Native sadržaj

Kosa ti jako opada u jesen? Možda će ovi savjeti pomoći

  • Lijepa, zdrava i bujna kosa nije samo nešto što nas čini atraktivnijima, već i jedan od glavnih pokazatelja da je s našim organizmom sve u redu
  • Iako je normalno da dnevno, a posebno u jesenskim mjesecima, gubimo i do 50 vlasi dnevno, čini li nam se da gubimo i više od toga, poželjno je da obratimo pažnju na svakodnevne navike kako bismo ispadanje kose sveli na minimum
  • Od pranja i oblikovanja do češljanja, bojenja i prehrane, istražili smo što će sve našoj kosi pomoći da ispada manje i zdravo raste

Svatko od nas ima nešto što na sebi najviše voli. U mom slučaju je to kosa na koju sam oduvijek posebno osjetljiva. Daleko od toga da mi se nikada ne događa da ju ne stignem oprati pa završi u repu, da nikad nemam izrast ili da njezinim izgledom nisam zadovoljna pa ju sakrijem kakvom kapicom ili šeširom, no iskreno vjerujem da je kosa jedna od prvih stvari koju ljudi na nama primijete, nešto što nas je u trenu u stanju učiniti atraktivnijima i najbolji odraz (ne)brige pa se, koliko god je to u mojoj moći, trudim da je uvijek uredna, zdrava i sjajna. 

Koliko sam opsjednuta kosom daje nagovjestiti i moj kupaonski ormarić jer se u njemu skriva kudikamo više proizvoda i uređaja za njegu i oblikovanje kose nego za bilo što drugo, a čak me i moja frizerka redovito zeza da, izuzev kolega iz struke, još nije srela klijenta koji je toliko educiran o svemu što ima veze s kosom. To što sam puno toga naučila na vlastitim pogreškama, neuspješnim eksperimentima i iskustvima koja danas više ne bih ponovila ni za sve novce ovog svijeta je neka druga tema, no činjenica je da sam stvarno zaljubljena u svoju kosu i da je mazim i pazim kao malo što. 

Šampon za kosu | Autor: Unsplash/Vinicius Amnx Amano Unsplash/Vinicius Amnx Amano Foto: Unsplash/Vinicius Amnx Amano, šampon za rast kose

Baš zato sam se užasnula kada sam davnih dana primijetila da mi prilikom češljanja ispadaju cijeli buseni kose te sam se posvetila intenzivnom proučavanju uzroka, navika i svega ostaloga što s dotičnim problemom ima veze. Koliko god me pojačano ispadanje kose bilo prestrašilo, doznala sam da je to u jesenskim mjesecima potpuno uobičajeno i da, u pravilu, nije razlog za brigu. Naime, naša kosa prolazi kroz tri faze fiziološkog ciklusa rasta - anagen ili fazu rasta, katagen ili fazu prijelaza i telogen ili fazu mirovanja. Kosa nam najviše raste kada i sva priroda buja - za toplih proljetnih i ljetnih mjeseci, dok se u jesen prirodno prebacuje u fazu mirovanja, a što rezultira većim opadanjem kose. Ovo sezonsko opadanje kose potpuno je normalno i najčešće tek privremeno i u većini slučajeva nije razlog za brigu. 

Pa ipak, unatoč tome što je normalno da u jesenskim mjesecima pojačano gubimo kosu, postoje navike kojima ispadanje samo dodatno intenziviramo, a što znači da ih je, želimo li bujnu i zdravu kosu, poželjno izbjegavati, kao i one koje blagotvorno djeluju na rast naše kose i s druge strane preventivno djeluju na ispadanje kose pa je poželjno da su dio naše svakodnevice.

Stiliziranje kose

Često je sve ono čime postižemo da naša kosa izgleda ljepše, ono što joj nimalo ne koristi, a ovo se odnosi na mnoge navike koje su dio naše beauty rutine. Bilo da je riječ o uvijačima, sušilima za kosu ili pegli, bojanju, izbjeljivanju ili tretmanima ravnanja i kovrčanja kose, češljanju i oblikovanju, naša kosa teško podnosi pogreške. Baš zato bismo oblikovanje toplinskim uređajima trebali svesti na minimum i obavezno kosu zaštititi i nahraniti proizvodima za zaštitu od topline, a jednako bismo tako trebali izbjegavati i prečesto bojenje i agresivne tretmane. 

 | Autor: Unsplash/Alessandra Caretto Unsplash/Alessandra Caretto Foto: Unsplash/Alessandra Caretto

Pranje kose

Ni ovaj esencijalni korak naše rutine nije onoliko jednostavan koliko se to na prvi pogled čini. Osim što zdravlju kose možemo naštetiti prečestim pranjem, to nipošto nije jedino u čemu možemo pogriješiti. Poželjno je ne pretjerivati s količinom proizvoda tijekom pranja pa je pravilno šamponirati tjeme dok vrhove nije potrebno zasebno šamponirati jer će im dovoljna biti i količina šampona i pjene koja stigne do njih prilikom ispiranja, regenerator i maska se pak nanose na dužinu i vrhove dok se izbjegava tjeme, a kosu je općenito poželjno prati u što hladnijoj vodi jer pretopla uništava prirodne masnoće koje naše vlasište i kosa sadrže. Jednom kada je oprana, kosu treba nježno tapkati ručnikom, a nikako ne trljati. 

Češljanje kose

Koliko god zadatak djelovao jednostavan, i češljanje je kose nešto u čemu nerijetko griješimo. Dobrodošlo je korištenje sprejeva za lakše raščešljavanje te postupno raščešljavanje, dio po dio, pomicanjem od vrhova prema korijenu. Ono što bismo u širokom luku trebali izbjegavati je češljanje mokre kose jer je kao takva sklonija pucanju i ispadanju. 

 | Autor:

Čvrsto stegnuta kosa

Sve frizure koje podrazumijevaju čvrsto povlačenje kose od tjemena u pravilu su one koje je potrebno izbjegavati. Dakle, visoki rep i punđe, koliko god trendy bile, najbolje je ostaviti za prilike u kojima doista nemamo drugog izbora jer konstantno povlačenje i napetost uzrokovana čvrstim frizurama smanjuju liniju kose, opterećuju kose te u konačnici oštećuju folikule dlake, a u onim najgorim slučajevima mogu dovesti do trakcijske alopecije, stanja u kojem je folikul trajno oslabljen da bi ikada više iz njega niknula kosa. Iz istog bismo razloga kosu trebali vezati mekanim gumicama od pamučnih vlakana i čiste svile, a preporuča se i spavanje na svilenoj jastučnici kao navika koja preventivno utječe na mršenje i pucanje kose. 

Masaža vlasišta

Masaža nije samo jedan od najugodnijih dijelova odlaska u salon i nešto što frizeri rade da bismo se ugodno osjećali, već nešto što je  itekako dobrodošlo. Naime, masažom se stimulira prokrvljenost vlasišta, a to znači da naši folikuli dobivaju više hranjivih tvari i kisika te se time potiče brži rast zdrave kose. 

(Ne)uravnotežena prehrana

Svi smo puno puta čuli da ljepota dolazi iznutra, a to je nešto što itekako vrijedi i za našu kosu. Naše prehrambene navike mogu imati veliki utjecaj na probleme s opadanjem kose pa je poželjno da je naša prehrana zdrava i uravnotežena te bogata namirnicama koje izravno utječu na zdravlje i ljepotu kose. Mediteransku se prehranu često izdvaja kao najpoželjniju po mnogim pitanjima, a obilje povrća, voća, grahorica, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja te ribe, a posebno one bogate omega-3 masnim kiselinama itekako će pomoći našoj kosi da raste i izgleda zdravije.

Koliko god uravnotežena prehrana bila dobra za naše zdravlje, a samim time i zdravlje naše kose, isključivo prehranom nismo u stanju unijeti dovoljno vitamina i minerala te ostalih hranjivih sastojaka koliko je to našem organizmu potrebno, a što znači da je suplementacija također poželjna

 | Autor:

Hair Formula iz Carnium Botanicalsa predstavlja kombinaciju najboljih sastojaka i elemenata koji su poznati (i provjereni!) kao prirodni poticaj rasta kose, održavanja zdravog vlasišta i njege folikula kose poput biotina, cinka, vitamina D3, B6, A, B9, B5, B12, selena, vitamina C i magnezija, a osim što Hair Formula potiče rast kose, zgušnjava kosu, održava zdravo vlasište, poboljšava kvalitetu kose, povećava stvaranje keratina, regulira proizvodnju prirodnog ulja vlasišta te pridonosi boljoj ishrani i hidrataciji folikula dlake, istovremeno osigurava sjajniju kožu i ljepše nokte.

Cink je mineral koji ima ključnu ulogu u rastu i obnovi stanica, uključujući stanice vlasišta. Pomaže u održavanju zdravog vlasišta i potiče rast kose te je uz to važan za proizvodnju ulja u vlasištu, a što pomaže u sprječavanju suhoće i svrbeža vlasišta.

Vitamin B9 (folna kiselina) je vitalan za cjelokupno zdravlje vlasišta i kose jer ima ulogu u metabolizmu aminokiselina i sintezi DNA, a što utječe na rast stanica kose. Nedostatak vitamina B9 može uzrokovati suho vlasište, stanjivanje i gubitak kose.

Vitamin D3 igra ulogu u podržavanju rasta kose i održavanju zdravog vlasišta, utječe na ciklus rasta kose i ima protuupalna svojstva, čime pridonosi zdravlju vlasišta. Niska razina vitamina D povezana je s gubitkom kose.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina) sudjeluje u stvaranju keratina, koji je ključni protein u kosi. Pomaže u održavanju vlažnosti vlasišta, sprječava suhoću i iritaciju te poboljšava elastičnost kose, a također može pomoći u sprječavanju gubitka kose.

Vitamin B6 igra važnu ulogu u metabolizmu proteina koji je neophodan za zdravu kosu, sudjeluje u metabolizmu masti i reguliranju proizvodnje sebuma (prirodnog ulja na tjemenu). Nedostatak vitamina B6 može uzrokovati suho vlasište i pojačano lomljenje kose.

Selen je mineral s antioksidativnim svojstvima koji poboljšava cirkulaciju vlasišta, potiče rast kose i štiti stanice od oštećenja. Također ima protuupalna svojstva koja pomažu u liječenju upalnih stanja vlasišta.

Vitamin A je važan za zdrav rast i diferencijaciju stanica, uključujući stanice vlasišta te istovremeno potiče proizvodnju sebuma koji održava vlasište vlasištem. Nedostatak vitamina A može dovesti do suhog vlasišta i lomljive kose.

Vitamin B12 je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica koje dostavljaju kisik i hranjive tvari do folikula dlake. Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati suho vlasište, lomljivu kosu i gubitak kose.

 | Autor: Carnium Botanicals Carnium Botanicals Foto: Carnium Botanicals

Hair Formula kapsule su kompleks sastojaka koji podupiru rast i zdravlje kose, sprječavaju gubitak kose, pomažu čvršćim noktima koji ne pucaju te čine našu kožu sjajnijom i zategnutijom, a samo jedna kapsula Hair Formule dnevno zadovoljava preporučeni dnevni unos  vitamina C, magnezija, cinka, vitamina H, vitamina D3, vitamina B6, vitamina A, vitamina B9, vitamina B5, selena te vitamina B12. 

Photo: Unsplash/Suhyeon Choi

Komentari 0