Native sadržaj

Jedan sasvim neočekivan sastojak u zubnoj pasti čuvat će tvoje zube od karijesa i osigurati svjež dah

  • Zdrava doza samopouzdanja može nam učiniti svaki dan boljim
  • Samopouzdanje nam mogu podići i male svakodnevne sitnice, a blistav i zdrav osmijeh svakako je jedna od njih
  • Kod odabira zubne paste svakako je važno paziti na sastojke, upoznaj se s onim najkorisnijima

 

I sama znaš da kada imaš zdravo samopouzdanje, sklonija si osjećati se pozitivno prema sebi i prema životu općenito. Ta zdrava doza samopouzdanja nas čini sposobnijima suočiti se s usponima i padovima života i svakodnevnim izazovima koje nam donosi. Kada nam je samopouzdanje nisko, sklone smo gledati na sebe i svoj život na negativan i kritičan način te tada i najmanja nezadovoljstva postaju veliki problem koji nas muči. Znanost pokazuje da su upravo žene te koje češće imaju problem sa samopouzdanjem, a kako i ne bi kada pogledamo kako smo tretirane kroz povijest.

Ključ rada na samopouzdanju je pronaći koji je uzrok takvim osjećajima i osvijestiti si ih te poraditi na njima. Važno je prepoznati koliko si jaka i sposobna te se samo prisjeti kako si do sada sve prepreke uspješno savladala kako bi došla tu gdje jesi. Osim takvih velikih stvari koje mogu iz temelja promijeniti samopouzdanje, jednako su važne i one male, koje ti na svakodnevnoj bazi pomažu da se osjećaš kao najbolja verzija sebe u tom trenutku. Možda je to tvoja omiljena haljina u kojoj se osjećaš kao filmska zvijezda, nova oprema za trening s kojom dobiješ dodatnu snagu ili možda blistavi osmijeh kojim ćeš pokazati ljudima oko sebe koliko su ti dragi. 

 | Autor: Pexels Pexels

Ključni sastojci za blistav osmijeh

Tajna blistavog osmijeha je pravilna njega i briga o zubima i desni. Higijenu zubi potrebno je održavati redovito, minimalno dva puta dnevno te po želji nakon obroka. Svakako je važno zube oprati prije spavanja kako bi spriječila razmnožavanje bakterija tijekom noći kada se u ustima nalazi manje kisika nego dok si budna. A važan je i odabir sastojaka u proizvodima za njegu zubi. Ovo su neki od najpoželjnijih za blistav osmijeh, a najbolje bi bilo kombinirati ih. 

  • Antioksidansi 

Znamo da se antioksidansi nalaze u čaju, voću i povrću te drugim biljkama, a posebno ih mnogo sadrže borovnice, maline i drugo jarko obojeno voće. No znaš li da antioksidansi imaju koristi i za zube? Baš kao u ostatku organizma, antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji mogu narušiti oralno zdravlje tako što oštećuju desni i ostala oralna tkiva. Jako dobar izvor antioksidansa i drugih korisnih tvari je zeleni čaj koji ima dobrobiti za cijeli organizam, ne samo usnu šupljinu. 

  • Natrij fluorid

Fluor je često spominjan sastojak zubnih pasta, no mnogi i dalje ne znaju da je ključan za jake i zdrave zube. Upravo je uloga fluora jačanje zubi i zaštita od propadanja, odnosno zaštita od pojave karijesa. Također štiti zube od demineralizacije, procesa u koje zubi pod utjecajem bakterija ili onoga što jedemo gube mineralnu gustoću. Ioni fluora tako oblažu sam zub i stvaraju barijeru koja štiti od primjerice, kiselih napitaka. 

 | Autor: Jordan Green Clean Jordan Green Clean

  • Ksilitol

Ovaj spoj možeš pronaći u brojnim proizvodima budući da se radi o zaslađivaču, ali je manje poznato da ima iznimno korisno djelovanje na zdravlje usne šupljine. Naime, plak je ljepljivi sloj koji se svakodnevno formira na zubima, a zapravo je kombinacija sline, ostataka hrane i bakterija koje proizvode kiseline koje mogu oštetiti sam zub. Ksilitol ima antimikrobno djelovanje te uništava takve bakterije vrlo efektivno, tako sprječavajući demineralizaciju. 

  • Menta

Osim što želimo da nam osmijeh bude blistav, također želimo spriječiti neugodan zadah. Za to nema boljeg odabira od mente, biljke koja prirodno daje svježinu. Osim što će ti dati svjež dah, menta ima i umirujuće djelovanje na usnu šupljinu svojim efektom hlađenja. Ako slučajno imaš problem s upalom desni, dobra zubna pasta s mentom pružit će ti olakšanje. 

Čuvaj zdravlje zubi, ali i naš planet

Svi ovi korisni sastojci nalaze se u eko liniji Jordan proizvoda pod nazivom Green Clean. Upravo je Jordan prepoznao važnu vezu između oralne higijene i zaštite planeta, pa tako Jordan Green Clean liniju čine 100 % veganski proizvodi odobreni od strane organizacije Vegan Society. Linija uključuje skandinavski dizajnirane četkice i paste za zube za cijelu obitelj, uz konac za zube na držaču i u roli.

 | Autor: Jordan Green Clean Jordan Green Clean

Green Clean linija proizvedena u Norveškoj u ponudi ima zubne paste za djecu i odrasle, a radi se o pastama Caries Defense i Junior 6+. Osim što su 100 % veganske, paste sadrže 98 % sastojaka prirodnog podrijetla, 1450 ppm natrij fluorida za zaštitu od karijesa te ekstrakt zelenog čaja. Odlikuje ih i nizak stupanj abrazivnosti što čuva zubnu caklinu, a ne sadrže štetne sastojke poput parabena, triklosana i dietanolamina, niti umjetno pjenilo NLS koje može izazvati afte i iritaciju desni. Sama ambalaža izrađena je od 50 % reciklirane plastike i nosi oznaku Nordic Swan Ecolabel.

 | Autor: Jordan Green Clean Jordan Green Clean

Njega zubi nije potpuna bez odgovarajuće četkice. Green Clean zubne četkice za djecu i odrasle dolaze u dva stupnja mekoće, Soft i Medium. Drška četkica napravljena je od 100 % reciklirane plastike, nježna vlakna od 100 % biomase ricinusa, a ambalaža od 100 % recikliranog kartona. Četkice nose FSC certifikat, ne sadrže Bisfenol A odnosno BPA, a proizvedene se u Norveškoj. Osim što su efektivne u čišćenju zubi, trendi skandinavski dizajn Jordan Green Clean četkica odlično će se uklopiti u svaku kupaonicu. 

Green Clean proizvodi dostupni su u svim dm prodavaonicama i na www.zdrav-osmijeh.com

Photo: Unsplash

Komentari 0