Native sadržaj

Ništa ne grije dušu kao deserti koje su nam pripremale naše mame i bake: sastavili smo top listu omiljenih slastica vaše i naše mladosti

  • Iako danas možemo birati između najmodernijih deserata i egzotičnih okusa, ništa nas ne može utješiti i razveseliti kao slastice koje nas vraćaju u djetinjstvo – jednostavne, ali čarobne poput najtoplijeg zagrljaja
  • Možda su nastajale od skromnih sastojaka, ali su uvijek nosile bogatstvo emocija, mirisa doma i ljubavi koja se ne zaboravlja 
  • Upravo su to okusi kojima se vraćamo kad god nam trebaju toplina, sigurnost i osmijesi iz nekih davnih, sretnijih i bezbrižnijih dana, a evo i kojih pet pamtimo kao najslađe

Danas možda možemo birati između mousseova od matcha čaja, panna cotte od lavande ili deserata napravljenih s čokoladom s 80% kakaa, ali iskreno, kada nas uhvati nostalgija, kada dan jednostavno ne ide onako kako smo zamislili, ili ide dobro, ali ga svejedno želimo učiniti još malo slađim i čarobnijim, ništa ne djeluje bolje od tanjura punog uspomena, mirisa djetinjstva i okusa  zagrljaja koje su nam davale mame, bake i tete.

U vremenu kada je sva sreća svijeta stala u jedan emajlirani tanjur i nije trebala nikakav poseban filter, neumorno su nam pripremale deserte koje i danas jednako volimo i koji su, iako su bili pripremljeni od najprostijih namirnica koje se moglo pronaći u svakom domaćinstvu i u vrtu ispred kuće, bili puni okusa toliko božanstvenih da ih do današnjeg dana ništa nije uspjelo nadmašiti, i vjerojatno nikad ni neće. 

 | Autor: Blogrosse/Pexels Blogrosse/Pexels Foto: Blogrosse/Pexels

Baš zato, uz sve egzotične okuse i Instagram-friendly tanjure, kad god nam treba nešto što će nas zbilja utješiti i vratiti u dane kada smo nosili razbijena koljena i veliku mašnu na glavi, i kada nam je bilo dovoljno čuti “evo, mama ti je nešto spremila”, mi se vraćamo nekim starim znancima koji nisu samo deserti, već uspomene na najljepše dane i koji vrijede više i od cijele slastičarnice.

Od nekih nam bezvremenskih slatkih klasika srce još uvijek zaigra brzo kao kad smo bili klinci, uvijek nas iznova podsjećajući da je ponekad najfinije upravo ono što je najjednostavnije – pripremljeno s malo vanilin šećera, prstohvatom cimeta i velikom dozom ljubavi, a ovih će pet slastica u našem srcu uvijek imati posebno mjesto.

Fritule – male kuglice sreće

Kad bi kuhinja zamirisala na fritule, znali smo da dolazi neko veselje – bilo Božić, bilo neka fešta, ili samo petak poslijepodne kad bi  mama odlučila zasladiti nam dan. S grožđicama ili bez njih, s rumom, rakijom ili limunovom koricom i posute šećerom u prahu, jeli  smo ih prstima i bili masni od uha do uha, uz puno smijeha i glazbe s radija, dok iz zdjele ne bi nestala i posljednja. 

 | Autor: Tom Adabi/Pexels Tom Adabi/Pexels Foto: Tom Adabi/Pexels

Šnenokle – pahuljasti oblaci u tanjuru

Sjećaš li se osjećaja kada si prvi put kušala šnenokle - snježno bijele, nježne 'oblake' koji plutaju po umaku od žumanjaka i mlijeka, dok se cijela kuća puni toplim mirisom vanilije. Nježne poput poljupca prije spavanja, šnenokle su uvijek bile desert koji nas je tjerao da ga jedemo pažljivo, kao da ćemo ih, ako budemo prebrzi, nekako rastjerati. Bile su rezervirane za posebne dane – kad god smo bili bolesni pa nas je mama htjela razveseliti, ili kad bi netko važan dolazio na ručak, i nikada nismo morali dva puta reći da ih volimo – naše su mame to jako dobro znale. 

Knedle sa šljivama ili marelicama – slatke okruglice radosti

Knedle nikada nisu bile samo još jedan desert - one su bile najslađi projekt koji nas je veselio kao malo što. Obično su počinjale s bakinom najavom: “Danas radimo knedle”, a što je značilo da je cijelo popodne rezervirano za kuhinju. Skuhani krumpir, tijesto koje miriše na maslac i voće u sredini, a izvana zlatne mrvice pržene na maslacu i šećeru, s prstohvatom cimeta. Kada bismo ih prepolovili i pustili da se uzavreli sok razlije, cijela bi kuća zamirisala, a lice bi nam se razvuklo u najširi osmijeh, kako to obično i biva kada okusiš čistu radost.

 | Autor: Mia Elliott Mia Elliott Foto: Mia Elliott

Griz na mlijeku – čisto utjelovljenje utjehe

Griz je bio desert uz kojeg se zaboravljalo i na nes(p)retne padove i izgrebana koljena, koji bi nas u trenu podigao, obrisao suze i otpuhnuo bol. Bio je tu da nas zagrli i utješi kada nas ništa drugo nije moglo smiriti – mekan, mliječan, s čokoladom posipanom po vrhu ili žlicom domaćeg pekmeza u sredini. Uvijek dovoljno blag da ga možemo jesti i kad imamo temperaturu, ali i dovoljno sladak da nam razveseli i najtmurniji dan. Griz nije tražio puno – samo lončić, ljubav i malo vremena. I bio je savršen u svojoj jednostavnosti.

Štrudla od jabuka – klasika koja miriše na dom

Štrudla se nikada nije uzimalo zdravo za gotovo. Njezino je pripremanje značilo da će se tijesto razvlačiti preko cijelog stola, padajući gotovo do poda, da će se ribati jabuke nabrane u vrtu, da će se cimet dodati odokativno i da će se kuhinja polako pretvoriti u najmirisniju prostoriju koju je moguće zamisliti. U njoj ničega nije bilo previše, ali baš zato je bila savršena – dovoljno slatka i dovoljno hrskava, savršena i hladna i kada se još pušilo iz nje, poslužena s kuglicom sladoleda ili samo uz šalicu čaja. Štrudla je bila najbolji dokaz da su najbolje stvari u životu nerijetko one najskromnije, ali napravljene s puno srca i duše.

 | Autor: Polina Kovaleva/Pexels Polina Kovaleva/Pexels Foto: Polina Kovaleva/Pexels

Gorenje ove godine slavi velikih 75 godina – 75 godina stvaranja uređaja koji svakodnevicu čine lakšom, ljepšom i ugodnijom. Kroz desetljeća suvereno spajaju inovativnu tehnologiju, moderan dizajn i praktičnost, osluškujući potrebe stvarnih ljudi i njihovih domova. Bilo da je riječ o mirisu svježe opranog rublja ili toplini domaće večere, Gorenje svojim uređajima donosi osjećaj sigurnosti i topline – onaj poznati osjećaj doma.

Photo: Micheile/Pexels

Komentari 0