danas najpopularniji komadi oni izrađeni od prirodnih materijala. Baš kao nekada, drvo, keramika, staklo i prirodne tkanine najpoželjnija su opcija. Nekada je to doduše bilo iz prostog razloga što druge opcije nisu ni postojale, dok je danas ultimativni trend u uređenju interijera korištenje najodrživijih opcija, pa je jasno zašto je uređenje koje će se iz godine u godinu mijenjati ovisno o tome što diktiraju trendovi praksa koja sve više iščezava.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, keramička tegla za biljke

S tim na umu, dizajneri interijera sve glasnije zagovaraju bezvremenske komade koji će i godinama i desetljećima kasnije izgledati jednako atraktivno i suvremeno, a na to koliku ulogu igraju u davanju osobnosti našim životnim prostorima podsjetila je i dizajnerica interijera Antonela  Gaura iz Olivina: “Korištenje zrcala, svijećnjaka, figura, slika, vaza, cvijeća i drugih dekoracija unosi toplinu u naš dom jer dodaju osobnost i stil prostoru. Ove dekoracije stvaraju vizualni interes, odražavajući naše individualne preferencije i estetski izričaj. Zrcala povećavaju prostor i reflektiraju svjetlost, čineći ga svjetlijim i prostranijim. Svijećnjaci stvaraju ugodnu atmosferu i pružaju osjećaj  topline. Figure, slike, vaze i cvijeće dodaju teksturu, boju i osobnost prostoru, čineći ga živim i prijateljskim. Sve te dekoracije zajedno stvaraju harmonično okruženje koje odražava tko smo i što volimo, čineći naš dom mjestom gdje se osjećamo ugodno i dobrodošlo.”

Ljepota prostora koja se ogleda u ogledalima

Zrcala su još davnih dana prestala služiti tek provjeri našeg izgleda i postala su detalj koji dodaje glamur i eleganciju svakom prostoru.  U smislu funkcionalnosti, ogledala naše interijere čine svjetlijima jer disperziraju prirodno svjetlo te k tome stvaraju iluziju vizualno proširujući prostor. Malene dnevne sobe u trenu će izgledati prostranije dodamo li veliko ogledalo iznad kamina ili naslonimo li ga na središnji zid. Kako bismo prostor učinili što svjetlijim, poželjno ih je postaviti na dijelove prostorije do kojih prirodno svjetlo najviše dopire kako bi se reflektiralo na slabije osvijetljena područja, a gotovo da ne postoji prostorija u kojoj nisu dobrodošla. Iako svaki dekorativni komad doprinosi izgledu prostora, niti jedan nema toliku moć transormirati ga u tolikoj mjeri kao što to imaju zrcala.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Landscape zidno ogledalo

Bezvremenska elegancija svijećnjaka i svijeća

U vremenima kada električna rasvjeta nije postojala, svijećnjaci su bili nezaobilazni u svakoj prostoriji. Danas rijetko kada služe onoj prvotnoj svrsi, ali je zato njihov šarm neporeciv. Bilo da ih stavimo na policu iznad kamina, kadu, blagovaonski stol, noćni ormarić ili vrh komode, sa svijećnjacima uistinu ne možemo pogriješiti. Oni metalni posebno su elegantni i divno se uklapaju u minimalistički  uređene interijere, bilo da su izrađeni od mesinga, nehrđajućeg čelika ili kovanog željeza, dok staklene, a posebice one u bojama, češće biraju maksimalisti. S obzirom na sve prisutnije prirodne materijale u prostorima, neke od najpoželjnijih opcija su svijećnjaci izrađeni od drveta te oni od keramike i porculana koji će se uklopiti u apsolutno svaki prostor, neovisno o stilu uređenja.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Ambia Home svijećnjak

Izražavanje osobnosti kroz slike

Slike na zidovima su bezvremenski komadi u koje uvijek vrijedi investirati. Teško da postoji osobnija dekoracija od ove, a osim što će slike dati karakter prostoru u kojem se nalaze, njihov odabir mnogo toga otkriva o nama samima. Baš zato ih nikada ne bismo trebali birati vođeni trendovima, već isključivo osobnim preferencijama i emocijama. Hoćemo li cijeli zid prekriti mnoštvom onih koje su u nama izazvale neku emociju ili ćemo staviti tek jednu, ogromnu, koja će privući pogled svakoga tko kroči u naš dom, samo je na nama.

 | Autor: Foto: Lesnina, Monee staklene slike

Šarm figura

Skulpture i figure su još jedan jedinstven način da izrazimo svoj osobni stil i interese, a njihov će odabir, baš kao što je to slučaj i sa slikama, odražavati našu osobnost. Bilo da preferiramo elegantne i klasične dizajne ili one neobične i suvremene, važno je samo odabrati one koje će odgovarati našem ukusu i koje će našem domu dodati dašak vlastite individualnosti. Njihova prisutnost na radnim stolovima, policama, kaminima i u vitrinama uvijek će podići ukupnu vizualnu privlačnost prostorije, a njihova delikatna izrada i umjetnička ljepota čini ih idealnim žarišnim točkama koje dodaju dubinu našim domovima. Mogu se kombinirati s drugim ukrasnim  elementima kao što su slike, vaze ili biljke i zajedno s njima stvarati skladan i kohezivan izgled, a uklopit će se u bilo koji stil uređenja, bilo da je riječ radi o tradicionalnom, modernom, minimalističkom, rustikalnom ili eklektičnom. Poželjno je eksperimentirati s različitim rasporedima i grupiranjima kako bismo stvorili jedinstvene 'kolaže' koji pričaju priču ili se bave nekom određenom temom.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Ambia Home skulpture

Neodoljivost vaza

Malo što može uljepšati prostor kao što je to u stanju učiniti buket živog cvijeća, no koliko god on sam po sebi bio raskošan i lijep, posebno se ističe smješten u prekrasnu vazu. Štoviše, u prekrasnim vazama čak i 'najobičniji' detalji poput grana sa suhim lišćem djeluju impozantno. Bilo da želimo dodati dašak boje svojoj dnevnoj sobi ili želimo postaviti najraskošniji blagovaonski stol, vaze su svestran dodatak koji se može koristiti na razne načine i koji će svakoj prostoriji podariti dašak elegancije i stila. Dolaze u širokom rasponu boja, oblika i veličina, što ih čini svestranom opcijom za svaki prostor i svaki stil uređenja, a nerijetko će i prazne, izložene same za sebe, krasti poglede i uveličavati prostor.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Ambia Home keramičke vaze

Tegl(ic)e za cvijeće

Neupitno je da sobne biljke daju živost domu i da nas sama njihova prisutnost čini sretnima i bolje raspoloženima, a dobar odabir tegl(ic)a u koje ćemo ih smjestiti značajno može uljepšati naš prostor. U svijetu u kojem se priroda sve češće isprepliće s dizajnom i u kojem se stapaju elegantno i praktično, one izrađene od keramike redovito su najpoželjnija opcija koja ne funkcionira samo kao praktična posuda, već i kao umjetničko djelo. Naime, keramičke žardinjere, za razliku od plastičnih, manje zadržavaju višak vlage, sprječavajući truljenje korijena i druge probleme povezane s viškom vode, a njihova težina osigurava stabilnost, smanjujući rizik od prevrtanja, što je posebno važno za velike biljke. Uz to, keramičke tegle nude izvrsnu izolaciju, štiteći naše biljke od temperaturnih promjena, a sve ovo daje im značajnu prednost pred svim ostalima kada je u pitanju stvaranje zdravijeg i stabilnijeg okoliša za naše zelene ljubimice. U moru raznih oblika, veličina i boja, na nama je samo da odaberemo one koje će najbolje odgovarati stilu našeg uređenja.

Foto: Lesnina, Ambia Home tegla za cvijeće

Stalci za cvijeće

Iako su sobne biljke oduvijek bile dio naših domova, oni nikada nisu bili toliko zeleni kao što su to postali s pandemijskim danima pa je tako posljednjih godina tržište svega što ima veze s njihovim uzgojem i prezentacijom doživjelo pravi procvat. U skladu s time, dizajneri interijera sve češće guraju prekrasne, moderne stalke za cvijeće u prvi plan pa oni ne samo da drže naše biljke, već služe i kao središnja točka u prostoriji. Najbolje je to što ih doista možemo smjestili apsolutno bilo gdje, čak i ako živimo u ograničenom prostoru i tražimo način kako uljepšati malenu prostoriju. Bilo da smo ih zamislili u kupaonicama, dnevnim ili spavaćim sobama ili kuhinjama, stalci su izvrsna opcija za dodavanje malo zelenila, a moramo istaknuti i to da su posebno praktično rješenje za sve one koji sanjaju o zelenijem domu, ali im problem predstavljaju nestašni kućni ljubimci. Podizanje biljaka na stalke ne samo da je idealan kompromis u takvim slučajevima zahvaljujući kojemu će biljke ostati izvan dosega šapica i njuški, već je i dodatak našim domovima koji će ih u trenu učiniti šarmantnijima. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Ambia Home tegla za cvijeće

 

Photo: None

Komentari 0