Native sadržaj

Pitali smo dermatologa je li beauty sleep samo mit ili san uistinu koristi našoj koži

  • Beauty sleep je jako popularan, a je li mit ili ima nešto u njemu, otkriva nam naš poznati dermatolog dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog.
  • Pomaže li kvalitetan san 'brisanju' podočnjaka i izgleda li koža bolje nakon odspavanih osam sati?
  • Ako se boriš s nesanicom, uz dobre vitamine i minerale u dodacima za prehranu možeš lakše usnuti

Kad pomislimo na 'beauty sleep', često si pomislimo na one divne večeri kad oprane kose s maskom na licu pogledamo epizodu omiljene serije i idemo spavati prije ponoći, kako bi nam koža bila svježa, a podočnjaci manji. Unatoč tome, stvarnost rijetko kad tako zbilja i izgleda, no to i nije tako strašno za našu kožu, kaže nam dermatolog dr. Dinko Kaliterna:

"Po meni je 'beauty sleep' mit. Jer ako spavate dugo ne znači da je to dobro za vašu kožu. Puno više vrijedi kvaliteta sna i dubina, nego sama duljina spavanja. Čak su neke studije pokazale da češće spavanje u kraćim intervalima od po 45 minuta puno bolje djeluje na odmor organizma, kao i na zdravlje i kvalitetu kože. Pa bi se trebalo više govoriti o kvaliteti sna - kad utonete u onaj duboki san, on ima najviše efekta. Ako spavate loše i budite se stalno, onda beauty sleep uopće ne djeluje", objašnjava.

 | Autor: Unsplash+ Unsplash+

Koliko trebaš spavati ovisi o tvojim navikama i obvezama, dok se god dobro osjećaš. Za kvalitetan san važno je i da se osjećaš ugodno, pa provjeri dotok zraka u sobu, ugodnost kreveta i ukloni sve izvore plavog svjetla barem sat vremena prije nego odeš spavati.

"Nekome je dovoljno spavati četiri sata, dok neki ne mogu bez osam, devet sati. Po mome iskustvu i studijama, tu puno doprinosi popodnevni san, takozvana siesta, koju vole Španjolci i Meksikanci. To sad i Japanci uvode na posao jer su im radnici puno produktivniji nakon kraćeg odmora na poslu", otkriva nam dermatolog. 

Kako kaže, popodnevno drijemanje je najčišći i najbolji oblik beauty sleepa, iako je, naravno, izgled kože vrlo individualan i san ne garantira da će pomoći s njezinim vanjskim izgledom ako su prisutni i drugi problemi. "Ne mogu reći da san direktno pomaže koži, ali pomaže da se čovjek odmori i da se 'razbije' razina stresa. Neki ljudi imaju podočnjake na koje ne utječe san, ali nakon dobrog odmora svakako možemo puno svježije i odmornije izgledati", zaključio je Kaliterna.

 | Autor: Unsplash+ Unsplash+

San prilagodi sebi, bio on dug cijelu noć ili ga više voliš odraditi u kraćim periodima. Slušaj svoje tijelo kako bi bila svježa i odmorna svaki dan. A ako imaš problema sa snom i nikako se ne možeš kvalitetno odmoriti, postoji nekoliko načina kako možeš poboljšati kvalitetu sna. Najukusniji od njih su svakako gumeni bomboni VitaYummy Sleep support koji sadrže jedinstvenu mješavinu L-triptofana, hmelja i vitamina B6 te pomažu pri uspavljivanju i donose mirniji san. Uz benefite koje donose ovi gumeni medvjedići, veliki plus im je i neodoljivi okus borovnice, no ipak pripazite na preporučenu količinu prilikom uživanja u njima.

Kad uz VitaYummy gumene medvjediće lakše postaneš uspavana ljepotica, u svoju rutinu možeš ukomponirati i ukusne VitaYummy Collagen medvjediće kao savršen dodatak za zdravu i mladoliku kožu koji dolaze u okusu trešnje. Gumeni medvjedići VitaYummy Collagen + Vitamin C, Biotin & Zinc citrate sadrži vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, kostiju, kože, krvnih žila i zubi. Biotin doprinosi održavanju normalne kose i kože. Cink doprinosi održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju. 

Photo: Unsplash+

Komentari 0