Native sadržaj

Kreme sa SPF-om su super, ali kako svoju kožu zaštiti od sunca iznutra?

  • Jedva smo dočekale ljeto i sunčane dane provedene na plaži
  • Na plažu nikako ne odlazimo bez krema sa zaštitnim faktorom, no ponekad nas niti oni ne mogu potpuno zaštititi
  • Ključ dobre zaštite od sunca je i kako kožu štitimo iznutra

 

Ako voliš ljeto i jedva dočekaš godišnji odmor zbog vremena koje ćeš provesti boraveći uz obalu neke rijeke, ili na nekoj od plaža uz hrvatski Jadran, onda sigurno znaš koliko je važno paziti na zaštitu kože od štetnog djelovanja UV zraka. Jako je važno držati se pravila da se ne izlažemo direktnom suncu između 11 i 16 sati tijekom dana, kad je štetno djelovanje UV zraka najjače te nabaviti kvalitetnu kremu s odgovarajućom SPF zaštitom, no čak i tada nismo sigurni da neće biti štetnih posljedica od izlaganja suncu, upozoravaju stručnjaci. 

 | Autor: shutterstock shutterstock Uz prirodne proizvode za sunčanje uvijek koristi kremu sa zaštitnim faktorom

Uz melanome i promjenu pigmentacije, među štetnim posljedicama je i isušivanje kože, koje vodi njenom preranom starenju, odnosno preranoj pojavi bora, o čemu prije ljeta također treba voditi računa. Zbog toga je uoči duljeg izlaganja suncu važno pojačati unos vitamina i minerala koji 'hrane' kožu iznutra i pružaju joj odgovarajuću zaštitu. Među njima su, prije svega, vitamin B3, vitamini C i E, te cink, no važnu ulogu u regeneraciji kože nakon sunčanja imaju i vitamini A i H. 

Vitamin B3, među ostalim, dolazi kao nikotinamid, koji u redovitoj primjeni ima vrlo pozitivan učinak na kožu. Njegove višeslojne molekule dodaju koži vlagu i smanjuju bore u nastanku, a tijekom ljeta imat će umirujući učinak – koristan je u borbi protiv prištića i akni, pigmentnih mrlja i blagih oštećenja od sunca i crvenila. Prirodno ga ima u žitaricama, mesu, ribi, jajima i voću, a sve je važniji u kozmetičkoj industriji, jer je dokazano da potiče stvaranje kolagena, glavnog vezivnog tkiva koje je važno a mladoliki izgled kože.

 | Autor: Dupe Dupe

U tom procesu nezamjenjiva je i uloga vitamina C i E, dva snažna antioksidansa. Vitamin C nalazi se u prirodnim namirnicama, poput paprike, citrusa ili bobičastog voća, pa uoči ljeta nije teško osigurati dostatan unos, no treba imati na umu da ga pušenje, težak fizički napor, kao i različite infekcije kojima smo krajem proljeća često podložni, kao i neka stanja, poput trudnoće, iscrpljuju iz organizma. Možda nećete osjetiti značajan manjak vitamina C jer se relativno lako nadoknađuje, no pad razine tog vitamina u organizmu može dovesti do brzog razvoja starenja kože, pogotovo nakon isušivanja pod utjecajem sunca.

Slično je i kad govorimo o vitaminu E, odnosno skupini spojeva koji se mogu apsorbirati kroz hranu, no važno ga je i aplicirati na kožu, jer u tom obliku djeluje tako da ju vlaži i hidrira, odnosno pomaže apsorbirati i zadržati vodu. Jako je važan u sprječavanju isušivanja i stvaranja bora uslijed 'umora' kože te koristan u sprječavanju ekcema, koji su česta reakcija na sunce. Da biga ga unijela dovoljno u organizam, na meniju se trebaju naći rajčice, bademi i suncokretovo te maslinovo i laneno ulje. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Foto: Shutterstock

U zdravlju kože i zaštiti od štetnog djelovanja UV zraka sudjeluju, naravno, još neki minerali, no cink ima posebno važnu ulogu u popravljanju oštećenja nastalih na koži uslijed izlaganja suncu, posebno u oporavku kože od opeklina, ekcema i osipa.  Zato je važno povremeno konzumirati crveno meso, jaja, orašaste plodove, cjelovite žitarice i sjemenke, kao i crnu čokoladu. Dobar izvor cinka su i morski plodovi, posebno školjke. 

Iako većinu tih vitamina i minerala inače možemo nadoknaditi kroz kvalitetnu, raznovrsnu i uravnoteženu prehranu, treba imati na umu da se zbog svakodnevnih obaveza često baš i ne hranimo kvalitetno dok izloženost stresu vodi iscrpljivanju vrijednih nutritivnih sastojaka iz organizma. Zato je povremeno korisno osigurati kombinaciju vitamina i minerala iz drugih izvora.

Jedan od najjednostavnijih načina da uoči ljeta i povećanog izlaganja štetnim UV zrakama brzo i efikasno osigurate odgovarajuće količine spomenutih vitamina i minerala svakako je Vita Yummy Tan & Glow, suplement koji dolazi u obliku gumenih medvjedića tropskog okusa.

 | Autor:

VitaYummy Tan & Glow gumeni medvjedići zaustavljaju promjene na koži izazvane štetnim djelovanjem UV zraka, doprinose stvaranju kolagena, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i procesu diobe stanica. Između ostaloga, gumeni medvjedići sadrže beta karoten, kurkumu, vitamine B, C i E, te minerale cink i jod. Pritom vitamin B3 (nikotinamid) i jod doprinose održavanju normalne kože, vitamin C stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, dok vitamin E doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Važan sastojak suplementa Vita Yummy Tan & Glow je i cink, koji održava kožu normalnom,bez promjena. 

Gumeni medvjedići Vita Yummy Tan & Glow imaju vrlo ugodan tropski okus, pa nas mirisom i okusom uvode u ljeto, a njihova izrazito narančasta boja dolazi iz prirodnih izvora, od pigmenata paprike i mrkve. Naime, riječ je o veganskom proizvodu koji ne sadrži nikakve umjetne zaslađivače, boje i arome. Svi sastojci VitaYummy Tan & Glow suplementa dolaze iz prirodnih izvora. 

Želiš li postići optimalan učinak zaštite kože, VitaYummy Tan & Glow dobro je koristiti prije, tijekom sunčanja te još neko vrijeme nakon izlaganja suncu, kako bismo pospješili oporavak kože. S obzirom na to da je riječ o medvjedićima koji imaju okus bombona, vrlo su jednostavni i praktični za konzumaciju. Možeš ih, na primjer, ponijeti sa sobom na plažu, pa se zasladiti, a istodobno imaju brojne dobrobiti u zaštiti i održavanju zdravlja kože.  
 

Photo: Unsplash / Jay Wennington

Komentari 0