Native sadržaj

Sjedeće garniture koje odražavaju individualnost i unose stil u tvoj dom

  • Sjedeće garniture komad su na kojem provodimo najviše slobodnog vremena, kakvu god zabavu preferirali, pa je od esencijalne važnosti da nisu samo estetski privlačne, već istovremeno i udobne i praktične
  • Za razliku od vodećih trendova u uređenju interijera kojima dominiraju jednostavnije estetike poput japandija i toplog minimalizma, za sjedeće je garniture poželjno da imaju nešto više osobnosti nego što se spomenutim estetikama spočitava
  • Posebno atraktivne boje u narednim mjesecima i dalje će biti one koje odražavaju boje iz prirode, a uz održivost kao sve bitniji faktor, izrađene su od prirodnih i organskih ili pak recikliranih i ekološki stvorenih materijala s maksimalnom dugotrajnošću

U kojoj se god godini nalazili, sjedeća garnitura uvijek će biti središnja točka svakog životnog prostora i nezamjenjiv komad koji definira smjer uređenja našeg doma. Na njoj se opuštamo, oko nje se okupljaju naši prijatelji i obitelj i na njoj provodimo najviše slobodnog vremena, kakvu god zabavu preferirali, pa je od esencijalne važnosti da nije samo estetski privlačna, već i udobna i praktična.

U obzir prilikom biranja sjedeće garniture treba uzeti mnoštvo faktora, od boje koja će se najbolje uklopiti u naš prostor, veličine koja će zadovoljiti sve naše potrebe bez da zaguši prostoriju, oblika koji će odgovarati estetici ostalih komada namještaja, jednostavnosti održavanja odabranog materijala i očekivanom životnom vijeku istoga, pa do toga ima li ležaj koji će nam možda ponekad biti potreban ili pak prostor za pohranu kojeg nikada nemamo dovoljno. 

Budući da je uz to jedan od najskupljih komada u našem domu, ona je dugoročna investicija koju ne valja shvatiti olako, a na što naglasak prilikom odabira stavljaju trenutačno vodeći trendovi, podsjetile su nas dizajnerice interijera - Antonela Gaura iz Olivina i Ivona Kalapač, na Instagramu poznata i kao @envon_interior. 

“Sjedeća garnitura je nešto što se prvo primijeti ulaskom u prostoriju. S obzirom na veličinu, ovakav komad namještaja treba se pažljivo birati, jer će svaki pogled završiti upravo na njemu. Zbog svoje veličine, prostor se prvo mora izmjeriti a onda u njega uklopiti garnituru jer u salonima namještaja djeluje sve idealno i po mjeri, a zaboravimo često da nije svaki dom veličine prodajnog prostora. Nakon što se odredi idealna veličina, ono što je još važnije od izgleda je udobnost koju vam vaša garnitura mora pružiti. Kada dobijete osjećaj ugode i opuštanja, onda ste sigurno na pravom putu u odabiru. Iako je funkcionalnost jedini trend koji nikada neće izaći iz mode, odabir boje i materijala često je u skladu s trendovima. Kod kupovine treba vrlo dobro izbalansirati između funkcije i estetike jer ipak je garnitura stvar u domu koja se ne mijenja svaki dan. Trendovi nam nikada ne trebaju biti misao vodilja stoga kod izbora estetskog djela, svjetliji tonovi i ugodni materijali su najčešći i dobro došli. Svjetliji tonovi poput bež i tople sive su vječniji, a ostatak prostora je s njima jednostavnije ukomponirati”, savjetuje Ivona.  

”Za 2024. godinu očekujem nastavak trendova kao što su neutralne boje, modularni dizajn, kvalitetni materijali, minimalistički pristup i udobnost, a neutralne, zemljane boje poput sive, bež, zelene i smeđe često su popularan izbor”, zaključuje Antonela.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, MID.YOU kutna garnitura

Udobnost je ključna

Koliko god neka sjedeća garnitura imala atraktivan dizajn, malena je vjerojatnost da će biti ozbiljan kandidat ukoliko udobnost u stopu ne prati estetski dio priče. Baš zato je ova značajka puno manje trendovski moment, a puno više postulat koji po važnosti prednjači pred svim ostalima. Poštujući ono već spomenuto pravilo da sjedeća garnitura kao ni bilo koji drugi komad svojom veličinom ne bi smjela zagušiti prostor, najpoželjnije opcije su u skladu s ostatkom prostora maksimalno komotne, prostrane i velike sjedeće garniture s jednako udobnim i debelim jastucima u prvom planu.

“Udobnost je ključna, pa se često traže garniture s punjenjem visoke gustoće i potporom za leđa te ležaljke i sjedala s funkcijama za podešavanje”, kaže Antonela, ističući da sjedeće garniture postaju i sve pametnije: “Ugrađena pametna tehnologija, kao USB priključci ili bežično punjenje za uređaje, postaje sve češća pojava u modernim sjedećim garniturama.”

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Carryhome kutna garnitura

Mekani i skulpturalni oblici

Za razliku od trendova u uređenju interijera općenito, a kojima dominiraju jednostavnije estetike poput japandija i toplog minimalizma, za sjedeće je garniture poželjno da imaju nešto više osobnosti nego što se spomenutim estetikama spočitava. Najpoželjniji odabiri i dalje su oni koji su izgledom suprotstavljeni minimalizmu, jednostavnosti i jednobojnosti, a fluidni, skulpturalni komadi s elegantnim oblinama opcija su s kojom ne možemo pogriješiti. Pomažući stvoriti opuštajuću i umirujuću atmosferu, mekane siluete dolaze u svim oblicima i veličinama, od velikih trosjeda do kompaktnih i udobnih dvosjeda, a u pravilu su vizualno ugodnije od kutnih garnitura te su iz tog razloga sve popularnija opcija. 

 | Autor: Lesnina Lesnina

Hrabre i odvažne nijanse

Kako su sjedeće garniture glavna žarišna točka u dnevnom boravku, one su idealna prilika da zablistaju u našoj omiljenoj boji ili uzorku, stvarajući moderan kontrast s paletom boja koja dominira ostatkom prostora. Možda su prigušeni zemljani tonovi i suptilne bež nijanse dobrodošle kao one koje prevladavaju u najpopularnijim stilovima uređenja interijera, no želimo li razbiti monotoniju takvih stilova, to ćemo najbolje postići konstrastnim i odvažnim nijansama poput vibrantne žute ili otmjene boje terakote.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Stylife kutna garnitura

Za sve one koje ideja hrabrih i odvažnih nijansi baš nikako ne privlači, svijetle boje i zemljani tonovi uvijek su siguran odabir, a neutralniji i suptilniji kolorit posebno su dobra opcija u prostorima s bogatim nijansama na zidovima ili u brojnim drugim detaljima.  Posebno atraktivne boje u narednim mjesecima i dalje će biti one koje odražavaju boje iz prirode poput duboke morsko plave, maslinasto zelene, nešto sivkastije boje kadulje ili pak tamnije zelene nijanse, poput bogate šume, paprati ili smreke.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Landscape trosjed

Bogate teksture

Baš kao što najpopularniji stilovi u uređenju interijera puno pažnje posvećuju bogatim teksturama, one su jednako dobrodošle i na sjedećim garniturama. Baršun, samt i bouclé i dalje su među najpopularnijim opcijama, a sve su popularnije i kombinacije materijala, boja i uzoraka. Komadi s izražajnim detaljima od toplog drva ili pak metala uvijek su poželjan kontrast koji će prostor začiniti na pravi način.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina  | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina

Održivi dizajn

Održivost je sve bitniji faktor u svakoj sferi našeg života, a izuzetak nije ni uređenje naših domova. Sve se glasnije zagovara odabir komada izrađenih od prirodnih i organskih ili pak recikliranih i ekološki stvorenih materijala, a jedan od vodećih kriterija pri njihovom odabiru je izdržljivost i dugovječnost. U duhu sve veće ne samo popularnosti, već i nužnosti održivijih opcija, odlično se uklapaju modularne sjedeće garniture koje nam svojom izuzetnom prilagodljivošću pružaju mogućnost da ih u narednim godinama jednostavno nadogradimo dodatnim elementima ovisno o našim potrebama. Modularne garniture pružaju nam fleksibilnost koja omogućuje  promjenu izgleda našeg prostora nakon nekog vremena te prilagodbu promjenjivim prostorima i zahtjevima, bez da moramo kupovati novi namještaj. Odabirom modularnih sjedećih garnitura one u trenu 'narastu' na suprotnoj strani, lako se nadograde ili im se nadoda dodatni element ili ležaj. 

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Pure Home Lifestyle kutna garnitura

Dizajnerski izgled s modernom funkcionalnošću

Jedan od trendova u porastu su sjedeće garniture koje, osim što djeluju lijepo i luksuzno, pružaju mogućnost pretvaranja u ležaj za spavanje. Legitimno je reći da sjedeće garniture na razvlačenje često nisu najelegantnija opcija, no sve je više brendova i dizajnera namještaja koji spajaju izuzetan i moderan dizajn s praktičnim i ergonomskim potrebama. Ovakve su opcije najpoželjnije u malenim stanovima u kojima ne postoji dodatna soba u kojoj bismo nekoga mogli ugostiti, a najčešće dolaze s prostorom za pohranu koji je u malenim prostorima također dobrodošao. Sve ovo čini ih jednom od najpraktičnijih opcija za sve one kojima je multifunkcionalnost i maksimalna iskorištenost prostora u kojem žive na samom vrhu liste prioriteta.

 | Autor: Lesnina Lesnina Foto: Lesnina, Beldomo Style kutna garnitura

Photo: Lesnina

Komentari 0